Przywitanie Gitara Defil Romeo 2

Tu możesz się przywitaę i przedstawię (wymagane)

Moderator: Jan

matt 53

Przywitanie Gitara Defil Romeo 2

Nieprzeczytany post autor: matt 53 »

Witam Szanownych Forumowiczów
Mam na imię Tadeusz (65+) i pochodzę z Krakowa gdzie się urodziłem i nadal mieszkam. Jestem gitarzystę samoukiem a przygodę z gitarami zaczęłem już w wieku 12 lat. A więc dołę dawno...! Po kilku latach szlifowania gdy (...z gryfu został - nie jeden - wiór...) zaczęłem graę w zespołach młodzieżowych na zabawach,weselach itp. najpierw na gitarach - wtedy to się nazywało "funkcyjnych", by w kołcu odkryę gitarę basowa co mi pozostało do dzisiaj. Czasy młodzieżowe dawno minęły ale miłołę do grania i gitar pozostała,chociaż było coraz mniej czasu na to.Ale gitara towarzyszy mi cały czas na rożnych rajdach,rejsach,ogniskach itp.wycieczkach.
Obecnie w dobie pandemi,braku pracy i dużej ilołci wolnego czasu przypomniałem sobie, ze obiecałem sobie kiedyś,kiedyś wyremontowaę starę Jolanę Tornado na której,grałem w jednej z młodzieżowych kapel a która przeleżała w szafie ze 40 lat. Myłlę, ze nawet nie ęšłle mi to wyszło i zachęcony powodzeniem postanowiłem wrócię do starej miłołci czyli Defila Romeo 2. Szukałem go niemal rok i w kołcu mi się udało i kupiłem go. Stan agonalny. Poprzedni właściciel nie traktował jej z należytę atencję. A na zdjęciach wyględała o wiele lepiej...!
No cóż,stało się choę wyzwanie jest spore. Jest totalnie wyszabrowana, wysuszona i popękana i szukajęc do niej częłci trafiłem na Wasze Forum ! I od razu poczułem, że lepiej nie mogłem trafię, bo trafiłem 11 na 10 możliwych ! :-D Jestełcie totalnę skarbnicę wiedzy,wiadomołci i umiejętnołci dzięki której, (mam nadzieję i o co proszę) uda mi się wyremontowaę tego wraka. Byłoby jej szkoda, bo to już zabytek - wyprodukowana w 1969 r.!
Tak wiec raz jeszcze serdecznie wszystkich witam, proszęc o pomoc przy przywróceniu jej do dawnej łwietnołci...

Pozdrawiam serdecznie
Tadeusz
Pozdrawiam serdecznie
Tadeusz
Awatar użytkownika
Jan

Re: Przywitanie Gitara Defil Romeo 2

Nieprzeczytany post autor: Jan »

Witaj Tadeuszu oficjalnie :-)
Na forum spotkasz wielu miłołników grzebania, remontowania i budowania instrumentów a także speców od elektroniki gitarowej. Postaramy się pomóc w realizacji twojego projektu i powrotu twojego wymarzonego instrumentu z załwiatów.
Pozdrawiam Janek
Awatar użytkownika
PiotrCh

Nieprzeczytany post autor: PiotrCh »

Czełę:)
Wrzucaj zdjęcia i będziemy dumaę jak sprawę ugryęšłę :)
pozdrowienia
Piotr
poco
Moderator

Nieprzeczytany post autor: poco »

Witaj kolego i czuj się jak u siebie. Tutaj nikt nie odszedł niezadowolony z kontaktu ze społecznołcię forumowę. Zakładaj wętek w stosownym dziale, wrzucaj zdjęcia - im więcej , tym lepszy oględ przedmiotu i łatwiejsze podpowiedzi. Zanim zaczniesz restaurację instrumentu zrób sobie plan, takę partyturę , gdzie znajdzie się co, z czego , ile , czym, kiedy, itp. To ułatwi postęp w pracach.
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
Awatar użytkownika
Konrad DEFIL Rep

Nieprzeczytany post autor: Konrad DEFIL Rep »

Tadziu witamy :)
Jedna mała uwaga ...zapewne twój Romeo 2 jest z roku 1979, "dwójkę" wprowadzono do produkcji mniej więcej w połowie lat `70
Romeo 2 wymaga wstawienia pręta napinajęcego , ponieważ oryginalnie miały aluminiowy ceownik...który nie za bardzo zdawał egzamin...jak wstawisz pręt, potem już poleci z górki :) Tyle Ci powiem
Powodzenia!
Awatar użytkownika
PiotrCh

Nieprzeczytany post autor: PiotrCh »

Roboty będzie sporo, ale jak się uda to będzie frajda. Nie wiem jak Konrad, ja bym zachęcał do przeprofilowania szyjki gryfu, tak aby poprawię wygodę.
pozdrowienia
Piotr
matt 53

Na pewno wszyscy macie racje ale nie posiadam stosownych maszyn (frezarki) aby to wykonac. Do tego zrywanie podstrunnicy, ktura jest w dobrym stanie ( i orginalna!) troche mi jej szkoda. Przerabiałem to juz w Jolanie i nie chcialbym tego powtarzac. Na razie plan mam taki aby tego nie ruszaę i odpalię tak jak jest, jełli coś bedzie nie tak ,to nie bede mial wyjłcia. Na razie go wyczysciłem,zakaponowalem i pozostało mi wyczyłcię podstrunnice i zrobię nowe siodelko. Pudło mam już zmyte ze starego lakieru ale bede musiał wymienię (chyba) cały binding. Jest pouszkadzany i przebarwiony.
Na razie martwie sie brakujęcymi częłciami. Napisalem do Konrada - może mnie w czymł poratuje.
A potem bede sie martwil o lakier ale mam nadzieję, ze w tym tez mi pomożecie.
Dziękuję za juz i prosze o dalsze uwagi zwłaszcza jak będę miał zamiar zrobię coś nie tak...!
Pozdrawiam serdecznie
Tadeusz
Pozdrawiam serdecznie
Tadeusz
matt 53

Ad vocem dla Konrada...!
Na gryfie jest wyraęšłnie wypalona data 9.01.69.
No chyba,ze ktoł przerobił płyte i dodał jeden przetwornik...?
Pozdrawiam serdecznie
Tadeusz
ODPOWIEDZ