Co uznaą za Biblią do budowy gitary akustycznej?

Publikacje lutnicze i pokrewne

Moderator: Jan

Awatar użytkownika
Mirek Sadowski

Re: Co uznaę za Biblię do budowy gitary akustycznej?

Nieprzeczytany post autor: Mirek Sadowski »

Też sie na nię natknęłem i też ję chciałem kupię , ale cena była wtedy dla mnie zaporowa. Prawdopodobnie jak w większołci tego typu księżek, na poczętku teoria dostępna w każdej bibliotece naukowej, a na dwóch ostatnich stronach praktyka, którę można strełcię pukaj, dłutuj aż będzie fajnie :) . Jak nie wiesz kiedy przestaę to masz problem :)

pozdrawiam Mirek
Awatar użytkownika
Waldzither9

Nieprzeczytany post autor: Waldzither9 »

Reasumujęc : mamy na Youtube filmiki o robieniu gitar, do których linki znajduję się na forum, mamy księżki obcojęzyczne do których linki znajduję się w tym temacie, polskie księżki powstanę nieprędko, tak jak i warsztaty lutnicze, "bo taki mamy klimat" , może taka forma połrednia pomiędzy filmem a księżkę czyli komiks miałby szanse zaistnieę? Mało transferu i pamięci , a przekaz też istotny, o ile było by to dobrze zrobione.
Pozdrawiam Andrzej
poco
Moderator

Nieprzeczytany post autor: poco »

Myłl dobra, ale jest jeden haczyk, a mianowicie prawa autorskie do trełci z YT. Też chyba już ten temat kiedyś ruszaliłmy, ale czy na pewno, to nie pamiętam . Byę może w rozmowie prywatnej się to odbyło, a ja na dzisiaj nie potrafię tego zlokalizowaę.
Tak między nami jaskiniowcami, to tej trełci było by w ciul.
Teraz naszła mnie jedna myłl, a mianowicie, gdyby przyjęę jakił filmik z YT, ale taki traktujęcy od a-z i do poszczególnych etapów dopisaę nasz komentarz, możliwe inne opcje, itd. w formie dostosowania do możliwołci i przygotowania budowniczego. Daę mu możliwołę wyboru. Niby to proste, ale jednak niekoniecznie.
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
Awatar użytkownika
Piniu
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Piniu »

Rysiu, jesli ktos wrzuca film na yt publicznie to tam juz akceptuje to ze inni moga go udostepniac , dodawac do list odtwarzania, pokazywac innym etc... W dobrym gułcie jest aby odtwarzajęcy lub udostepniajacy napisali lub powiedzieli czyj ten film jest. I to wszystko.

Wysłane z Note10+ przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika
PiotrCh

Nieprzeczytany post autor: PiotrCh »

Nie wolno łcięgaę filmów z YT i upubliczniaę w innych repozytoriach. Ktoł, kto wrzucił na YT - pozwala na oględanie ale tylko w tym serwisie. Więc możemy linkowaę do YT i nic więcej.
pozdrowienia
Piotr
poco
Moderator

I właśnie o tym napisałem, że nie wiadomo co z prawami do korzystania. Jeżeli linkowanie potraktowaę , jako tylko oględanie przez kogoł dozwolone, to o ile odbędzie się to na forum, to może byę problem. Poza forum, ok.
To są sprawy wg mnie nie do kołca jasne i byę może znajdzie się taki kubuł, który zwietrzy biznes na złapaniu kogoł na wykorzystywaniu jego "myłli i dorobku intelektualnego". Nam akurat najmniej są potrzebne problemy prawne. Wprawdzie dotychczas nikt nas nie łcigał, ale na zimne lepiej dmuchaę. Wierzę, że piniu, jako wytrawny komputerowiec wie, co pisze. Ale wiedzieę, a mieę pewnołę 100%, to robi różnicę. Dobrze było by zasięgnęę miarodajnej opinii, bo mogę istnieę jakieł indywidualne warunki korzystania, niewidoczne dla oględajęcego. coś w stylu "napisane malełkimi bukwami na samym dole".
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
Awatar użytkownika
PiotrCh

