Jest takowa olcha

Tu rozmawiamy na tematy drewniane

Moderator: poco

informatkot

Jest takowa olcha

Nieprzeczytany post autor: informatkot »

Witam. Jest takowa formatka olchowa o wymiarach 44 x 350 x 600, drewno suche nie zwichrowane. Sęk można łmiało ominęę komponujęc go w miejscu otworu na przystawkę. Po mojemu dołę lekka, bo w całołci waży 4.25kg. A przyzwyczajony jestem do wagi polskiego jesionu. Słoje prostolinijne i rdzeł przez łrodek. Czy taka olcha sprawdzi się na body z jednego kawałka czy lepiej rozcięę i skleię przeciwległymi do rdzenia krawędziami?
Ĺťyczę miłego dnia
Rafał
Awatar użytkownika
Jan

Re: Jest takowa olcha

Nieprzeczytany post autor: Jan »

Zależy ile lat ma drewno. Jak chcesz monolit to dla bezpieczełstwa możesz dokleię top np z ciemnego drewna. Klejonka słojami w przeciwnych kierunkach też jest dobrym pomysłem, decyzja należy do ciebie.
Pozdrawiam Janek
Awatar użytkownika
PiotrCh

Nieprzeczytany post autor: PiotrCh »

Ja bym rdzeł wyrzucił na zewnętrz, ale czy to ma istotne znaczenie... wydaje się bezpieczniej. Olcha to na jakęł fenderopodobnę gitarę się nada, ja bym raczej kleił, ale jak nie skleisz to pewnie też będzie dobrze, chyba że się wypaczy z czasem ;)
pozdrowienia
Piotr
informatkot

W takim razie na wstępie olcha idzie na kwarantannę. Jak się nie skręci to zostanie w całołci. Rozcięę zawsze można w każdej chwili.
Ĺťyczę miłego dnia
Rafał
poco
Moderator

Nieprzeczytany post autor: poco »

Pokusa jest spora aby nie rozcinaę drewna, ale pokusa, to jedno, a ewentualne skutki potem , to drugie. To będzie instrument, a zatem powinien zachowaę kształt do łmierci technicznej, bez ingerencji. Olcha, zresztę jak każde drewno rodzime ma tendencje do pracy i to może byę argument dla cięcia. Dla własnego komfortu połóż deskę gDzieł w warunkach niezbyt przyjaznych na tyDzieł, dwa i zobaczysz co ona zrobi sama z siebie. Pocięę zawsze zdężysz , a jak już wytniesz kształt, to pozamiatane.
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
Awatar użytkownika
SebastianL

Nieprzeczytany post autor: SebastianL »

W polskiej nomenklaturze jest to deska o przekroju promienistym, czyli przechodzęcym przez rdzeł. Nie wiem czy są jakieł przeciwwskazania by z niej wykonaę gitarę. Nawet bardzo w to wętpię, ponieważ deska jest gruba i krótka, więc trudno by się odkształciła, o ile jest sezonowana.

Na rysunku poniżej przedstawiony jest schemat odkształcania się tak ciętych desek. Oczywiłcie tyczy się to tarcicy, która mokra wyschnie w taki właśnie sposób. Jak widaę, okolice rdzenia odkształcaję się najmniej.
promienisty.png
informatkot

Super, dzięki za wskazówki.
Ĺťyczę miłego dnia
Rafał
ODPOWIEDZ