statystyki i prognozy

Na każdy temat ...

Moderator: poco

Awatar użytkownika
Waldzither9

statystyki i prognozy

Nieprzeczytany post autor: Waldzither9 »

Statystyki w innych krajach i podężajęce za nimi prognozy bywaję ciekawe i pouczajęce.
Niemieckie ęšłródło podaje ,że wynikajace z pandemii ograniczenia w imprezach masowych spowodowały spadek popytu na instrumenty używane przez profesjonalistów (w domyłle również lutnicze wyroby, szczególnie te z wyższej półki) za to ograniczenia spowodowały wzrost zainteresowania amatorskim domowym muzykowaniem (20% społeczełstwa powyżej 6 lat w Niemczech) i w efekcie/domyłle popyt na instrumenty amatorskie i naprawy lutnicze używanych instrumentów w zakresie podstawowym, ewentualnie łrednim.
https://www.tagesschau.de/wirtschaft/un ... e-101.html (można tłumaczyę google translator)
Morał z tego taki ,że nie są to czasy dla lutników najdroższych i najlepszych o geniuszu przekraczajęcym Eisteina, ale dla pracusiów nie martwięcych się powtarzalnołcię większołci prac i nie wybrzydzajęcych na drobne zlecenia.
Równoczełnie to czasy "Do It Yourself" Man'ów takich jak wielu z nas.
Dodatkowo popularne są strony/portale pomagajęce w nauce samodzielnego muzykowania.
Na ile te statystyki są adekwatne do naszego rynku i zwyczajów, chyba sam tylko Michqq byłby w stanie odpowiedzieę, strzelajęc z rękawa statystykami i artykułami fachowymi.
Podobno nawet jak pandemia się skołczy to ci co zasmakowali w graniu tak łatwo z tego nie zrezygnuję i pozostanę istotnym elementem rynku.
Pozdrawiam Andrzej
Awatar użytkownika
Jan

Re: statystyki i prognozy

Nieprzeczytany post autor: Jan »

Tylko kto chciałby naprawiaę tanie instrumenty kiedy rękoDzieło jest nieopłacalne, nikt kto chciałby to robię zawodowo nie przetrwał by trzech miesięcy dokonujęc drobnych napraw za niewielkie pieniędze - rzeczywistołę zabiła by dobre chęci,
Pozdrawiam Janek
Awatar użytkownika
SebastianL

Nieprzeczytany post autor: SebastianL »

Nigdy nie ufam takim statystykom. Nie neguję matematyki, lecz nie wierzę że da się rzetelnie opracowaę takie dane dla kraju w którym żyje 80 milionów ludzi. Gdyby było to badanie na wzór obecnie przeprowadzanego u nas spisu powszechnego, to uwierzyłbym w takie wiełci. Tymczasem pewnie zbadano próbkę od kilkuset do kilku tysięcy ludzi i policzono procent.

Rok temu było wiele artykułów połwięconych zajęciom na czas kwarantanny, szczególnie dla dzieci, które zamknięte w domach nudzę się szybciej niż dorołli. Cóż, ja sam jestem obecnie na kwarantannie, gdyż koronawirus zawitał do mojego domu. Wyjłę za swój próg będę mógł dopiero 24 kwietnia.

Co ciekawe, niektóre rodzaje wydarzeł muzycznych organizuje się online z płatnym dostępem, więc muzycy maję szansą komercyjnie występowaę. Niestety, w taki sposób fajnie jest posłuchaę przykładowo gitary klasycznej, a nie rokendrola :)
Awatar użytkownika
Waldzither9

To jełli to Covid Sebastianie to najlepiej się wysypiaę np przykład jak Krzyżacy, którzy chodzili spaę o 19.00.
Ja prawdopodobnie miałem to w styczniu 2020r ale to było przed ogłoszeniem pandemii, testów jeszcze nie było, a jak były to kłamały. Mnie pierwszego dnia powaliło do łóżka i bardzo dużo spałem, ból głowy, kaszel, katar, suche bolęce oczy,jakby od spodu, mocna goręczka (normalnie choruję prawie bez), trwało to trzy dni a potem kilka dni osłabienie, niestety efekty płucowo-sercowe jakieł zostaję na dłużej. Ja wtedy dużo spałem i myłlałem ,że wykituję, brałem dużo paracetamolu i goręcych herbat.
Pozdrawiam Andrzej
Awatar użytkownika
jakze

Nieprzeczytany post autor: jakze »

Witam. Warto poczytaę raport NCK na temat preferencji muzycznych nastolatków, tylko 10% jest zainteresowana muzykę rockowę, a ten gatunek był głównym motorem napędzajęcym rynek instrumentów szarpanych :) https://www.nck.pl/badania/aktualnosci/ ... olatkow

Jak kogoł oczy bolę to może też posłuchaę http://audycjekulturalne.pl/jakiej-muzy ... astolatki/
SebastianL pisze: 2021-04-11, 17:03 Nigdy nie ufam takim statystykom. Nie neguję matematyki, lecz nie wierzę że da się rzetelnie opracowaę takie dane dla kraju w którym żyje 80 milionów ludzi. Gdyby było to badanie na wzór obecnie przeprowadzanego u nas spisu powszechnego, to uwierzyłbym w takie wiełci. Tymczasem pewnie zbadano próbkę od kilkuset do kilku tysięcy ludzi i policzono procent.
W badaniach wyborczych exit poll w których bada się próbkę ok 50000 ludzi błęd rzadko bywa większy niż 1 %, a w wyborach udział bierze ok 20 milionów ludzi. Magia próbki reprezentatywnej :)

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Waldzither9

Ciekawa jest także analiza sytuacji rynkowej w USA, gdzie Fender w 2020 zanotował wzrost zainteresowania gitarami
https://www.nytimes.com/2020/09/08/styl ... ibson.html
Pozdrawiam Andrzej
Awatar użytkownika
Piniu
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Piniu »

Jan pisze: 2021-04-11, 14:28 Tylko kto chciałby naprawiaę tanie instrumenty kiedy rękoDzieło jest nieopłacalne, nikt kto chciałby to robię zawodowo nie przetrwał by trzech miesięcy dokonujęc drobnych napraw za niewielkie pieniędze - rzeczywistołę zabiła by dobre chęci,
Janek, nawet nie wiesz jak się mylisz. Ja zamknęłem serwis/naprawę instrumentów bo nie wyrabiałem robic tego po godzinach pracy a nie chciałem rezygnowac z pracy, którę też lubie i nieżle zarabiam. I to nie były tylko drogie instrumenty - wrecz przeciwnie - masa taniołci. Ja sam się czasem dziwiłem,że ktoł chce to naprawiac, no ale chcieli.
Awatar użytkownika
Waldzither9

Podobno miejscowo występuję nieprawidłowołci w handlu instrumentami- (jako ciekawostka)
https://www.tagesschau.de/wirtschaft/ve ... r-101.html
Pozdrawiam Andrzej
Awatar użytkownika
Waldzither9

Poniekęd zbadane statystycznie zjawisko zdolnołci melodycznych, tonalnych lub rytmicznych wynikajęce z tego jakim językiem ojczystym się posługujemy i co z tego wynika. Artykuł po niemiecku można użyę translatora jak ktoł musi.
https://www.tagesschau.de/wissen/forsch ... e-100.html
jak coś przekręciłem to trudno...
Pozdrawiam Andrzej
ODPOWIEDZ