Gibson SG powałźny problem
Moderator: poco
Gibson SG poważny problem
Witam serdecznie.
Ostatnio kupiłem gitarę Gibson SG, ograłem wydawało się ze jest ok. W domu po jakimł czasie zauważyłem kilka wilków na gryfie, dzwięki maja krotszy sustain od pozostalych, przeszkadza mi to. Jak mozna temu zaradzię? Jakie mogę byę przyczyny? Czy jest mozliwe ze to sie kiedys rozegra?
Ostatnio kupiłem gitarę Gibson SG, ograłem wydawało się ze jest ok. W domu po jakimł czasie zauważyłem kilka wilków na gryfie, dzwięki maja krotszy sustain od pozostalych, przeszkadza mi to. Jak mozna temu zaradzię? Jakie mogę byę przyczyny? Czy jest mozliwe ze to sie kiedys rozegra?
Nowa gitara - szlifowanie progów
Kupiłęm nowę gitarę ze sklepu i do razu pojechałem z nia do lutnika aby ja obejżał. Powiedział mi, że przydało by sie szlifowanie progów jesli chce miec niska akcje strun. Czy to prawda ze w przypadku ustawienia niskiej akcji strun trzeba szlifowac progi?
Plekowanie polega na komputerowo sterowanym szlifowaniu progow. kazdy oddzielnie , po wzieciu pomiarow przy zalozonych strunach i zrobieniu wirtualnego modelu podstrunnicy.Obrobka jest wtedy do setnych (jezeli nie tysiecznych ) milimetra. MUSI byc mozliwosc ustawienie takiej akcji jakiej sobie zyczysz.
Pojawia sie tylko teraz pytanie , kto kombinuje lutnik czy ten kto sprzedawal. Plekowanie bylo czy sprzedawca tylko tak mowi...
Pojawia sie tylko teraz pytanie , kto kombinuje lutnik czy ten kto sprzedawal. Plekowanie bylo czy sprzedawca tylko tak mowi...
Ostatnio zmieniony 2012-01-18, 16:35 przez Zenek_Spawacz, łącznie zmieniany 1 raz.
Podejrzewał bym jednak kant lutnika. Jeżeli wiedział, a chyba wiedział o plekowaniu, to jego działanie polegało tylko na obniżeniu na mostku. Sam był sobie to samo zrobił w domu, a dla przypicowania mógł on tylko pastę polerskę przejechaę po progach i dym przykrył robotę.
A gwarancję dał? Ha?. Kombinat, gdzie zoczyłeł informacje o plekowaniu Gibsonów, bo to jest ważne w przypadku niemożliwołci ustawienia gitary i reklamacjach z powodu progów. Chodzi o to, by nie wydawaę kasy za coś, co jest po stronie producenta - przynajmniej markowego. To także dla nas jest ważna informacja. Pozdrawiam, Ryszard

via vita curva est