To od poczatku. W tym przypadku była to wizja kolegi którę najpierw trzeba było przelaę na papier czytaj ekran. I tu zazwyczaj odbywa się pierwsza korekta linii, proporcji. Jednak to nie oddaje realnych widoków. Nie wiem dlaczego ale mam tendencje do zaniżania wymiarów w sensie gabarytów i czesto musiałem po pierszym wstepnym frezowaniu zwiększaę kształty bo wyględały niczym z filmu "Kingsize". Pomomo zachowania niby odpowiednich wymiarów. W szczególnołci mam tak z główkami gitar, to juz jest notoryczne więc wiem co mam robię

Ponieważ maszyna trzyma materiał za pomocę podciłnieniowych przyssawek, cały proces technologiczny tak musiałem wykombinowaę, by można było obrabiac gitare z dwóch stron, pomimo wyfrezowanych otworów. Przyssawki sa paskudnie drogie więc musze bazowaę na tym co mam a jak wiadomo miejsca na takie cuł w gitarze z FR nie ma zbyt wiele lub wcale.
Ponadto trzeba pamiętac obrabiajęc materiał który skoada się z dwóch częłci by łrodek klejenia wypadł idealnie tam gdzie ma wypałę, czyli w osi instrumentu. Niby można zastosowaę tzw offset ale nie ma pewnołci ze trafimy ze bedzie OK. Dlatego tez taki materiał najpierw formatuję do kęta prostego w miejscu "0" i wtedy majac klejenie równolegle do osi X smiało moge nadac offset czyli odsunięcie frezowania od pozycji 0,0,0 ( X,Y, Z )
Nastepny etap to frezowanie wszelkich "rzeczy" z tyłu korpusu bez zarysu tak by swobodnie łapy utrzymały materiał.
Maszyna posiada w systemie kilka pól pracy, nalezy wybrac odpowiednie, pamietajęc o miejscu "zerowym" tak by po obróceniu materiału nie nastapiło przesunięcie.
Stronę włałciwę frezuje, póki co, na podstawce z mdf-u. Oczywiłcie i niestety materiał musze przykręcię, wiec pozostana z drugiej strony łlady po wkręcie. Wybieram jednak takie miejsca, gdzie nie bedzie to ze szkodę dla wizualnej strony przedsięwzięcia. Maszyna ma możliwołę stosowania szablonów, czyli podłęczenia podciłnienia do szablonów które nalezy wykonaę własnoręcznie. jednakże do tej pory były to jednostkowe sztuki i tzw prototypy, więc nie chciało mi sie bawię w szablony. Rozwiazanie jest proste i skuteczne.