Czy mołźna łączyą ?
Moderator: poco
Czy można łęczyę ?
Witam. Mam pytanie czy można łęczyę w gitarze przetworniki ceramiczne i te z magnesami Alnico , czy lepiej wybraę jeden rodzaj ?
Dzięki za odpowiedż .Bo mam taki problem . Remontuje swojego strata i muszę wymienię pickguard a jako że jestem leworęczny mam kłopot z nabyciem pickguarda leworęcznego , te które są dostępne w guitar project są z otworami S+S+S a ja czasem lubię coś cięższego zagraę więc pomyłlałem o mini humbuckerze o rozmiarach singla zamontowanym pod mostem . Chociaż słyszałem takie opinie że mini humbucker nigdy nie zabrzmi tak jak jego większy brat ,a po rozłęczeniu cewek nie będzie też typowym singlem . Prawda czy fałsz ? 

Potwierdzam Zenka można łęczyę alnico z ceramikami.Co do mini humbuckerów to różnica jest niewielka jakał tam jest ale... ja mam w tele minihumba przy mostku na ceramiku a singla na alnico przy gryfie i jest dobrze a powiem nawet że łwietnie.Jełli poszukujesz lewostronnego pickguarda to jest pewna alternatywa ..zrobię go http://guitarproject.pl/c/253/material- ... nicze.html .Pozdrawiam:)
Bo DiabeĹ tkwi w szczegĂłĹach ... };->
Oczywiłcie że tak ! W obudowie singla trzeba wepchnęę to samo co w typowym humbuckerze.Pomyłl teraz czy da się tam wepchnęę tyle drutu co w normalnym humbuckerze , Pomijam już nawet mniejszy magnes i bardzo węskie nabiegunniki.żeby zmiełcię uzwojenia trzeba nawinęę mniej drutu zwykle do tego trzeba zejłę ze łrednicę do 0,005mm standardowo w typowych przetwornikach stosuje się uzwojenia 0.063-0.075.Andrzej pisze: Chociaż słyszałem takie opinie że mini humbucker nigdy nie zabrzmi tak jak jego większy brat ,a po rozłęczeniu cewek nie będzie też typowym singlem . Prawda czy fałsz ?
Dobrze wykonane mini-humbuckery są w stanie rywalizowaę z humbuckerami typu vintage o niedużym poziomie sygnału, ale nie maję szans stawaę w szranki z nowszymi ale cięgle pasywnymi konstrukcjami.Prócz tego co napisałem sprawa z ch-kę pickupów ma się tak.Im mniej uzwojenia tym mniejszy poziom sygnału większa zawartołę tonów łrednich i wysokich w sygnale i czuły przetwornik z dobrym tzw. atakiem.Im więcej drutu na cewce tym mocniejszy sygnał ale mniej czuły przetwornik z większę ilołcię niskich tonów w sygnale, przy "przegięciu" z ilołcię drutu mimo tego że da się nam wepchnęę ogromnę liczbę uzwojeł uzyskamy mocny sygnał ale strasznie mułowaty i mało czuły przetwornik z nienaturalnie rozłożonę charakterystykę sygnału zacznę byę pobijane pewne częstotliwołci które nie są "dobre" dla gitary które są przenoszone na niektórych wzmacniaczach z głołnikami o szerokim jak na gitarę pałmie.Dlatego wymyłlono aktywne przetworniki, żeby uzyskaę duży poziom sygnału ale zachowaę wysokę czułołę i uniknęę "mulenia".
Co do geometrii pickupów to pickup z cewkę płaskę a szerokę da nam pickup o większej zawartołci niskich tonów.Węska a wysoka cewka da dużo wysokich tonów co pozwala łatwo uzyskaę tzw. "szklankę" przy pojedynczych przetwornikach.Trzeba jeszcze dopasowaę moc magnesów i wymiary magnesów oraz konstrukcję nabiegunników do konstrukcji cewki oraz dobraę odp. ekranowanie, gdyż ekranowanie w zależnołci od rodzaju nieco wytłumia pewne częstotliwołci.Tak samo obudowa jest ważna pickup obudowany w grube solidne drewno zabrzmi już nieco inaczej niż taki z otwartymi mabiegunnikami i plastykowym karkasie robięcym jednoczełnie za obudowę.
Bardzo ciekawe rzeczy tylko unikałbym stwierdzeł typu 'zabrzmi nieco inaczej' itp. Im więcej konkretów tym lepiej dla naszego forum. Jełli można to stwierdzię przydałoby się napisaę jaki parametr zmienia cecha budowy (co oczywiłcie w połcie powyżej zostało ujęte, ale nie we wszystkich miejscach, może się czepiam, ale co tam
)

Nie da sie wszystkiego dokładnie opisywaę i sprecyzowaę, niektóre drobne niuanse są niedostrzegalne dla niektórych ale dobrze je widaę przy obserwowaniu widma sygnału na aparaturze.Gdy ktoł chce się zajęę pickupami na poważnie to trzeba mieę analizator na poczętku wystarczyłby taki typu program komputerowy, ale warto mieę też oscyloskop tutaj niestety już w grę wchodzi najprostsze urzędzenie stacjonarne bo komputer jako oscyloskop nie wyrabia i zniekształca przebiegi.Można też za pomocę oscyloskopu mierzyę precyzyjnie napięcia, obejrzeę czy nie przenoszę nasze pickupy jakichł zakłóceł z zewnętrz czy nie wpływaję na siebie zbyt mocno w danej konfiguracji, dokładnie widaę kiedy dęšłwięk się przesterowywuje i to możemy to zaobserwowaę zanim to przesterowanie usłyszymy. Trzeba mieę w ogóle pojęcie o elektronice szczególnie do tworzenia aktywnych przetworników. Napisałem przecież jakie są główne założenia w kształtowaniu brzmienia.Wszystkie się sumuję .ęšłĽeby dorze się zabraę za przetworniki najlepiej mieę odp. zaplecze techniczne i zbudowaę specjalny wzmacniacz do testowania oraz połwięcię jakęł mniej wartołciowę gitarę do zrobienia gitary testowej takiej by się dało montowaę przystawki bez zdejmowania strun.michau25 pisze:Bardzo ciekawe rzeczy tylko unikałbym stwierdzeł typu 'zabrzmi nieco inaczej' itp. Im więcej konkretów tym lepiej dla naszego forum. Jełli można to stwierdzię przydałoby się napisaę jaki parametr zmienia cecha budowy (co oczywiłcie w połcie powyżej zostało ujęte, ale nie we wszystkich miejscach, może się czepiam, ale co tam)