Z góry przepraszam jeżeli podobny temat pojawił się wczełniej, nie udało mi się znaleźć.
Muszę przesunęę o kilka milimetrów mostek (P Bass), który jest przykręcony do korpusu na kilka wkrętów - struny leża pod kętem w stosunku do gryfu.
Czy istnieje możliwołę wypełnienia starych otworów na tyle "stabilnie", żeby bezpiecznie zrobię nowe dosłownie 2mm obok?
Mógłbym ostatecznie przeniełę mostek trochę bliżej gryfu i wydłużyę menzurę regulujęc na mostku ale wolałbym tego uniknęę ze względów estetycznych.
Z góry dziękuję za odpowiedzi i Pozdrawiam
Wypełnienie otworów w korpusie / krzywo wkrącony gryf.
Moderator: poco
Wypełnienie otworów w korpusie / krzywo wkręcony gryf.
Ostatnio zmieniony 2011-12-02, 12:00 przez mplskt, łącznie zmieniany 1 raz.
Tak, można bez specjalnych problemów, jeżeli nie będę widoczne stare otwory po zmianie. Operację przeprowadęšłtak, że nawierę stare otwory wiertłem np. fi 5-6 na głębokołę nie większę niż była, dopasuj kołki drewniane-najlepiej z tego samego drewna o łrednicy o 0,5 mm większe, zaostrz koniec, wlej trochę kleju do drewna do otworu i wbij kołki . Jeżeli będę dłuższe, to obetniesz je do poziomu deski min. po 24 godzinach, a nadmiar kleju usuł zaraz po wbiciu kołków. Teraz wytrasuj miejsce gdzie będziesz miał nowe otwory i nawierę je wiertłem zaostrzonym jak do wiercenia drewna lub z wykorzystaniem otworu pilotowego o łrednicy równej łrednicy rdzenia wkręta do drewna /np. wkręt fi zewn. ma 4 mm, a rdzeł będzie miał 2 mm/. Jeżeli miał bym doradzię, to dobrym rozwięzaniem było by wykonaę zamiast połęczenia na wkręty do drewna połęczenie na wkręty z gwintem metrycznym, Realizuje się to przy użyciu specjalnych muf dwu gwintowych spotykanych pod nazwę Rampa. Czasami tez wg DIN 7965. Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
Ja zawsze stosuję klej glutenowy, czyli kostny/skórny ze względu na doświadczenie i uniwersalnołę owego. Można także użyę klejów typu Titebond, PVC-wikol,rakol. Ważne , aby usuwaę nadmiar kleju i jak najmniej, Bo jak mówi stolarska zasada klej tam trzyma, gdzie go mi ma.
Pamiętaj o czasie schnięcia kleju i uzyskania przezeł pełnej wytrzymałołci, a unikniesz niespodziewanek. Pozdrawiam, Ryszard

via vita curva est
Po odkręceniu mostka odnalazłem "stare" otwory obok tych, do których był przykręcony.
Okazało się, że problem jest zupełnie inny. Otóż gitara ma krzywo wkręcony gryf (gołym okiem to się tak nie rzuca, chociaż widaę trochę po przetwornikach - myłlałem, że są po prostu poprzesuwane).
Wyględa na to, że ktoł kto poprzednio zaględał do tego basu, zamiast poprawię gryf, wkręcił mostek obok, a żeby nie naruszyę starych otworów to przesunęł go za daleko- ze skrajnołci w skrajnołę.
Myłlę, że te stare otwory będę pasowaę do korpusu, nie wiem natomiast jak z gryfem. Czy można go, w miarę bezinwazyjnie, obrócię kilka stopni w lewo na gnieęšłdzie? Czy powinienem w tym celu zeszlifowaę trochę korpus w stronę, w którę chcę obrócię gryf? Czy uda się wykorzystaę stare otwory w gnieęšłdzie?
Z góry dziękuję i pozdrawiam
Michał
Okazało się, że problem jest zupełnie inny. Otóż gitara ma krzywo wkręcony gryf (gołym okiem to się tak nie rzuca, chociaż widaę trochę po przetwornikach - myłlałem, że są po prostu poprzesuwane).
Wyględa na to, że ktoł kto poprzednio zaględał do tego basu, zamiast poprawię gryf, wkręcił mostek obok, a żeby nie naruszyę starych otworów to przesunęł go za daleko- ze skrajnołci w skrajnołę.
Myłlę, że te stare otwory będę pasowaę do korpusu, nie wiem natomiast jak z gryfem. Czy można go, w miarę bezinwazyjnie, obrócię kilka stopni w lewo na gnieęšłdzie? Czy powinienem w tym celu zeszlifowaę trochę korpus w stronę, w którę chcę obrócię gryf? Czy uda się wykorzystaę stare otwory w gnieęšłdzie?
Z góry dziękuję i pozdrawiam
Michał