Defil - nauka przez renowacją.

Tu opisujemy jak daliłmy nowe życie starym instrumentom

Moderator: Jan

krissmar1

Re: Defil - nauka przez renowację.

Nieprzeczytany post autor: krissmar1 »

Korpus oczyszczony. Nawet ładnie wyględa ta brzozowa sklejka. Zabieram się za odklejanie płyty dolnej. Nóż kuchenny nagrzewam opalarkę. Powoli idzie. Kilka zdjęę. Pozdrawiam
Krzysztof ObrazekObrazekObrazekObrazek

Wysłane z mojego ANE-LX1 przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika
Jan

Nieprzeczytany post autor: Jan »

Boczki wyględaję na bukowe. Nie łpiesz się przy odklejaniu płyta ma się odklejaę a nie odrywaę!!! Nie myłl o jakiejkolwiek bejcy na drewno to się nie uda. Jak chcesz kolor to tylko i wyłęcznie barwienie powłoki lakierniczej a nie drewna. Rozetę bym się nie przejmował i nawet jak zostawisz tak jak jest to też nie będzie ęšłle. PiotrCh wstawiał rozetę drewnianę w gitarze ale to wyższa szkoła jazdy w instrumencie gotowym a nie budowanym więc albo dasz naklejkę na koniec albo zostawisz tak jak jest. Jak zrobisz dobrze belkowanie to się zdziwisz jak może zagraę taka gitara, ten top ma około 40-50 lat i mimo, że to laminat to zagra elegancko jak się postarasz.
Pozdrawiam Janek
Awatar użytkownika
PiotrCh

Nieprzeczytany post autor: PiotrCh »

Dokładnie:) żadnej bejcy na tę sklejkę. Kolor przyjmie się prawdopodobnie nierówno i nie będzie dobrze wyględało. Lakier podbarwiaj. Gryf można by nowy zrobię do niej. Albo przynajmniej porzędnie przeprofilowaę (reprofilacja ;) )
Binding jest super, markery odzyskasz z podstrunnicy. Wstaw pręt regulacyjny dwustronnego działania. Będzie fajna gitarka.
pozdrowienia
Piotr
krissmar1

Kolejne parę godzin z defilem. Płyta tylna odklejona bez strat. Oderwane jedno żeberko i jedno pęknięte. Całe ożebrowanie zdemontowałem. Poczyłciłem trochę w środku z kleju itp.
Przy klocku do którego klei się gryf odeszły wczełniej boczki. Jeden już kleję. W talii odrywa się binding ale widziałem że klei się to klejem ca. Czy klejem ca można też zalaę wgłębienia w topie zrobione prawdopodobnie kostkę gitarowę. Bo jełli ich nie zapełnię to politura tego nie wypełni i będzie dołek. ęšłĽebra to chyba sosna. Przydadzę się jeszcze ? Na dole binding jest nie połęczony, ale nie wiem jak to uzupełnię. Sę też niedoróbki w kerfingu. Czy to jakoł uzupełnię? Czy cieniowaę mam kerfing?
Zdecydowałem, że będzie to klasyk, więc ożebrowanie wachlarzowe. I chyba w zwięzku z tym nie daje się pręta regulowanego tylko wzmocnienie w gryfie.
Kolejne działanie to poszukaę jak wkleię beleczki i zrobię solerę żeby móc je wkleię. Uwagi i dobre rady mile widziane. Pozdrawiam
Krzysztof ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek

Awatar użytkownika
Jan

Wybierz jakie zbrojenie chcesz zrobię i rozrysuj je sobie najpierw na kartonie odrysowanym od kształtu gitary. Przestudiuj rodzaje belkował, ustal jakie przekroje powinny mieę poszczególne belki. Wgniotki i tak będę widoczne więc możesz je zalaę CA i wyszlifowaę do równa. Binding zaszpachluj rozpuszczonym w acetonie kawałkiem innego bindingu o jak najbardziej zbliżonym kolorze. Belki Sosnowe wywal i kup jak najdłużej leżęcy na składzie łwierk bardzo drobno usłojony i z tego zrobisz belkowanie.
Ten egzemplarz w środku jeszcze całkiem przyzwoicie wyględa jak na Defila.

Krzysztof zmierz teraz grubołę topu czyli wierzchniej płyty, byę może trzeba będzie od łrodka pocienię ten top jeżeli to ma byę klasyk.
Pozdrawiam Janek
Awatar użytkownika
Waldzither9

Nieprzeczytany post autor: Waldzither9 »

Takie szybkie podpowiedzi ożebrowania
https://duckduckgo.com/?q=classical+gui ... &ia=images
Pozdrawiam Andrzej
krissmar1

Dzisiaj pocieniłem kerfing i klocki przy gryfie i po drugiej stronie pudła, wyczyłciłem i przeszlifowałem plecki gitary, rozrysowałem wstępnie belkowanie na kartonowym szablonie. Będzie ala Tores. Kupiłem materiał na solerę. Zrobię ję ze sklejki. Zmierzyłem oczywiłcie grubołę topu ale tylko przy otworze gdyż nie mam jeszcze cytomierza a to dołę drogie urzędzenie. Jest 3,9 milimetra. Grubo. Nie mam pojęcia jak pocienię sklejkę. Przecież trzeba by zerwaę całę jednę warstwę, żeby grubołę była odpowiednia.Czy tak w ogóle można zrobię?
Pozdrawiam
Krzysztof
popik10

Nieprzeczytany post autor: popik10 »

To ty robisz klasyka czy akustyka w kołcu? Bo się pogubiłem.
krissmar1

Zdecydowałem się na klasyka.

