Bezpieczne frezowanie - czyli Wasze dołwiadczenia z frezarką górno i dolnowrzecionową
Moderator: poco
Re: Bezpieczne frezowanie - czyli Wasze dołwiadczenia z frezarką górno i dolnowrzecionową
Skoro już tu jestem, to wrócę do kwestii pierścieni kopiuǰących. W ich przypadku wykonanie szablonu - z racji ich stałości wymiarowe i braku drgań pochodzących od zużytych łozysk- wykonanie szablonów jest działaniem prostym. Szablon wykonuje się z samych linii prostych dla kieszeni pickupów, a promień krzywizn we frezowanym materiale jest zwykle promieniem narzędzia. Wystarczy do wymiaru gotowego dodać połowę różnicy średnic narzędzia i kopiału .To prosta matematyka. Powiem Wam, że pierścienie mają jeszcze jedną zaletę - uniezależniają od posiadania frezów z łożyskiem dolnym, czy górnym, a ponadto chronią narzędzia przed uszkodzeniem przy rozpadzie łożyska lub wywołanie zbyt dużego nacisku na frez. Ale to tylko moje doświadczenia. Jak dotychczas mam wszystkie palce w całości i w pełnym zestawie. O innych aspektach koledzy już pisali. Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est