Jaka długołą pręta?

Mosty , klucze , progi , trussrody etc.

Moderator: poco

Awatar użytkownika
PaJaC

Jaka długołę pręta?

Nieprzeczytany post autor: PaJaC »

Pytanie nieco łmieszne ale jakiej długołci pręt zastosowaę w Stratocasterze? Wybór jest duży i nie bardzo wiem który będzie odpowiedni. Najlepiej to ile powinien mieę pręt od główki, a ile od strony korpusu? 460, 442, 440mm?
Wybaczcie za bśćdy, dysortografia nie wybacza :mrgreen:
poco
Moderator

Re: Jaka długołę pręta?

Nieprzeczytany post autor: poco »

Zgodnie z trełcię planu do wykonania gitary typu Stratocaster stosuję pręty tradycyjne oznaczone symbolem u stwemaca 0968 długołci 600 mm ze stali nierdzewnej fi 5 mm i nakrętki 0973 https://www.stewmac.com/luthier-tools-a ... d-kit.html. Co do długołci, to pewnie będę się różnię w zależnołci od wykonawcy. Nic nie sugeruję co do wyboru rodzaju pręta, a jedynie podaję ęšłródło dla oryginału. Ty zastanawiasz się nad prętem ok 400-500, więc ....
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
Awatar użytkownika
PiotrCh

Nieprzeczytany post autor: PiotrCh »

Popełniono tu poważny błęd. Każdę budowę zaczyna się od projektu. Ile czasu minęło - a gdzie zwymiarowany gryf?
Co do pytania - wystarczy sobie policzyę odległołę od siodełka do 21 progu i zagadka zostanie rozwięzana.
pozdrowienia
Piotr
Awatar użytkownika
SebastianL

Nieprzeczytany post autor: SebastianL »

Ryszard, oni sprzedaję ten pręt o długołci 600 mm, żeby lutnik go potem ucięł na wymagany wymiar, który akurat będzie miał wartołę w zakresie 400-500 mm. Menzura stratocastera to 25,5", czyli 647,7 mm. Odległołę od siodełka do 21 progu to 455 mm.
informatkot

Nieprzeczytany post autor: informatkot »

Zależy jaki to ma byę pręt i gdzie będzie regulacja. Rozebrałam ostatnio chiłczyka a pod podstrunnicę siedział niebieski jegomołę bardzo podobny do oferowanych w jednym sklepie w Warszawie a jego wymiar to 420. Regulacja od strony główki. Ale gdyby robię regulacje od strony stopy dałbym dłuższy 440. Fenderowski vintage tak jak Sebastian napisał.
Ĺťyczę miłego dnia
Rafał
Awatar użytkownika
Waldzither9

Nieprzeczytany post autor: Waldzither9 »

Mam dwa pytania.
1/ W defilu akustyku z kołcówki lat 70tych (chyba) gdzie gryf styka się z pudłem na 12 progu, główka jest pełna pod struny stalowe, gdzie jedyny mankament to wygibiasty gryf, jakiej długołci pręt powinienem użyę 350 czy 380 mm, aby regulowaę go z główki?
2/Jaka długołę pręta do mandolin, skoro scala jest od 33 do 35cm to połowa to około 17cm , a producenci startuję od 23cm?
Dotęd w mandolinach dawałem sztaby stalowe, ale kiedyś trzeba to zmienię, to drugie pytanie jest na przyszłołę a pierwsze jest obecne.
Ostatnio zmieniony 2021-05-18, 21:36 przez Waldzither9, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam Andrzej
Awatar użytkownika
PiotrCh

Andrzeju,
jełli zamierzasz wstawię pręt prosty to zmierz długołę od stopy gryfu do wylotu w główce i będziesz wiedział jaka długołę Tobie potrzebna. Jak kupisz za długi to możesz skrócię i pospawaę na kołcu jak trzeba.
pozdrowienia
Piotr
Awatar użytkownika
Waldzither9

Nieprzeczytany post autor: Waldzither9 »

Dzięki Piotrze, czyli trzymam się dystansu od stopy do wyjłcia na główce, pasuje mi 35cm dla gitary, a dla mandoliny będzie 17cm i kiedyś coś takiego gDzieł widziałem i kiedyś znajdę.
Pozdrawiam Andrzej
Awatar użytkownika
PiotrCh

Andrzeju, ja jak wstawiałem do mandoliny to kupiłem dłuższy (gitarowy) i ucięłem tyle ile mi było potrzeba. Kołcówkę dałem do pospawania. Kup pręt dwustronnego działania, lepiej mieę kontrolę w obie strony.
pozdrowienia
Piotr
ODPOWIEDZ