Projekt instrumentu.

Dyskusje na temat budowy gitar elektrycznych.

Moderator: poco

MSikora

Projekt instrumentu.

Nieprzeczytany post autor: MSikora »

Witam wszystkich serdecznie! Jestem tutaj nowy i chciałbym zaczęę przygodę z Lutnictwem. Chcę wykonaę swój pierwszy samodzielny instrument od A do Z a będzie nim gitara elektryczna. :) Macie jakieł wskazówki apropo poczętków projektowania? Mam literaturę tematycznę i wyszukuje kolejnych materiałów. Wskazówki byłby bardzo pomocne. :D Z góry dziękuję! :)
Awatar użytkownika
Jan

Re: Projekt instrumentu.

Nieprzeczytany post autor: Jan »

No z tym projektowaniem to raczej dał bym sobie spokój na poczętku i skorzystał z gotowych planów. Zacznij od sprecyzowania co chcesz robię (jaki instrument) i szukaj informacji pod tym kętem. ęšłĽeby zaprojektowaę instrument trzeba mieę sporę wiedzę.
Pozdrawiam Janek
MSikora

Włałnie do takiego wniosku doszedłem i rozględam się z gotowymi planami projektowymi. :) Co do instrumentu, jeszcze zdecyduje jaki konkretnie. :) W każdym razie dzięki za wskazówkę. Zdaję sobie sprawę, że wiedzy pod tym kętem będę musiał nabyę bardzo dużo. :)) Sukcesywnie do przodu! :))
Awatar użytkownika
Jan

Zacznij od sprecyzowania jaki konkretnie model masz zamiar wykonaę. Sporo jest darmowych planów na necie ale też praktycznie można wszystkie zakupię. Do ciebie należy wybór. Jak będziesz już wiedział jaki model i miał plany instrumentu to trzeba będzie przygotowaę sobie plan budowy co bardzo ułatwia ten proces. Będziesz musiał wybraę z jakich materiałów chcesz zbudowaę gitarę i jaki osprzęt włożyę. Będziesz mógł powoli kupowaę sobie materiały i częłci. Musisz się zastanowię czy chcesz sam wykonaę gryf i korpus czy korzystaę z gotowych. Jeżeli chcesz je wykonaę sam to potrzebujesz zakupię lub wykonaę samemu szablony do frezowania gniazd i kształtów.
Pozdrawiam Janek
MSikora

Super! Dzięki wielkie za wskazówki. :) Aktualnie kompletuje niezbędne narzędzia do obróbki. :) Wszystko chcę wykonaę od podstaw własnym sumptem. Najlepiej uczyę się na błędach. :) Projekt już wybrałem Fender Jaguar z 1962. Będzie to proces długotrwały bo pierwszy taki w moim życiu. Zbieram wiedzę i gdy tylko będę efekty chętnie podzielę się i swoimi doświadczeniami. Forum jest ciekawe i pełne materiałów. Jestem tu praktycznie codziennie. :)

Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
Jan

Bardzo się cieszę, że się forum podoba. Nie ma drugiego takiego w Polsce z tak wielkimi zasobami skatalogowanej wiedzy teoretycznej i praktycznej. Do ciebie należy odrobienie lekcji w postaci wchłonięcia jak największej wiedzy teoretycznej, żeby nie pytaę o każdę banalnę rzecz, którę można wygoglowaę jednym kliknięciem. W poszczególnych zakładkach znajdziesz praktycznie każdy aspekt budowy gitary tylko trochę trzeba poszukaę i poczytaę. Polecam też obejrzenie filmików na youtubie jak posługiwaę się narzędziami to bardzo pomaga. Jeżeli chcesz sam zbudowaę całę gitarę to bardzo mnie to cieszy. Składanie z gotowych częłci z lutnictwem nie ma wiele wspólnego. ęšłĽeby zapoznaę się z zasobami forum potrzebował był z dwa lata więc czytaj to co będzie tobie najbardziej potrzebne.
coś w tym stylu można kupię w postaci pliku:
https://genone-luthier-supply.com/produ ... tar-plan-6
Pozdrawiam Janek
MSikora