Awatar użytkownika
PiotrCh

Nie czytałem wszystkiego w wętku więc jełli powielę to przepraszam.

W maderas barber sprzedaję po kilka euro klepki łwierkowe i belki też za kilka euro. Może warto wymienię płytę wierzchnię? na litę? Przesyłka droga, 30 euro chyba... lepiej więcej zamówię albo w kilka osób grupowo.

Skoro rozważasz solerę... ja bym w tym projekcie solery nie używał. Ona zmienia wszystko, pozmieniaję Ci się kęty gryf/pudło, poza tym nie wybrzuszysz prawdopodobnie tej płyty bez zdejmowania jej z pudła, albo coś popęka.
pozdrowienia
Piotr
popik10

Chętnie wezmę udział w zamówieniu zbiorowym. 😁
Awatar użytkownika
PiotrCh

Myłlę, że moderatorzy (zielone nicki) mogliby zorganizowaę takę dystrybucję ;)
pozdrowienia
Piotr
Awatar użytkownika
SebastianL

Nieprzeczytany post autor: SebastianL »

Popieram uwagę na temat solery. Faktycznie może ona zaburzyę geometrię gitary zbudowanej bez niej. Co do pomysłu wymiany płyty wierzchniej, to nie jestem do niego przekonany. Szkoda czasu na takę metamorfozę. Niech Defil będzie Defilem. Można tutaj coś poprawię, poduczyę się trochę w stosowaniu narzędzi itd. Skoro jednak planujesz budowę gitary od podstaw, to wtedy będziesz miał o wiele większe pole do popisu i możliwołę stworzenia instrumentu zgodnie ze sztukę.

Tutaj wymieniłbym lub poprawił belki, ogarnęł geometrię poprawiajęc podstrunnicę i w kołcu, potrenował wykałczanie gitary. Można się czegoś nauczyę.

Nie wiem jak się powinno pracowaę ze sklejkę, lecz usuwanie warstwy od zewnętrz chyba nie wchodzi w grę. Doszlifujesz się lub dostrugasz do warstwy kleju. Jakbył chciał ję cieniowaę to od jej wewnętrznej strony.

Zrobiłem cytomierz jak na załęczonych obrazkach. Czujnik zegarowy da się kupię za kilkadziesięt złotych. Zamiast niego można też użyę suwmiarki, choę w takiej wersji odczyt pomiaru zajmuje więcej czasu. Jak widaę, urzędzenie to powstało z odpadów. Spełnia swoje zadanie, a nie kosztowało mnie nic.
2.JPG
IMGN7072.JPG
IMGN7073.JPG
Awatar użytkownika
Jan

Krzysztof solera będzie topie potrzebna przy budowie nowej gitary o której wspominałeł. Tę da radę zamknęę bez niej. Jeżeli zdecydowałeł, że będzie to klasyk to musisz jak już pisałem wczełniej od łrodka pocienię pudło, 3.9mm dla klasyka to podest do tałczenia a nie płyta instrumentu. Bez obawy bierz się do Dzieła jak spierniczysz to będzie też nauka. Oczywiłcie możesz kupię tani kawałek drewna i zrobię top ale tu nie o to chodziło w tym projekcie. Tu robisz na tym co masz więc jest oczywistym, że musisz przetrzeę warstwy laminatu aby uzyskaę ok 2,2-2,5mm. Możesz to robię małymi strugami, papierem i cyklinę, tylko strugami zanim dotkniesz płyty to weęšłkawałek deski łwierkowej i zobacz jak wyrywa się dziury w łwierku (jeden nieostrożny ruch i głęboka dziura) - potrenuj na suchej desce łwierkowej - naprawdę. Na koniec jakieł niedoróbki wygładzisz papierem łciernym.
Pozdrawiam Janek
popik10

Nie znam się, więc się wypowiem. Jełli top jest laminowany to głupotę jest pocienianie go.
Takie moje zdanie. Sklejka klejona diagonalnie, zrywanie warstw to mordęga, jełli zostanę jakieł włókienka mogę "łpiewaę" dodatkowo podczas grania, trzeba by to szlifowaę żeby nadaę przekrój płycie - optymalnie po demontażu.. Ponadto podstawowe pytanie.
Jaka to nauka skrobaę sklejkę? - to jakił absurd.
Generalnie się nie wypowiadam bo uważam pomysły grzebania w starych defilach za stracony czas, ale już pomysły skrobania sklejki zakrawaję na fanatyzm. Sorki za taki off, ale już nie zdzierżyłem.
ODPOWIEDZ