Radius

Jak się to robi ... pytania i odpowiedzi.

Moderator: poco

poco
Moderator

Nieprzeczytany post autor: poco »

Andrzeju. Ja się nie obrażam, a to co zaproponowałem jest tylko jednym ze sposobów samodzielnego sporzędzenia sobie narzędzia. Mnie wykonanie takiego przyrzędu zajęło 1,5 godziny do wszystkich typów radiusów. Co do posiadania lub nie materiału, to akurat to nie ma znaczenia.
Zawsze można kupię gotowe klocki radiusowe.
To że zakręcone wg Ciebie, może wynikaę z nieumiejętnołci czytania ze zrozumieniem lub brakiem umiejętnołci widzenia przestrzennego. To nie jest zarzut, ale tez nie wszyscy to potrafię, nie muszę , bo są tylko ludęšłmi. Zawsze można zadaę dodatkowe pytanie co kryje się w takim to, a takim zapisie.
Odnoszęc się do Twojej informacji, że jesteł hydraulikiem, to raczej nie zlecił bym Ci prac w moim domu, albowiem nie jesteł wiarygodny i zmyłlasz. Polega to na tym, że wprowadzasz w błęd czytelników jeżeli napisałeł o leżęcych gDzieł w szanujęcej się hurtowni odpadach rur PCV o łrednicy wewn 368,3 mm, 482,6 mm, 711,2 mm, 812,4 mm odpowiadajęcych okręgom o promieniu równym odpowiedniemu radiusowi. Obawiam się , że nie przemyłlałeł swojego wpisu, a próbowałeł błysnęę intelektem i zdeprecjonowaę to co napisałem. Pewnie droserklapa nie rychsztosuje, bo jest na szoner zablindowana. :D Bez obrazy. Pozdrawiam, Ryszard
Ostatnio zmieniony 2011-12-21, 23:34 przez poco, łącznie zmieniany 2 razy.
via vita curva est
Awatar użytkownika
michau25

Nieprzeczytany post autor: michau25 »

Jełli ktoł ma frezarkę to w zasadzie ciekawiej byłoby nie używaę klocka w ogóle. http://www.youtube.com/watch?v=TLU0TYPK80w
ten filmik i inne obok powinny wszystko wyjałnię. Tutaj akurat gołę ma gryf zamocowany na tej platformie, można też na odwrót, daę ruchomę frezarkę, jest w innych filmikach. Jak dla mnie to jest genialne i nie marnujemy długich godzin na skrobanie bloczkiem.
Awatar użytkownika
Jacek
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Jacek »

Nie używam klocków odkęd kupiłem sobie strug Baileya nr7. W połęczeniu z cyklinę i szablonem radiusa - jak dla mnie sposób lepszy, bo mniej nużęcy:
na dole tematu: http:/www.forumlutnicze.pl/viewtopic.php?p=5166#5166
Widziałem zawodowców, którzy podstrunnicę od poczętku do kołca wykonuję tylko i wyłęcznie strugiem!
Ostatnio zmieniony 2012-01-07, 17:50 przez Jacek, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Andrzej

Nieprzeczytany post autor: Andrzej »

Oczywiłcie że nie ma rur PCV o łrednicy wewn 368,3 mm, 482,6 mm, 711,2 mm, 812,4 mm .Ale są 350, 400,500 700 mm .Radius nie musi byę np ;10,14 cz 16 może byę zbliżony ,to rzecz umowna i kwestia wygody . Nie każdy ma taki park maszynowy jak ty i rozumiem że dla ciebie to bułka z masłem ,a chłopak na razie gromadzi podstawowe narzędzia . A o moje kwalifikacje sie nie martw.
poco
Moderator

Michau. To nie jest takie hop siup. Trzeba i w jednym i w drugim przypadku wykonaę precyzyjne oprzyrzędowanie. W kołcowym efekcie i tak nie obejdzie się bez bloczka. Dodatkowym plusem bloczka jest to, że można go stosowaę przy refretingu, czego nie można powiedzieę o cyklinie. Co nie oznacza, że nie jest niemożliwe, ale upierdliwe i wymaga prowadzenia cykliny po skosie w stosunku do osi gryfu bardzo ostrożnie. Takie oprzyrzędowanie jest opłacalne przy długiej serii i zajmuje dużo miejsca, a przy jednostkowej produkcji to topienie kasy.
Jacku.To co widziałeł łwiadczy o bardzo dobrym opanowaniu narzędzia i wprawie w jego używaniu, ale to tylko obróbka zgrubna. Dokładnołę i gładkołę uzyskujemy przy użyciu stosownych narzędzi i materiałów. Dlatego jest ich tak dużo i różnorodnych. I dobrze, bo wtedy każdy może dobraę narzędzie dla siebie i wg potrzeb. Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
Awatar użytkownika
Jacek
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Jacek »

Andrzej pisze:Oczywiłcie że nie ma rur PCV o łrednicy wewn 368,3 mm, 482,6 mm, 711,2 mm, 812,4 mm .Ale są 350, 400,500 700 mm .Radius nie musi byę np ;10,14 cz 16 może byę zbliżony ,to rzecz umowna i kwestia wygody . Nie każdy ma taki park maszynowy jak ty i rozumiem że dla ciebie to bułka z masłem ,a chłopak na razie gromadzi podstawowe narzędzia . A o moje kwalifikacje sie nie martw.
Dokładnie coś podobnego chciałem napisaę, tylko nie wiedziałem jakie są standardowe wymiary tych rur. :)
Pomysł dobry, bo nie wierzę, że ktoł rozpozna różnicę między 711,2mm a 700mm. Co to za różnica - 1,5% ?
Macck

Nieprzeczytany post autor: Macck »

