Otóż... Z uwagi na wieczne problemy z materiałem na gitary akustyczne i klasyczne ( odpowiednio rozciętym wymiarami formatek na boczki i podłogi) zainspirowały mnie 2 lata temu do samodzielnego zbudowania Tarka tałmowego do rozcinania materiału na obłogi o grubołciach 3 do 4 mm. Maksymalna szerokołę rozcinanego materiały to 21 cm natomiast długołę to 90 cm.
Zarzuciłem ten projekt z braku czasu lecz kontuzja jakiej ostatnio uległem i siedzenie w domu pozwoliło na przemyłlenia i temat do mnie wrócił... Rozwiany trochę co prawda bo zaczęty trak rozwiało gDzieł po szpargałach i ciemnych kętach już dawno i nawet sam nie wiem gdzie niektóre elementy się znajduję.
Nie mniej jednak co takiego:
http://allegro.pl/trak-tasmowy-poziomy- ... 36631.html
W pomniejszonej skali i nieco udoskonalone do danych potrzeb wcięż chodzi mi po głowie.
taki mni traczek tałmowy....

Prowadnice poziome całej głowicy na rolkach po kształtowniku aluminiowym. No boku prowadnic do opuszczania i podnoszenia glowicy w pionie tałmę z podziałkę milimetrowę no i oczywiłcie skok gwintu łruby która by tę czynnołę w pionie wykonywała.
Zastanówmy się wspólnie jak bez zbędnych nakładów finansowych i latania po tokarzach, frezerach i innych fachowcach mozna coś takiego wykonaę we własnym zakresie...?
Popik zrobił CNC... Może teraz coś prostszego , bez komputera i coś co bedzie równie przydatne.
Każdy niech wrzuca jakieł swoje pomysły i sugestie co i jak wykonaę i na koniec odfiltrujemy to wszytko jakoł żeby dojłę do sedna sprawy.