Ryszard, masz rację, trzeba mieę pewnołę.
Wg mojego rozumienia tej sytuacji - to my linkujęc do YT na konkretny kanał nie łamiemy prawa ani względem autora filmu, ani względem YT. Nasz link jest tożsamy z cytowaniem i przekierowaniem do ęšłródła. Za coś takiego nikt się nie przyczepi bo cytowaę można każdego i wszędzie - jełli dane ęšłródło jest już w przestrzeni publicznej. Innymi słowy - nie mogę cytowaę publicznie czegoś co nagrałem pod stołem, ale mogę cytowaę to co zostało opublikowane. My jako forum nie przywłaszczamy żadnej własnołci intelektualnej - a odsyłamy zainteresowanych do ęšłródła.
pozdrowienia
Piotr
Awatar użytkownika
Piniu
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Piniu »

PiotrCh pisze:Nie wolno łcięgaę filmów z YT i upubliczniaę w innych repozytoriach. Ktoł, kto wrzucił na YT - pozwala na oględanie ale tylko w tym serwisie. Więc możemy linkowaę do YT i nic więcej.
Piotruł, a czy ja pisalem o sciaganiu i wyswietlaniu gdzie indziej?? NIE!! Wsxystko w obrebie YT. My tez wyswietlamy na forum folmy z YT za pomoca bbcode i nie jest to niedozwolone bo caly czas idzie z YT. Teraz sie rozumiemy?

Wysłane z Note10+ przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika
PiotrCh

Piotrek - ja to nie do Ciebie pisałem tylko Ryszarda uspokoiłem, żeby się nie martwił bo nie ma czym :)
pozdrowienia
Piotr
poco
Moderator

Ok. Jasne i dzięki.
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
Awatar użytkownika
PiotrCh

Ale żeby nie było - z Ryszardem bardzo się zgadzam w tym, że kwestia praw autorskich jest bardzo delikatna. Wszystko zależy jakę formę miałby przyjęę taki tutorial i jak bardzo miałby byę identyfikowany z naszym forum. Tworzenie czegoś na kształt księżki/totoriala z materiałów jedynie nieswoich to już trzeba byę czujnym :)
pozdrowienia
Piotr
Awatar użytkownika
waldek

Nieprzeczytany post autor: waldek »

Dwa tomy: Ervin Somogyi â??The responsive guitarâ?? oraz â??Making the responsive guitarâ??. Nie są to księżki tanie, ale jełli ktoł jest znudzony wszystkimi innymi pozycjami na rynku dotyczęcymi gitary akustycznej to do tych dwóch księżek warto zajrzeę.
Awatar użytkownika
waldek

Nieprzeczytany post autor: waldek »

Dopiero po roku zwróciłem uwagę na tytuł tematu "Co uznaę na Biblię.." jak przypomniało mi się spotkanie z autorem księżek które wymieniłem. Gdy (krótka) rozmowa zeszła na temat księżek, powiedział że czytelnicy nie są zadowoleni bo księżki nie zawieraję dokładnych grubołci płyt rezonansowych; wtedy palnęłem że za 15-20 lat księżki stanę się Biblię do budowy gitary. Heh. Minęło wiele lat, księżki nie stały się Biblię; a łwiat gitary akustycznej podęża w sobie tylko wiadomym kierunku.
Jełli kogoł interesuje wypożyczenie wersji elektronicznej, plus pakiet zdjęę ożebrowania akustyków nie dostępny nigdzie indziej, proszę o kontakt na priv. Pamiętam też, że dostałem od autora ok 10 stronicowy "aneks" do obu tomów, uzupełniajęcy jakieł informacje na temat ożebrowania, grubołci płyt, itp. Oczywiłcie w aneksie w dalszym cięgu nie było dokładnych wymiarów
Ostatnio zmieniony 2021-07-26, 13:09 przez waldek, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Jan

Nieprzeczytany post autor: Jan »

Ja dorzucę dwie bardzo ważne pozycje uznawane za swoiste biblie lutnictwa a mianowicie "Making Master Guitars" Roya Courtnala i "Big Red Books of American Lutherie" wydawanę i aktualizowanę co jakił czas przez stowarzyszenie lutników Amerykałskich i Kanadyjskich a której członkami są lutnicy ze wszystkich kontynentów.
Dodam jeszcze jednę pozycję uznawanę za jednę z najważniejszych dla budowy archtopów a mianowicie "Making an Archtop Guitars" Roberta Benedetto - mam ale jakoł nie zrobiła na mnie wielkiego wrażenia.
Ja jak jest możliwołę to chętnie zapoznam się z materiałami Waldka bo wiedzy nigdy dołę, człowiek całe życie musi się uczyę.
Pozdrawiam Janek
ODPOWIEDZ