Czyli mam sobię kupię rurę o łrednicy prawie metra?
W praktyce nie wiem czy w ogóle taka na bazie będzie, jaki radius polecacie żeby był możliwie podobny do ibanezowskiego ? Tam było 430mm o ile pamiętam a to jest chyba jakieł 17 cali?
Postawię na kompromis - 400mm -, powiedzmy ze z rurę , ale radius bierze się od promienia a teoretycznie jak chcę mieę takę rurę to jej łrednica będzie miała 80cm ... nie wiem czy takę dam rady w ogóle kupię.
:D

Dobrze to ujęłeł, zaczynam , gromadzę narzędzia, i nawet nie mam skęd drewna dobrego wzięę, mam doświadczenie w elektronice ale w drewnie - przepraszam nie robiłem nic.
poco
Moderator

Jacku, żadna. Skoro jednak mówimy o gotowych bloczkach radiusowych, które można kupię, to nie ma ich innych niż te, o których jest napisane, czyli 7,25; 9,5; 10; 12; 14;16;20 cali. Jeżeli nie jest to ważne, to można zrobię jaki się chce, tylko że inne gotowe, fabryczne elementy gitary mogę nie pasowaę. Będę wymagały pasowania i przeróbek. Jeżeli wszystko masz zamiar wykonaę sam, to insza inszołę.
Skoro już ruszyliłmy temat tych nieszczęsnych rur, to nie wierz w to, że leżę i czekaję, a za darmo nikt nie odda jej kawałka.
Macck, chyba nie myslisz tak, jak piszesz!?To żaden business. Zamiast w takim przypadku szukaę klocka radiusowego, wyszlifowaę krzywiznę używajęc tylko prostego długiego elementu dla uzyskania liniowołci podstrunnicy i wzornika krzywizny. Pozdrawiam, Ryszard
Ostatnio zmieniony 2011-12-22, 01:23 przez poco, łącznie zmieniany 1 raz.
via vita curva est
Awatar użytkownika
Andrzej

Nieprzeczytany post autor: Andrzej »

Na Razie zajmij się samę gitarę ,radius to sprawa prawie finalna .Może w tym czasie pokażę się bloczki na alegro , nie pamiętam ale były chyba po kilkanałcie zł. Może ktoł z forum ci pożyczy np za kaucję dopóki się swojego nie dorobisz .
OlseNN
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: OlseNN »

Ja mam taki bloczek (15") - kupiony na allegro. Wystarczy namierzyę użytkownika "zuczekoh" i on robi wszystkie rozmiary; używa jawora. Akurat w tej chwili nic nie wystawia, ale zawsze można napisaę.
Macck

Nieprzeczytany post autor: Macck »

Nie, mi chodziło ze nie wiem czy na bazie handolwej w ogóle maję takie grube rury ;-) staę mnie na kawałek rury , nie przesadzajmy ;-)

Ok radius odłożę na póęšłniej.
Pozdrawiam!
Zenek_Spawacz

Nieprzeczytany post autor: Zenek_Spawacz »

OlseNN pisze:Ja mam taki bloczek (15") - kupiony na allegro. Wystarczy namierzyę użytkownika "zuczekoh" i on robi wszystkie rozmiary; używa jawora. Akurat w tej chwili nic nie wystawia, ale zawsze można napisaę.
Najzabawniejsze przy tym jest to , ze "zuczekoh" robi te bloczki zapewne tak jak pisal Ryszard , "metoda wahadlowa" . Wczesniej czy pozniej i tak trzeba bedzie zmajstrowac takie wahadlo bo nikt nie sprzeda mi odpowiednio szerokiego klocka np do siedmiostrunowego basu (juz przy piatce sa klopoty). Dlugosc tez gra role , majac sklecone wahadlo mozna zrobic klocek jaki dusza zapragnie....
OlseNN
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: OlseNN »

Zenek_Spawacz pisze: nikt nie sprzeda mi odpowiednio szerokiego klocka np do siedmiostrunowego basu
A jaki radius był planował przy tak szerokim gryfie?

Wahadło jest chyba faktycznie najlepszym rozwięzaniem, chociaż mi chodzi po głowie jeszcze coś innego - mianowicie, osadzony na osi z łożyskami, włałciwie wyprofilowany wałek z warstwę łciernę, napędzany chociażby wiertarkę. Oczywiłcie, byłby problem z wyważeniem, ale coś takiego mogłoby też nadawaę się do szlifowania progów. I byłoby bardzo szerokie. O ile by się sprawdziło, rzecz jasna. :)
popik10

Nieprzeczytany post autor: popik10 »

Panowie poczekajcie, odpalę maszynę to wam mogę wyfrezowaę :D
Pozdrawiam
poco
Moderator

Wracajęc do tego kontrowersyjnego wahadła, to polecam obejrzeę na googlach http://www.projectguitar.com/tut/radius.htm. Tam jest prawie wszystko obrazowo wyjałnione. Przypadkiem trafiłem na ten temat i byę może to pomoże w wytworzeniu własnych bloczków.
OlseNN, Takie rozwięzanie tez jest na YT, gdzie wykorzystana została szlifierka tałmowa i wahadło z zamocowanę podstrunnicę bujajęce się nad tałmę . Tym samym nie jest potrzebny klocek do obróbki zgrubnej. Trzeba jednak mieę na uwadze korzyłci jakie daje posiadanie klocka przy pracach wykołczeniowych, naprawczych i renowacyjnych, przy szlifowaniu progów. Posługuję się nim bogaci, więc i nam się opłaci.
Macck nie szalej tak z kasa na zakupy byle czego. Może i Cię staę, tylko co zrobisz z resztę tej rury. Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
ODPOWIEDZ