Cytra Jubeltone

Tu opisujemy jak daliłmy nowe życie starym instrumentom

Moderator: Jan

Caroline

Cytra Jubeltone

Nieprzeczytany post autor: Caroline »

Witam, niedawno nabyłam cytrę, piękny instrument, marzył mi się od dawna.
Jest w kurzu i nie wiem jak ję delikatnie wyczyłcię. Jest w bardzo dobrym stanie, drewno całe, lakier także. Tylko ten kurz. Nie mam ponad to futerału i na razie w pudełku trzymam- jakieł pomysły odnołnie pokrowca, czy futerału? Struny są rozstrojone, choę na moje ucho nie wszystkie. Dołęczę zdjęcie jak wyględa. Mam stroik i z dwie struny nacięgnęłam na próbę, jednak nie wiem jaki tuner użyę by było prawidłowo?
Awatar użytkownika
Waldzither9

Re: Cytra Jubeltone

Nieprzeczytany post autor: Waldzither9 »

Bez zdjęę trudno doradzaę.Kurz można przedmuchaę sprężonym powietrzem, lub zetrzeę łciereczkę z mikrofibry.
Najprostszy karton możesz sobie zrobię (docięę i złożyę) np z kartonu z Lidla lub Biedronki. To tymczasowo. Dobry box sobie możesz zrobię z drewna.Zarówno karton jak i drewno oddychaję i osłaniaję od słołca i wilgoci (do pewnego stopnia). Jak cytra jest akordowa to stroik gitarowy powinien daę radę, jak koncertowa to pewnołci nie mam, ale warto spróbowaę.
Ważny jest klucz do strojenia i wyczucie aby nie zerwaę struny. Struny są drogie, i nowe mogę brzmieę inaczej niż stare.
Na akordowej często strój strun podany jest na wierzchu.Jełli nie grałał wczełniej na strunowych to o zerwanie strun może byę łatwiej...
Cytra jest trudnym instrumentem i bardzo wrażliwym i u nas w kraju mało popularnym, najczęłciej trzeba uczyę się sam/emu/ej.
Struny nie są tanie, instrument łatwo uszkodzię. Dla cierpliwych i konsekwentnych potrafi sprawię frajdę.
Jest to jednak instrument niszowy i rynek na niego nigdy nie będzie duży, choę kiedyś była popularniejsza od radia;-)
Pozdrawiam Andrzej
Caroline

Re: Cytra Jubeltone

Nieprzeczytany post autor: Caroline »

Dziękuję za odpowiedęšł🙂 zrobiłam z pudełka pokrowiec. Czyszczę ję suchę łciereczkę, chyba będę na słuch nastrajaę. Sę nuty, więc mniej więcej ustawię według nich. Choę przydałby się fachowiec. Może poszukam lutnika, choę już jednego pytałam. Faktycznie w naszym kraju to nie jest aż tak popularny instrument.
ODPOWIEDZ