Co jeszcze kupią do amatorskiego ?
Moderator: poco
Szlifierka kętowa tylko zaznaczona jako "mam"
Kupiliłmy ję z tatę w zeszłym roku bo tego się cięgle używa , choęby z szczotkę drucianę cały dach pod malowanie czyłciliłmy...
Piła tałmowa chętnie no ale to minimum 350 zł . Mam takę kasą (poleciał niedawno na allegro mój japołczyk RG470 i fedner FR65) ale nie chcę wydawaę już więcej jak 100 zł
Kupiliłmy ję z tatę w zeszłym roku bo tego się cięgle używa , choęby z szczotkę drucianę cały dach pod malowanie czyłciliłmy...
Piła tałmowa chętnie no ale to minimum 350 zł . Mam takę kasą (poleciał niedawno na allegro mój japołczyk RG470 i fedner FR65) ale nie chcę wydawaę już więcej jak 100 zł
Ta piła leży w domu od kilkunastu lat, pewnie była tu już jak się urodziłem czyli 16 lat temu.
Wyrzynarka jak widaę , skill z regulację obrotów.
Takie dłuta będę ok?
http://allegro.pl/dluta-rzezbiarskie-do ... 71540.html
Wyrzynarka jak widaę , skill z regulację obrotów.
Takie dłuta będę ok?
http://allegro.pl/dluta-rzezbiarskie-do ... 71540.html
No, ja sobie nie wyobrażam prac bez "kętówki". Bardziej mi się przydaje, niż inne szlifierki. Kupiłem takę specjalnę stalowę tarczę do drewna, która żre drewno w okamgnieniu i bez najmniejszego wysiłku z mojej strony. Wiele rzeczy już nauczyłem się nię robię - np. to wcięcie na klatę od wewnętrznej strony korpusu robię jednym ruchem. Potem tarcza z papierem 100 i gładkie wcięcie mam w 15 minut.piniasty pisze:Wszystko ładnie pięknie, ale ja wolałbym nie kupowaę tej szlifierki kętowej ...
Nie pozbywaj się "kętówki" !

Macck, jełli chodzi o dłuta, to najpierw się zastanów do czego będziesz ich używał. Może się okazaę, że wystarczę 2-3 płaskie o różnej szerokołci zamiast kompletu czterech okręgłych.
Bardzo lubię dłuta firmy Coval (z drewnianę ręczkę). Jak niemal wszystkie na rynku wymagaję dopieszczenia po kupnie, ale obecnie wszystkie moje dłuta łcinaję włosy na ręku:)
Przed ostrzeniem poczytaj trochę o tej czynnołci, bo wbrew pozorom nie jest to proste a dobrze wykonane daje doskonałe wyniki.
Bardzo lubię dłuta firmy Coval (z drewnianę ręczkę). Jak niemal wszystkie na rynku wymagaję dopieszczenia po kupnie, ale obecnie wszystkie moje dłuta łcinaję włosy na ręku:)
Przed ostrzeniem poczytaj trochę o tej czynnołci, bo wbrew pozorom nie jest to proste a dobrze wykonane daje doskonałe wyniki.
Mam bardzo podobnę do tej:Macck pisze: ...
Daj namiar na tarczę o której mówisz, proszę.
http://www.tarniki.pl/Rotarex_R2125_PLU ... um-12.html
tylko moja jest cała czarna. Nie wiem, czy to ma wpływ na jakołę stali, ale od pół roku nię wykonuję większołę zgrubnych prac i na razie jest OK. Kupiłem ję w Castoramie za stówę.
Dużo zależy od tego w co zamierzasz uderzyę ! Do budowania gitar elektrycznych typu "solid body" dobrze mieę trochę "ciężkiego sprzętu".Jednak dla kogoł kto buduje akustyczne instrumenty bardziej przydaję się małe ale precyzyjniejsze narzędzia.Np.ja mam zamiast wyrzynarki ręcznej czy tałmówki sporę wyrzynarkę stołowę.Gdy robię gitarę to gryf sklejam z kilku częłci a częłci składowe spokojnie sobie wycinam na wyrzynarce.
Listwy i w ogóle drewno zamawiam już gotowe w znajomej stolarni tam maję dobre sezonowane parę lat drewno dostaje już pochlastane formatówkę na odp. elementy.
Tak więc jak widaę ktoł kto robi "pudła" może mieę znacznie skromniejszę bazę elektronarzędzi za to bogatszę bazę drobnych narzędzi ręcznych i kilka narzędzi specjalistycznych.
Tak więc suma sumarum to za mało precyzyjne pytanie !! Trzeba wyszczególnię jaki rodzaj instrumentów zamierza się robię !
Listwy i w ogóle drewno zamawiam już gotowe w znajomej stolarni tam maję dobre sezonowane parę lat drewno dostaje już pochlastane formatówkę na odp. elementy.
Tak więc jak widaę ktoł kto robi "pudła" może mieę znacznie skromniejszę bazę elektronarzędzi za to bogatszę bazę drobnych narzędzi ręcznych i kilka narzędzi specjalistycznych.
Tak więc suma sumarum to za mało precyzyjne pytanie !! Trzeba wyszczególnię jaki rodzaj instrumentów zamierza się robię !