Menzura. Wyliczenia rozbiełźnołci

Dyskusje i prezentacje projektów i planów

Moderator: poco

Dysol

Menzura. Wyliczenia rozbieżnołci

Nieprzeczytany post autor: Dysol »

Czełę!
Mam nadzieję, że trafiłem do dobrego działu. Jestem nowy i zanim zacznę marnowaę drewno postanowiłem przygotowaę się merytorycznie rysujęc plan. Znalazłem sobie gitarę x i zaczęłem nanoszenie menzury. I tu mam wętpliwołci. Zauważyłem różnice między wyliczeniami z kalkulatora na stronie stewmac, a tabelami które znalazłem w zakładce słowniczek. Skęd rozbieżnołci? Co prawda są niewielkie ale jednak. Drugie pytanie to gdzie przyjęę punkt 0 na siodełku, krawędęšł, czy łrodek? Co do punktu przy mostku rozumiem jest to łrednia między przesunięciami w regulacji w punkcie podporu. Zastanawia mnie jszcze jedna sprawa. Na zdjęciu widaę wyraęšłny rozjazd z tym co naniosłem. Ja rozumiem, że to jest zdjęcie ale żeby aż tak? Menzura 25,5". U góry wymiary z kalkulatora.
Z góry dziękuję za pomoc i cierpliwołę 8-)
poco
Moderator

Re: Menzura. Wyliczenia rozbieżnołci

Nieprzeczytany post autor: poco »

Wyliczenia zawarte w słowniczku powstały w oparciu o metodę zawartę w opisie "menzura". Proponuję porównaę z gotowymi wymiarami znalezionymi gDzieł w sieci lub w planach gitar. Ważne jest, aby na XII progu z wyliczeł był wymiar 1/2 menzury. Różnice mogę wyjłę w miejscach po przecinku w zależnołci od przyjętego wymiaru cala - 25,4mm lub dokładniej 25,44 mm. Wyliczenia ze "słowniczka" są zgodne z menzurę . Pamiętaę należy o zasadzie wymiarowania wymagajęcej przyjęcia punktu bazowego - siodełko i od niego nanoszenie kolejnych wielkołci, co jest podane w stosownej kolumnie. Nie oznaczamy progu od progu !!! - sumowanie błędów odczytu z narzędzia, grubołci znacznika, itd.
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
ODPOWIEDZ