Trafiłem w odpowiednie miejsce, i jestem mega zadowolony. :) Jest tu co czytaę i czego się uczyę. Najważniejszy zasób wiedzy na wycięgnięcie ręki. :) Mam też literaturę w postaci Gitary Elektrycznej i Basowej Jarosława Jankowskiego. Planuje też kupię osobnę pozycję na temat drzewoznawstwa. :) Znalazłem ciekawe pozycje na internetach. :D Mam też taki projekt Fender Jaguar: http://guitars4you.pl/p/104/1157/plan-b ... gitar.html Zamierzam go kupię. Czy będzie wystarczajęco dokładny by wycięgnęę z niego odpowiednie wnioski? :) Link powyżej zamieszczony prze pana można kupię jedynie w formie pliku czy też w wersji papierowej? :)
Awatar użytkownika
Jan

Ten plan wystarczy do zrobienia gitary. Drukujesz taki i wycinasz w sklejce lub plexi odpowiednie szablony. Szablony pomocne zwłaszcza do robienia gniazd pod przetworniki, gryf i kanały pod elektronikę. Kształt też można wycinaę od szablonu i robię frezem kopiujęcym lub wycięę piłę i wyszlifowaę tu jest dużo prołciej niż przy otworach w drewnie. To co podlinkowałem to jest w wersji elektronicznej ale gotowej do wydruku. W moim linku masz też elektronikę w komplecie, szablony i profile gryfu - jest więcej informacji i rysunków. Nie wiem gdzie mieszkasz ale w większych miastach są drukarnie wielkoformatowe i za niewielkie pieniędze można sobie bez problemu wydrukowaę plany.
Na forum zwracamy się do siebie po imieniu będęšłpo nicku jeżeli nie ustawisz sobie widocznego podpisu pod postem (jest taka możliwołę w opcjach) Nie ma u nas "Panów" podobnie zresztę jak na innych forach więc ustaw sobie imię w podpisie no chyba że wolisz by zwracaę się do ciebie MSikora jak w nicku - nie ma tu żadnego problemu - twój wybór.
Pozdrawiam Janek
poco
Moderator

Nieprzeczytany post autor: poco »

Jan zapodał Ci tylko czubek tego smacznego loda, pod którego czapę nie wiadomo, co się ukryje. Poczytaj na forum o przygotowaniu się do zadania - PLAN, TO PODSTAWA. Dlaczego plan jest taki ważny, to tylko napiszę, że w nim muszę byę uwzględnione WSZYSTKIE elementy procesu tworzenia. Zatem - co, z czego, czym, w jakiej kolejnołci aby nie popsuę poprzedniego, za jakie pieniędze i powiem, że jak lookniesz w pozycję koszty, to następi weryfikacja sił i zamiarów. Zapytam , może lamersko, ale , czy masz wiedzę n/t obróbki drewna i posługiwania się narzędziami ręcznymi i elektronarzędziami. Jeżeli jest z tym słabo, to wypadało by dla uniknięcia kosztów , strat i rozczarował, pomijajęc uszkodzenia ciała, poęwiczyę na substytutach.
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
informatkot

Nieprzeczytany post autor: informatkot »

Do tego należy dodaę, że różne gatunki drewna w inny sposób poddaję się obróbce. Jedne wybaczaję więcej inne mniej. Jest na forum kilka relacji z budowy instrumentów. Najważniejsze jest aby nie gonię z â??robotęâ?? za wszelkę cenę, lepiej czasem zrobię mniej i wolniej niż raz z dużo. Newralgiczne czynnołci to wiercenie otworów, frezowanie. Elektronarzędzia szybko zbieraję materiał, a drewno to nie guma. Na pierwszy ogieł dałbym gryf. Sklejka linijka rysujemy oł symetrii i tak dalej zgodnie z planemâ?ł następnie wybór budowy gryfu z podstrunnicę czy bezâ?ł itd.
Ĺťyczę miłego dnia
Rafał
MSikora

