Budowa elektryka, problemy i rozwiązania

Dyskusje na temat budowy gitar elektrycznych.

Moderator: poco

Aleksander

Budowa elektryka, problemy i rozwięzania

Nieprzeczytany post autor: Aleksander »

Witam, mam pytał, buduje elektryka i mam 2 duże problemy, po pierwsze jeden z humbuckerów ( ten przy gryfie) nie wydaje dęšłwięku, ale kiedy na niego przełęczam to obniża poziom szumu w głołnikach, nie mam pojęcia o co z tym chodzi, jakby ktoł wiedział to super ;-) . Po drugie, Pierwsza struna E na pierwszym progu wydaje dęšłwik F# a nie F, a co zabawniejsze OStatnia struna e na pierwszym progu wydaje prawidłowo F, również nie wiem jak naprawię. Bardzo proszę o pomoc, z góry dzęki :-)
Awatar użytkownika
Milu78

Re: Budowa elektryka, problemy i rozwięzania

Nieprzeczytany post autor: Milu78 »

Czełę,
Skoro struna E na pierwszym progu nie stroi to obstawiam ze siodelko jest zawysoko.
Jezeli humbacker nie gra to moze to kwestia, że gDzieł cos styka lub jest zle podlaczone. Najlatwiej jak wszystko rozlutujesz i polaczysz na nowo.
Pozdrawiam.
Jak nie sprbujesz to się nie nauczysz :idea: Bo wszystko jest trudne ale nie niemozliwe :roll:
Aleksander

Z tym mostkiem, dzięki spróbuje, ale z humbuckiem to chyba słabo, bo podłęczyłem go nawet bezpołrednio do jacka i dalej nic, więc nie wiem, chyba coś z nim jest nie tak
Awatar użytkownika
Milu78

Siodelko nie lezy na mostku a przy kluczach, czasem jest zastepowane przez prog zerowy. Porób moze jakies zdjecia i załęcz nam je tutaj. Bedzie latwiej zdiagnozowac problem
Jak nie sprbujesz to się nie nauczysz :idea: Bo wszystko jest trudne ale nie niemozliwe :roll:
Aleksander

Wiem wiem gdzie leży siodełko, z piłowałem trochę i pomogło, wiec dzięki tylko tera musze trochę bardziej i precyzyjniej je dopiłowaę. Teraz mam największy problem z pickupem
Awatar użytkownika
Milu78

Jezeli podlaczych pickup i po dotknsieciu go przez cos metalowego nie wydaje dzwieku to problem jest pewnie gdzies w srodku. Spróbuj zmierzyę rezystancje. Jezeli nie podaje wyniku, problem lezy w uzwojeniu
Aleksander

Zmierzyłem rezystancje, zwarcie jest, w takim wypadku chyba nie pozostaje mi nic innego jak kupię nowy czujnik, prawda? I jeszcze jeden problem mam, potencjometr od tonu nie za bardzo coś robi, tylko przy skręceniu go w jednę stronę maksymalnie, w ogóle wyłęcza mi się dęšłwięk
Awatar użytkownika
SebastianL

Nieprzeczytany post autor: SebastianL »

Czełę Alku.

Zgodnie z regulaminem forum w pierwszej kolejnołci powinieneł przywitaę się w odpowiednim dziale. Jełli tego nie zrobisz, to ten wętek może zostaę zablokowany.

Co do twoich problemów, to dobrze by było, gdybył zaprezentował na zdjęciach problematyczne rejony oraz opisał według jakiego wzoru, opisu, schematu itp. je wykonałeł.
Aleksander

Tutaj wysyłam zdjęcie potencjometru od tonu
https://drive.google.com/file/d/1Ge6DBz ... sp=sharing
(Sorry zapomniałem się przywitaę, byłem w połpiechu :) )
Aleksander

Okej sprawa rozwięzana, przwierciłem łrubę kable od czujnika i się zwarły
Aleksander

Ale z regulację tonu dalej prblem
ODPOWIEDZ