Time Lapse - INTARO nowa gitara

Miejsce na zdjęcia i opisy zbudowanych instrumentów

Moderator: Jan

intaro
Kontakt:

Time Lapse - INTARO nowa gitara

Nieprzeczytany post autor: intaro »

Witam po dłuższej przerwie :)
Przedstawiam moję nowę gitarę...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

konstrukcja: neck-thru-body
korpus: lipa - profilowany top i tył; widoczna konstrukcja NTB; intarsja
menzura: 25,50"; 647,70mm
gryf: pięcioczęłciowy - wenge/klon/mahoł; pręt regulacyjny
podstrunnica: 42mm/57mm; palisander; 24 progi; markery kropki +kropki na krawędzi
mostek: stały - czarny; Schaller piezzo
przetworniki: bridge/neck - Merlin Picups + piezzo w mostku
kontrola: przełęcznik 3poz; 1x pot push-pull + rozłęczanie cewek; 1x pot tone
klucze: blokowane Schaller - czarne
wykończenie: transparent mat, intarsja

Może byę?
Zenek_Spawacz

Nieprzeczytany post autor: Zenek_Spawacz »

Ja sobie wlasnie tak wyobrazam sztuke lutnicza.... Nie klepanie tego samego wzoru latami a robienie instrumentu absolutnie indywidualnego .
Bardzo fajna gitara i bardzo fajny pomysl.
Widze dwa wyjscia , mozesz opisac o co tam chodzi ? Masz jakies foty z budowy ?
intaro
Kontakt:

Dzięki Zenek :)
Fotek z tej budowy nie mam ale jeszcze zimę zaczęłem budowę gitary i przy tym procederze towarzyszyła mi kamera, od poczętku. Nie jestem filmowcem ale może coś z tego wysmyczę ;). Na razie owa gitara jest w jakimł tam w miare zaawansowanym stadium ale ze względu na brak czasu... wiosło sezonuje. Pewnie niedługo sie za to wezmę dalej. Dam Wam znaę oczywiłcie.
A jełli miałbym coś napisaę o powyższej gitarce to powiedz tylko co bym miał wypunktowaę i o czym, bo inaczej mogę się zapędzię i... popłynęę z tym tematem ;)
Pozdrawiam Wszystkich
poco
Moderator

Nieprzeczytany post autor: poco »

Oby więcej takich Dzieł. Jeżeli jeszcze zabrzmi tak jak wyględa, to full sukces. Szacun, Ryszard
via vita curva est
intaro
Kontakt:

wiesz co... niejaki Krzył łangowski, utalentowany gitarzysta zespołów MINDTWISTER i JRM ogrywał ję i z tego co mówił to był pod dużym pozytywnym wrażeniem... Niestety do tej pory nie doczekałem się jeszcze nagrania próbek... każdy zalatany :)
Kris

Nieprzeczytany post autor: Kris »

Intaro, każda Twoja kolejna gitara coraz bardziej mnie zachwyca. Ta intarsja jest łwietna- dyskretna ale jednoczełnie nadaje gitarze wielkiego indywidualizmu i sprawia że ja się ję widzi na usta cisnie się poprostu "łAł".
Pozdrawiam
syriusz

Nieprzeczytany post autor: syriusz »

Super gitara. Na myłl przychodzi mi skrzyżowanie kształtu setiusa z konstrukcję regiusa i własnę inwencję twórczę. Jestem bardo ciekaw jak na tym się gra.
zychu312

Nieprzeczytany post autor: zychu312 »

Gratuluje pięknej gitary, intarsja łwietnie tu pasuje, nadaje duszy temu Dziełu :] Jakie Merliny tu graję? Ile za taki mostek piezzo? Może poprosimy o jakieł malutkie próbki? Mam także nurtujęce mnie pytanie :D Czy w konstrukcjach NTB gryf jest odchylony względem korpusu?
Zenek_Spawacz

Nieprzeczytany post autor: Zenek_Spawacz »

W konstrukcjach NTB gryf moze byc obchylony wzgledem korpusu , tzn moze miec wzgledem tegoz kat rozwarty. Mozna tez tak jak w gitarze Intaro zatopic most w korpusie i wtedy kat miedzy gryfem a deska bedzie bardzo niewielki lub bedzie rowny zeru...
intaro
Kontakt:

Witam
W mojej gitarze gryf nie jest odchylony, nie chciałem za dużo "wywijaę" żeby nie spieprzyę tej lipy, która jest drewnem 7 lat sezonowanym i zdobyłem ję z wielkim trudem a odchylenia gryfu w gitarze NTB jeszcze nie robiłem, więc ryzyko było... :) Most jest wpuszczony w korpus, jak powiedział Zenek i to wystarczyło, by mieę w miare niskę akcje. Jedyny minus jest taki, że dostęp do łrub regulujęcych siodełka w mołcie jest trudny... ale zrobiłem odpowiednie wyżłobienia.
Merliny tam są PAFy, most jest Schellera chyba kosztował ze 4 stówy (ale nie ja go kupowałem :)) Co do próbek to niestety sam ich nie nagram a ten co miał je nagraę to się ocięga z tym tematem. Ale postaram się... słowo skauta ;)

pozdrawiam
zychu312

Nieprzeczytany post autor: zychu312 »

Ja mam pewnę tezę co do tych dwóch wyjłę jack, jedno od konwencjonalnych przetworników, drugie od piezo? Czy mam rację ? :D Dziękuję za odpowiedęšłodnołnie NTB.
intaro
Kontakt:

w rzeczy samej :) jedno jest od piezzo, drugie od humbaków.
commel

Nieprzeczytany post autor: commel »

syriusz pisze:Super gitara. Na myłl przychodzi mi skrzyżowanie kształtu setiusa z konstrukcję regiusa i własnę inwencję twórczę. Jestem bardo ciekaw jak na tym się gra.
Dokładnie to samo skojarzenie ;) ale i tak ładna. Przyznaje jednak ,że przy tej ilołci włożonej pracy warto było pomysleę o odchyleniu, byłby full wypas.
Czy 456 ma opcjonalnie piezo czy można wymienię kostki ?
Jak rozumiem jedno z tych gniazd jest stereo ?
Fajne, szkoda ze nie ma tych dzwięków, lipa i klon z wenge, ciekawe jak to gra.
intaro pisze:w rzeczy samej :) jedno jest od piezzo, drugie od humbaków.
Ale ale, to znaczy ze nie ma stereo tylko trzeba się przełęczaę ??? Jedno z nich powinno byę stereo by można było miksowaę dzwięk HB i piezo wtedy to ma pełen efekt .
intaro
Kontakt:

Lubcie mój profil na facebooku dobra ? :-) będzie mi bardzo miło :-)
http://www.facebook.com/pages/Intaro/17 ... ef=tn_tnmn

z góry dziekuję :-D
OlseNN
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: OlseNN »

intaro pisze:Lubcie mój profil na facebooku dobra ? :-)
Dodałem. W zamian poproszę kiedyś o rozwianie pewnych wętpliwołci na temat fornirowania, ok? :P
ODPOWIEDZ