Szanowni koledzy. Nurtuje mnie jedna kwestia a mianowicie zaokręglanie brzegów podstrunnicy.
Przygotowujęc gryf - w moim przypadku, pod koniec prac przy pomocy klocka nadaję odpowiedni radius np. 9.5 cala. Po jego wykonaniu zgodnie ze sztukę radius jest jednakowy od jednego brzegu do drugiego. Krawędzie podstrunnicy są na tym etapie bardzo ostre. Finalnie jednak same krawędzie są zazwyczaj lekko zaokręglone - dla lepszego komfortu gry i milszego dotyku.
Moje pytanie brzmi kiedy je zaokręglię przed czy po nabiciu progów?
Brzegi podstrunnicy a progi.
Moderator: poco
-
Brzegi podstrunnicy a progi.
ĚżyczÄ miĹego dnia
RafaĹ
RafaĹ
Re: Brzegi podstrunnicy a progi.
Na moich widzę że różnie jest.
Na Stracie produkcji USA w Coronie, widzaę że pod progami jest płasko więc zaokręglali po wciłnieciu progów.
Na różowej Vantage Koreałskiej produkcji widaę że zaokręglenie jest pod progami.
Pewnie łatwiej jest zaokręglię przed wciłnięciem progów, ale potem trzeba uwaęšłaę bardziej ęšłeby kantu podstrunnicy nie dotknęę pilnikiem.
No i chyba progi mogę byę odrobinę dłuższe jak się je w kanciastę podstrunnicę wciłnie, co widaę na stracie (pierwsze dwa zdjęcia)
Nigdy nie myłlałem o tym ale sam chyba bym zaokręglił po wciłnieciu progów.
Na Stracie produkcji USA w Coronie, widzaę że pod progami jest płasko więc zaokręglali po wciłnieciu progów.
Na różowej Vantage Koreałskiej produkcji widaę że zaokręglenie jest pod progami.
Pewnie łatwiej jest zaokręglię przed wciłnięciem progów, ale potem trzeba uwaęšłaę bardziej ęšłeby kantu podstrunnicy nie dotknęę pilnikiem.
No i chyba progi mogę byę odrobinę dłuższe jak się je w kanciastę podstrunnicę wciłnie, co widaę na stracie (pierwsze dwa zdjęcia)
Nigdy nie myłlałem o tym ale sam chyba bym zaokręglił po wciłnieciu progów.
-
Nie jest to problem z doklejanę podstrunnicę z ciemnego drewna. Problem pojawi się jełli gryf jest z podstrunnicę z klonu lub gryf jest z jednego kawałka klonu. Takie pytanie pojawia się z chwilę podjęcia decyzji o tym czy gryf lakierowaę przed, czy po nabiciu progów. Jełli przed, to po obróbce progów i zaokręgleniu brzegów podstrunnicy trzeba będzie lakierowaę krawędzieâ?ł jełli po to pozostaję konsekwencje lakierowania gryfu razem z progami â?ł
ĚżyczÄ miĹego dnia
RafaĹ
RafaĹ
No to wybacz, myłlałem że o zaokręglanie kantu podstrunnicy pytasz, dlatego pokazałem jak moje wyględaję.
Widziałem jak niektórzy odcinaję lakier z polakierowanych progów. Trochę dziwnie to wyględa -jak podstrunnicę też lakieruję.
Mam wrażenie że wiekszołę woli mieę drewno pod palcami a nie lakier.
Bardziej mi się podobało jak Tru oil'em wykałczali gryf zrobiony z jednego kawałka klonu.
Widziałem jak niektórzy odcinaję lakier z polakierowanych progów. Trochę dziwnie to wyględa -jak podstrunnicę też lakieruję.
Mam wrażenie że wiekszołę woli mieę drewno pod palcami a nie lakier.
Bardziej mi się podobało jak Tru oil'em wykałczali gryf zrobiony z jednego kawałka klonu.
Logika mowi ze po nabiciu progów gdyż możesz nie docisnęę idealnie progów na kołcach gdy zaokręglisz wczełniej rant podstrunnicy. Zaokręglanie brzegów z progami wydaje się najlepszym wyjsciem.
Pozdrawiam Janek