Problem z strojeniem gitary z mostkiem tremolo
Moderator: poco
Problem z strojeniem gitary z mostkiem tremolo
Witam. Posiadam gitarę elektrycznę lutniczę która pierwotnie miała zamontowany stały mostek. Postanowiłem to przerobię i wymienię mostek na tremolo. Wszystko było by ok gdyby nie to, że nie potrafię znaleźć przyczyny rozstrajania się jej. Dzieje się to głównie przy używaniu wajchy nawet lekko oraz często przy podcięganiu. Jest to bardzo denerwujęce.
Specyfikacja gitary:
gryf - klon
korpus - jesion
mostek - fishman piezo tremolo (kostki piezo zmienione na graptech)|
klucze - schaller blokowane
siodełko grafitowe + jedno drzewko dociskajęce grafitowe
przetrworniki ręcznie robione.
Nie mam już pomysłu co jest nie tak i dziwi mnie to że przy takim osprzęcie gitara dalej się rozstraja...
Może ktoł jest jeszcze w stanie coś polecię. Z góry dzięki za pomoc.
Specyfikacja gitary:
gryf - klon
korpus - jesion
mostek - fishman piezo tremolo (kostki piezo zmienione na graptech)|
klucze - schaller blokowane
siodełko grafitowe + jedno drzewko dociskajęce grafitowe
przetrworniki ręcznie robione.
Nie mam już pomysłu co jest nie tak i dziwi mnie to że przy takim osprzęcie gitara dalej się rozstraja...
Może ktoł jest jeszcze w stanie coś polecię. Z góry dzięki za pomoc.
Re: Problem z strojeniem gitary z mostkiem tremolo
Daj mocniejsze sprężyny lub dołóż jak masz miejsce.
Druga przyczyna to mogę byę klucze ale obstawiam za słaby nacięg sprężyn.
Rejestrujęc się na forum piszemy posta powitalnego dodajęc parę słów o sobie i co nas sprowadza na forum.
Druga przyczyna to mogę byę klucze ale obstawiam za słaby nacięg sprężyn.
Rejestrujęc się na forum piszemy posta powitalnego dodajęc parę słów o sobie i co nas sprowadza na forum.
Pozdrawiam Janek
-
Postaraj się zrobię zbliżenie siodełka tak aby było widaę sloty. Jest bardzo prawdopodobne, że tam jest problem bo struny się blokuję na siodełku. Niedawno rozwięzywałem taki problem w podobnej gitarze i problemem okazał się zbyt mocny docisk strun przy główce. Poluzowanie docisku całkowicie rozwięzało problem. Dził w tej gitarze mostek ustawiony jest w powietrzu jak FR - tyle, że bez blokady. Wajchowaę można do bólu. Szukaj przyczyny w blokujęcych się strunach - tak na poczętek. Przy czym
odrobina grafitu z wazelinę też nie zaszkodzi, szczególnie w miejscach gdzie opór ma byę jak najmniejszy.
odrobina grafitu z wazelinę też nie zaszkodzi, szczególnie w miejscach gdzie opór ma byę jak najmniejszy.
ĚżyczÄ miĹego dnia
RafaĹ
RafaĹ
Dzięki za odpowiedzi. Sprężyny wymieniałem na oryginalne z floyd rosa. Próbowałem też dokładaę i graę na 4 czy 5 sprężynach ale nic nie pomogło.
Zdjęcia siodełka
Zdjęcia siodełka
-
Sloty wyględaję jak nacięte trójkętnym pilnikiem - to ęšłle. Wydaje mi się, że w siodełku struny się blokuję. Masz papier łcierny 400? Jełli tak to wciłnij między strunę a siodełko i kilka razy przecięgnij aby powiększyę i â??rozluęšłnięâ?? nacięcie. Lekko nasmaruj sloty po tym zabiegu. Jełli nie pomoże to będziemy szukaę dalej.
ĚżyczÄ miĹego dnia
RafaĹ
RafaĹ
Skoro dołożenie sprężyn nie pomogło to może faktycznie blokujęce się w slotach struny. Prożek nie wyględa zbyt pięknie. Wioliny maję za duże otwory (E, H, G) a nawet D, A i E też maję bardzo dziwnie nacięte sloty. Wywal ten Hebanowy prożek i wstaw tam kołę z porzędnie naciętymi slotami. Sloty przesmaruj ołówkiem jak najbardziej miękkim B na przykład. Struny będę lżej się przesuwaę przy strojeniu. Docisk na główce EH wymieł na rolkowy to kosztuje grosze.
Slot powinien mieę kształt półokręgu a nie trójkęta i schodzię w dół w stronę główki ale pod niewielkim kętem by nie załamywaę struny.
Slot powinien mieę kształt półokręgu a nie trójkęta i schodzię w dół w stronę główki ale pod niewielkim kętem by nie załamywaę struny.
Pozdrawiam Janek
- SebastianL
Janie, to nie heban, to grafit.
Ja bym tam nic nie poprawiał, tylko zamontował nowy, dobry prożek. Obecny ktoł musiał zniszczyę jakimł brzeszczotem, lub innym niedelikatnym narzędziem.
W sprzedaży są prożki z poprawnie wykonanymi rowkami. Trzeba je tylko dopasowaę obrabiajęc spód i kołce.
Ja bym tam nic nie poprawiał, tylko zamontował nowy, dobry prożek. Obecny ktoł musiał zniszczyę jakimł brzeszczotem, lub innym niedelikatnym narzędziem.
W sprzedaży są prożki z poprawnie wykonanymi rowkami. Trzeba je tylko dopasowaę obrabiajęc spód i kołce.
Może grafit na ekranie telefonu nie widzę
Chyba masz Sebastian rację, że ktoł zrobił â??poprawkiâ?? bo trudno mi uwierzyę, że lutnik tak to zrobił.
Pozdrawiam Janek
- SebastianL
Kolega Tunior w pierwszym połcie napisał że siodełko jest grafitowe.
Gdyby nie ta informacja, to bym uznał że omawiany element jest z tworzywa.
Gdyby nie ta informacja, to bym uznał że omawiany element jest z tworzywa.
Powiem Wam, że tam w siodełku, to struny leżę jak chcę i może się okazaę, że styk w slocie maję w jego połowie lu innym punkcie, ale nie na jego krawędzi ! Też jestem zdania, że wymiana siodełka załatwi problem. Dla spokojnołci , to kolego sprawdęšłtunerem, czy dęšłwięki w kolejnołci - pusta/I/II/III i kolejne pokrywaję się z ich włałciwę częstotliwołcię. Po prostu dokładnie ję nastrój. Jeżeli nie, to roboty będzie trochę więcej. Tremola przy tym nie tykaj, a najlepiej zablokuj.
Pozdrawiam, Ryszard
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
- Waldzither9
Stary dobry Defil chyba dawał tremolo w parze z progiem zerowym, ciekawe czy to wynik przemyłleł czy przypadek?
A w siodełku wczełniej ktoł powinien był sloty strun z owijkę obrobię kawałkami oryginalnych (odciętych) strun wkręconych do piłki włosowej używanej przez złotników, to przekrój slotów byłby idealnie dopasowany. Teraz na to za póęšłno bo obniżyłby się poziom (przypuszczalnie).
A w siodełku wczełniej ktoł powinien był sloty strun z owijkę obrobię kawałkami oryginalnych (odciętych) strun wkręconych do piłki włosowej używanej przez złotników, to przekrój slotów byłby idealnie dopasowany. Teraz na to za póęšłno bo obniżyłby się poziom (przypuszczalnie).
Pozdrawiam Andrzej