Defil Romeo II

Czyli ogłoszenia.

Moderator: Jan

Awatar użytkownika
Waldzither9

Re: Gitary Defil

Nieprzeczytany post autor: Waldzither9 »

W ustawieniach telefonu jakołę normalna i gitarę ustawię przy białej łcianie.W razie czego warto spróbowaę innym telefonem.
Pozdrawiam Andrzej
Awatar użytkownika
Jan

Nieprzeczytany post autor: Jan »

Tadeusz jest prosty sposób na zmniejszenie zdjęę w komputerze za pomocę programu Paint jest to program zainstalowany na każdym komputerze z Windowsem. Otwierasz zdjęcie w Paincie i szukasz zakładki [ZMIEł ROZMIAR] - w okienku które wyskoczy zaznaczasz [WARTOłę PROCENTOWA] i zmieniasz tylko w jednym np. górnym okienku wartołę tam gdzie jest napisane 100 np. na 50 i o tyle zmniejszy tobie wielkołę procentowę rozmiar pliku. Dajesz póęšłniej zapisz i sprawdzasz jakiej wielkołci masz plik. Jak to sprawdzię? Tam gdzie zapisałeł ten zmieniany plik odszukujesz go i najeżdżasz kursorem na ten plik i wciskasz prawy klawisz myszki i rozwija się menu z którego wybierasz zakładkę [WłAłCIWOłCI] jak tam wejdziesz to pokaże się ile taki plik zajmuje. Najlepiej jak by to było poniżej 1MB wtedy taki plik wstawisz według instrukcji jakę podał tobie Sebastian.
Pozdrawiam Janek
Awatar użytkownika
PiotrCh

Nieprzeczytany post autor: PiotrCh »

Jeszce dodam, od siebie, że warto sobie zachowywaę pliki w dużym rozmiarze i nie nadpisywaę ich zmniejszonymi kopiami. Więc po zmniejszeniu nie "zapisz" a "zapisz jako" i dodaj jakęł sygnaturę do nazwy, która sugeruje, że to zmniejszona kopia.
pozdrowienia
Piotr
matt 53

Nieprzeczytany post autor: matt 53 »

...nadal ze zdjęciami jeszcze krucho ale byę może od soboty to sie może zmieni ( przyjeżdżaję - sugestionowane przez forumowiczów - dzieciaki.
Na Dzieł dzisiejszy mam niemal gotowy gryf (zdarty lakier,zkaponowany i przygotowany do malowania). pozostała do wyrównania podstrunnica. Zabrałem sie za scięganie lakieru z półpudla. Tył gotowy, do zrobienia przód i boki.
Jak wspominałem zdjęcia będę byę moze juz w sobotę.
..pobawie się jeszcze tym Paintem i zobaczymy co z tego mi wyjdzie..?
Na cale szczęłcie ten program znam, bo bawie się rownież fotografię i filmowaniem.

Pozdrawiam
Pozdrawiam serdecznie
Tadeusz
poco
Moderator

Nieprzeczytany post autor: poco »

A nie będziesz poprawiał geometrii gryfu ? Większołę reanimatorów to robi. Ponoę w wersji oryginalnej są niegrywalne. :-D

Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
matt 53

...sobota,dzieci były w odwiedzinach a więc mogę dodaę zdjęcia mojego rozbitka
Pozdrawiam serdecznie
Tadeusz
matt 53

cd.
Pozdrawiam serdecznie
Tadeusz
Awatar użytkownika
PiotrCh

Re: Defil Romeo II

matt 53 pisze: 2021-10-03, 03:16 Nareszcie udało mi sie wyslaę zdjęcia. To stan na Dzieł dzisiejszy.Może jeszcze dzisiaj uda mi sie zederzeę boki. Paskudna i łmierdzęca robota!
Czy ktoł może mi podpowiedzieę CZYM przykleię to białe obrzeże oraz jak wykonaę to "przypalenie" ?
Będę ogromnie wdzięczny...!Pozdrawiam
Na razie ciut posprzętamy. Fotki są w poprzednim połcie 😁
pozdrowienia
Piotr
Awatar użytkownika
PiotrCh