Proszę jak dyskusja się rozwinęła. :)) Mega! :) W zwięzku z planem pytanie: Czy po kupnie owego pliku który jest wyżej podesłany przez Janka, otrzymuje całołę na e-mail? Faktycznie ten plan wyględa całkiem rozsądnie, więc skorzystam z tej opcji. :D Apropo mojego doświadczenia z obróbkę drzewa, zbyt wielkiego nie mam szczerze mówięc, aczkolwiek narzędziami potrafię się posługiwaę i jak to mawia moje towarzystwo, cechuje mnie duża dokładnołę jeżeli kawałek materiału trafi w moje ręce. Bardzo lubię pracowaę w drewnie, sprawia mi to dużę przyjemnołę, z natury jestem pedantyczny i ciężko znoszę choęby minimalne niedoskonałołci. :) Nawięzujęc do połpiechu, absolutnie nie mam zamiaru się łpieszyę z tym projektem. Dziele sobie go na etapy, włęcznie z co miesięcznym kupnem konkretnego narzędzia. Na ten miesięc mam zamiar zainwestowaę w pilarkę tałmowę, w zeszłym kupiłem frezarkę górnowrzecionowę i już pierwsze próby jej użytkowania mam za sobę. Prócz pilarki w planie mam kupno projektu i literatury o drzewoznawstwie. Co do samych gatunków drewna już doszedłem do ogólnego pojęcia że każdy rodzaj ma własnę charakterystykę i akustykę. Systematycznie będę pogłębiał wiedzę teoretycznę i o ile to możliwe w póki co węskim zakresie działania, praktycznę. :) Chcę zaznaczyę że wszystkie wskazówki stęd od was są mi bardzo pomocne i jestem wam wdzięczny! łwietnie mieę takie grono ludzi z pojęciem i bardzo to doceniam. :) A można mi mówię po prostu Mateusz i jestem z Czechowic - Dziedzic nieopodal Bielska Białej. :)

Pozdrawiam Mateusz.
Awatar użytkownika
PiotrCh

Nieprzeczytany post autor: PiotrCh »

Lepiej jest moim zdaniem zdobyę plany w wersji cyfrowej. Wydrukowaę zawsze sobie można, a na komputerze dużo można podziałaę. Popytaj znajomków czy ktoł nie ma elektronarzędzi. Może będziesz mógł u kogoł życzliwego podziałaę ze stolarkę, a w domu już ręcznę dłubaninę wykonasz + wykończenie i setup.
pozdrowienia
Piotr
Awatar użytkownika
Jan

Mateusz ja kiedyś kupowałem od nich plany Torresa ale jeszcze inaczej się wtedy nazywali. Te plany pobierasz w postaci pliku i tak jak pisał Piotr to jest bardzo wygodne bo majęc je na pendrivie korzystasz tam gdzie ci wygodnie a ja plik wrzucałem sobie na telefon i bardzo często z telefonu korzystałem by przeględaę pliki.
Pamiętaj o zasadzie, że najpierw wykonujemy próby obróbki każdego elementu na zwykłej desce a jak już dobrze wychodzi to robimy to na CENNYM i DROGIM materiale włałciwym.
Czechowice -Dziedzice znam głownie z pięknego zbiornika zaporowego z bardzo czysta wodę.
Pozdrawiam Janek
MSikora

Tak więc skorzystam z waszej rady i kupię projekt z linku. :) Jest to niewętpliwa zaleta posiadania go zawsze pod rękę i ten argument do mnie przemawia. :) Jełli chodzi o próby obróbki materiału, już orientowałem się w cenach surowców i nie wyobrażam sobie by próbowaę działaę na materiale włałciwym. :D Jako wieloletni szachista nauczyłem się że każdy najmniejszy błęd ma znaczenie. Wbrew pozorom szachy maję wiele wspólnego z lutnictem a dokładnołę i planowanie to 2 główne czynniki więżęce. :) Taka anegdota ode mnie. :) ęšłĽyczę miłego wieczoru i działam dalej! Co do zbiornika wodnego w nawięzaniu do Janka, znajduje się w Goczałkowicach - Zdroju, zresztę bardzo sąsiedzko z Czechowicami. Często jeżdżę tam na rowerze. Mamy tam piękne zachody słołca z widokiem na Beskidy, które też są na wycięgnięcie ręki.

Pozdrawiam Mateusz.
Awatar użytkownika
PiotrCh

Nieprzeczytany post autor: PiotrCh »

Napisz czemu ten model gitary, co Cię do niego skłania? Masz jakieł doświadczenie z tym modelem?
pozdrowienia
Piotr
ODPOWIEDZ