turety do wzmacniaczy lampowych
Moderator: poco
turety do wzmacniaczy lampowych
A moze ktoz buduje wzmaka na lampach? Polecam teret boardy wg mojego pomysłu w dowolnej konfiguracji. Jeżeli nie jest to typówka, potrzebuje layout i się zrobi. Może byę wersja z podstawkami lamp lutowanymi do płytki-taki gotowy moduł lub same kołki. Pozdrawiam Ryszard
via vita curva est
Prawdę mówięc to ja się przymierzam do jakiegoł lampowca . Ale to będzie mój pierwszy wynalazek więc myłlałem o jakimł małym pięciowatowcu ,może Atom 5w. Ten twój turet to chyba do czegoś w rodzaju 800 Marshalla ? Dla mnie to jeszcze za wysokie progi , i moc za duża . A czy według ciebie łatwiej budowaę wzmacniacz na turecie ? czy na PCB ?(oczywiłcie takiemu amatorowi jak ja
) Póki co zaczynam poszukiwania transformatorów TG 2,5-1 i TS40 i kombinuje z czego zrobię chassis
ps: Dobrze wiedzieę że się tym zajmujesz ,bedzie kogo spytaę o radę ! (jak można oczywiłcie) bo dla mnie to jeszcze łwiat tajemnic . Acha i miałem dłuższy uraz do lamp ,po tym jak zostałem porażony prędem przez pewien polski wzmacniacz 'foto' No ale jak to ktoł powiedział "elektrowstrzęsy mogę byę pożyteczne dla organizmu
) Naszczęłcie nic mi się nie stało ,ale z chorusa tylko dym poszedł .

ps: Dobrze wiedzieę że się tym zajmujesz ,bedzie kogo spytaę o radę ! (jak można oczywiłcie) bo dla mnie to jeszcze łwiat tajemnic . Acha i miałem dłuższy uraz do lamp ,po tym jak zostałem porażony prędem przez pewien polski wzmacniacz 'foto' No ale jak to ktoł powiedział "elektrowstrzęsy mogę byę pożyteczne dla organizmu

Ten turet bez podstawek, to jest przykład rozwięzania i chyba jest od Plexi, ale to nie ważne. Co do wzmacniacza 5W, to na forum Trioda w kęciku gitarowym masz wszystko co będzie potrzebne do wykonania. A jeżeli chodzi o resztę , to możemy tu na forum doprecyzowaę. Jeden z naszych kolegów nick painlust jest bardzo dobrym "lampowcem". Transformatory do budowy wzmacniacza SE możesz kupię na allegro, lampy też i to wcale nie te z górnej półki, ale takiej samej wartołci, tylko musisz doprecyzowaę czego potrzebujesz. PCB, to inna forma montażu powierzchniowego. Ma swoje wady i zalety. Do budowy musisz użyę sprawdzonych rozwięzał z uwagi na kłopoty zwięzane z uruchomieniem -brumy, piski, a które często sa spowodowane złym prowadzeniem masy. Przy PCB trudne do zlokalizowania, a w metodzie "point to point" zawsze możesz dokonaę zmian. Przy PCB nie da się bezkarnie wlutowywaę i wylutowywaę elementów, bo uszkodzi się łcieżka, PCB jest tworzone pod konkretny projekt, a na kołkach możesz lutowaę co chcesz. To tak tytułem wprowadzenia. Najpierw projekt, potem działanie, bo inaczej się zamotasz. Z takiego Telosa jako dawcy narzędów można zrobię wcale sprawnego gitarowca. Zostawię kołcówkę mocy w spokoju i kombinowaę przedwzmacniacz. Poszukaj tematów także na forum elektroda. Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
Poco@
Z czego te rurki i jak je osadzałeł żeby nie wypadały.
Andrzej@
Ja mam takie urzędzenie Atom 5 w, do chałupy aż za głołne.
Polutowałem sobie i zagrał od razu. Bardzo fajny jest clean i przester. Teraz właśnie chcę coś takiego basowego.
A tu masz bardzo fajne piętki i czyste i przestery.
Pozdrawiam
Z czego te rurki i jak je osadzałeł żeby nie wypadały.
Andrzej@
Polutowałem sobie i zagrał od razu. Bardzo fajny jest clean i przester. Teraz właśnie chcę coś takiego basowego.
A tu masz bardzo fajne piętki i czyste i przestery.
Pozdrawiam
To jest mój własny "patent" i materiały. Można takie oryginalne kołki lutownicze kupię w sklepach elektronicznych lub dla gitarowców
http://www.trioda.com/viewtopic.php?f=38&t=18900,
http://www.trioda.com/viewtopic.php?f=1 ... 19&start=0
Pozdrawiam, Ryszard
http://www.trioda.com/viewtopic.php?f=38&t=18900,
http://www.trioda.com/viewtopic.php?f=1 ... 19&start=0
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
A można wiedzieę skęd wzięłeł PCB do tego Atom-a 5w ? Wysłałem w tej sprawie parę dni temu pw do Marvela na trioda.pl i na jego prywatnej stronie Marvel Amps ale nie odpowiada ,pewnie zajęty .popik10 pisze:
Andrzej@
Polutowałem sobie i zagrał od razu. Bardzo fajny jest clean i przester
Miałeł jakieł trudnołci przy budowie ? albo przy kompletowaniu podzespołów ?
Andrzej, jeżeli Marvel nie odpisze, to wykonaj sobie sam PCB i cały wzmacniacz w oparciu o informacje zawarte tu. Wersja na tałszych rosyjskich lampach.
http://www.trioda.com/viewtopic.php?f=1 ... lit=atomic
Pozdrawiam, Ryszard
http://www.trioda.com/viewtopic.php?f=1 ... lit=atomic
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
Tak tylko ja szukam tej wersji z zasilaczem , preampem i kołcówkę na jednej płytce . Na tych stronach jest kilka modyfikacji tego wzmacniacza ale tej kołcowej nie znalazłem . Ta płytka PCB jest dwustronna z tego co wyczytałem ,więc sam jej nie jestem wstanie zrobię
A szukam takiej ostatecznej wersji jak na foto.