Białe obrzeże (zwane z ang. bindingiem) przykleja się klejem (każdym łęczęcym plastik z drewnem) ale można też kleię acetonem. Aceton rozpuszcza powierzchnię plastikowej tałmy i dokleja się do drewna.

https://www.youtube.com/watch?v=HFy1Xvfs9kI

Przypalenia (zwane z ang. sunburst) robi się lakierem podbarwionym. Lakierujęc natryskowo traktujesz obrzeże podła ciemnym lakierem. Wymaga to pewnej wprawy aby zrobię to poprawnie i ładnie.

https://www.youtube.com/watch?v=xFjN5GW4fTo
pozdrowienia
Piotr
matt 53

Piękne dzięki Piotrze za posprzętanie. Jeszcze słabo to wszystko ogarniam,chociaz bardzo chciałbym i bardzo sie staram. To moja pierwsza przygoda z Forum i już doceniam jej wartołę !
Ale do rzeczy; dwa filmiki i wszystko jasne. Co prawda rozumię ideę klejenia acetonem,chociaż nie bardzo to przemawia do mojej wyobraęšłni, ale spróbujemy. Mam już binding i chociaż brakuje mi tylko ęwiartki to chyba bede musał wymienię całe "zakole", z obawy przed różnięę kolorów.
Malowanie to rzeczywiłcie łatwizna tyle tylko, ze na filmikach były pokazane amerykałskie materialy. Czy u nas można kupic podobne? Jełli masz na ten temat jakieł wiadomołci to prosze o podpowieęšł.
Raz jeszcze dziękuję i pozdrawiam serdecznie
Tadeusz
P.S.
aparat w telefonie juz przestawilem więc ze zdjęciami nie powinno byę już więcej kłopotów :)
Pozdrawiam serdecznie
Tadeusz
matt 53

Janku
Jak zagadaę na prv. do Konrada Defilrepairman ???
Pozdrawiam
Tadeusz
Pozdrawiam serdecznie
Tadeusz
Awatar użytkownika
Jan

Na Messengerze lub u nas w wiadomołci prywatnej. Wchodzisz tam gdzie na zdjęciu masz zaznaczone i szukasz okienka NOWA PW, póęšłniej otworzy sie kolejne okno i będziesz widział prostokętne okno DODAJ ODBIORCę?W i pod nim zakładkę ZNAJDęšłĽ UZYTKOWNIKA i w dole będzie widoczny alfabet gdzie znajdziesz D i tam naszego kolegę. Wybierzesz jego nick i dodasz a wtedy będziesz mógł napisaę do niego prywatnę wiadomołę lub tez wybierzesz wiadomołę mailowę.
Pozdrawiam Janek
matt 53

I znowu ratujesz mi tyłek :)
Myłle,ze mi sie tym razem udalo! Znalazlem go i wyslałem wiadomołę.
Może coś jeszcze ze mnie bedzie...?
Piękne dzięki Janku (zwłaszcza za wyrozumiałołę i cierpliwołę).
Pozdrawiam serdecznie
Tadeusz
Pozdrawiam serdecznie
Tadeusz
Awatar użytkownika
Jan

Tadeusz po to jest forum dla miłołników lutnictwa, żeby sobie pomagaę w tym co lubimy robię a moderatorzy maję to niejako z urzędu przypisane :-) ęšłĽeby "uprawiaę lutnictwo" trzeba posięłę wiedzę z wielu zakresów rzemiosł, przydatne są także umiejętnołci obsługi programów i komputera a że częłę z nas jest mniej biegła w pewnych dziedzinach to może korzystaę z wiedzy forumowej drużyny.
Pozdrawiam Janek
matt 53

Jeszcze raz dzieki !!!
Pozdrawiam serdecznie
Tadeusz
ODPOWIEDZ