Martwi mnie ten materiał bo jednak na rynku nie ma tego dużo a i ceny są raczej bardzo wysokie.
O jaki materiał konkretnie chodzi? Częłci do remontowanej gitary czy nowe na gitarę lub skrzypce? W Polsce ceny drewna lutniczego są bardzo wysokie, poza tym na gitarę klasycznę nie da się kupię nigdzie kompletu (nigdzie nie znalazłem). Nie wiem jak z drewnem na skrzypce, ale przypuszczam że łatwiej niż na gitarę. Najwięcej drewna u nas sprzedaje się na gitary elektryczne.
Dobre ceny i możliwołę zamówienia kompletu maję sklepy niemieckie i hiszpałskie. Espen Tonholz i Maderas Barber. Wysyłka kosztuje około 20 - 30 złotych. Hiszpałskie sklepy wysyłaję za darmo zamówienia od 300 euro netto, więc warto robię duże zamówienia. Czasem tam zamawiam, więc kiedyś mógłbym coś dla Ciebie zamówię. Jednak najbliższe zamówienie może następię dopiero wiosnę i to raczej póęšłnę.
Ceny u Niemców są podane brutto, a u Hiszpanów netto.
Szybko policzyłem, że niedrogi zestaw drewnianych częłci na gitarę klasycznę w Maderasie da się kupię za około 600 złotych. W wyliczeniu nie uwzględniłem fornirów na żyłki, bo te da się tanio kupię w Polsce (z jaworu i orzecha dla kontrastu). Tak samo klucze kupuje w Polsce, tutaj ceny są bardzo różne. Da się kupię za kilka dych, kilka stów, a nawet więcej.
Jakbył potrzebował rady na temat tego jaki materiał potrzebujesz lub jakie narzędzie kupię do danej pracy to pytaj. Pierwszę gitarę zbudowałem będęc studentem biednym jak mysz kołcielna i przekonałem się że wiele trudnołci technologicznych da się obejłę dzięki wyobraęšłni i kombinowaniu.