A szukam takiej ostatecznej wersji jak na foto.
Gdzie Ty tu widzisz dwustronnę płytkę , to nie wiem, a wzmacniacz masz tam cały. Trzy lampy i prostownik diodowy. Podstawki wlutowujesz w płytkę. To jest SE, a nie PP. Trafo sieciowe może Ci nawinęę Kaka. Trafo głołnikowe kupisz na allegro lub od chłopaków z Triody, a reszta jest dostępna w sieci. Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
Popiku, ja chassis robiłem z kształtownika /korytka ceowego, instalacyjnego/ ocynkowanego pełnego, stosowanego do kładzenia kabli i przewodów elektrycznych /są tez perforowane/. Sę też o takim samym przeznaczeniu korytka -kanały z PCV. Odpada gięcie i można dopasowaę sobie wymiar szerokołci 100,150,200,250, bo wysokołę jest stała, a długołę elementu 2500 mm. teraz tylko powiercię otwory i gotowe.
No można się tez bawię z blachę aluminiowę. Fakt, jest łatwiejsza w obróbce, a Popik ma CNC i sobie powycina , no nie? A gięcie? Jak masz CNC, to wystarczy blachę AL w miejscach krawędzi przefrezowaę małym frezem /można krawędzię większego po obróceniu głowicy frezarskiej/ materiał dla pocienienia łcianki, a potem delikatnie dogięę i gotowe. Inaczej, to gięcie jest wredne i nigdy nie kołczy się pełnym sukcesem. Potrzebna jest bowiem giętarka, a raczej przyrzęd do gięcia ze stemplem i matrycę / dla konstrukcji skrzynkowych/. Stalowę czarnę blachę płaskę = 0,8 mm ja nacinałem szlifierkę kętowa z cienkę tarczę do cięcia, przy listwie drewnianej jako prowadnicy po prostej, a potem rekami docisnęłem jak tekturę. Dalej pasta lutownicza do rur Cu, palnik, cyna i wszystkie nacięte krawędzie wzmocniłem, a połęczenia zlutowałem. Proszę nie zapominaę o nawierceniu przed wycinaniem i potem zaginaniem nadmiaru blachy wiertłem fi 3mm punktów stanowięcych wierzchołki -narożniki pudełka, dla kompensacji materiału przy zaginaniu / to samo jest dobrze zrobię przy wycinaniu prostokętnych otworów w blasze płaskiej - nie pręży i zapobiega deformacji przy wycinaniu łrodka/. Jako nakrętki do mocowania saszki do opakowania zastosowaę nitonakrętki i gotowe. Nitonakrętki są wygodne wszędzie tam, gdzie nie da się cynowaę czy spawaę /przy Al zwłaszcza/ - są to czynnołci wymagajęce dodatkowego sprzęty i umiejętnołci. Przy blachach stalowych punkty masy dobrze jest pobielię cynę / można tez cała blachę pocynowaę - pobielię -tak, jak cynowane są puszki na konserwy Pozdrawiam, Ryszard

via vita curva est
Ja mam w firmie w której pracuję dużo odpadów dibondu.
Bardzo fajny materiał z którego robi się super chassis i wiele różnych elementów.
Niech tylko te cholerne mrozy odpuszczę bo w garażu mimo kaloryfera mam - 7 stopni
Można w tym frezowaę otwory na lampy, poty, wentylację i trafa.
A składa się po podfrezowaniu jak pudełko.
Pozdrawiam
Bardzo fajny materiał z którego robi się super chassis i wiele różnych elementów.
Niech tylko te cholerne mrozy odpuszczę bo w garażu mimo kaloryfera mam - 7 stopni

Można w tym frezowaę otwory na lampy, poty, wentylację i trafa.
A składa się po podfrezowaniu jak pudełko.
Pozdrawiam