Płaskie progi

Mosty , klucze , progi , trussrody etc.

Moderator: poco

daniello396

Płaskie progi

Nieprzeczytany post autor: daniello396 »

Witam serdecznie

Nigdzie na forum nie mogłem znaleźć odpowiedzi na męczęce mnie pytanie. Otóż kupiłem stary bas lutniczej, polskiej roboty. Nic specjalnego. Basik jest do remontu. Zrobiłem już większołę z czynnołci które wymagał do odzyskania swej łwietnołci, jednak zatrzymalem się na temacie gryfu. Otóż progi są płaskie... Czy to specjalny efekt, kwestia złego nabicia przez lutnika (bo wyględaję jak by były po prostu rozklepane, czy może są tylko zjechane od grania? Proponujecie wyminę, czy lepiej szlif? Nie ukrywam że chciałbym to zrobię jak najtałszym kosztem. Jełli szlif to czy da się to zrobię bez kupowania drogich pilników, domowymi sposobami przez przyklejenie papieru łciernego do odpowiedniego rowka (takie pomysły widziałem na forach internetowych, możliwe że na tym również)
poco
Moderator

Nieprzeczytany post autor: poco »

Pokaz fotkę, sprawdęšłprostoliniowołę gryfu, sprawdęšłczy progi nie klawiszuję, czyli czy są w jednej płaszczyęšłnie, a nie jeden wyżej, drugi niżej. Pilników nie musisz kupowaę.Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
daniello396

Oto zdjęcie mojego gryfu, za moment dorzucę jeszcze jedno
Załączniki
IMGP2724.JPG
daniello396

..
Załączniki
IMGP2723.JPG
popik10

Nieprzeczytany post autor: popik10 »

O matko, mosiężne??
Według mnie do wymiany, płaskie jak szyny.
Pozdrawiam
daniello396

A jakie progi możecie mi polecię? coś nie drogo, ale w dołę dobrej jakołci. W ogóle jaki to koszt żeby wymienię progi na jakieł z wyższej półki?
Awatar użytkownika
michau25

Nieprzeczytany post autor: michau25 »

daniello396

Wielkie dzięki za pomoc. Mam jeszcze tylko jedno pytanko. Jak dobraę rozmiar tego drutu progowego, aby był w miarę taki jak w standardowych basach, tzn. nie za cienki i nie za szeroki
Awatar użytkownika
Piniu
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Piniu »

kombinat pisze:Progi sintoms są zdecydowanie wystarczajęcej jakołci.
Włałnie chciałem to napisaę. Też ich już używałem i są naprawdę dobre.
daniello396 pisze: Jak dobraę rozmiar tego drutu progowego, aby był w miarę taki jak w standardowych basach, tzn. nie za cienki i nie za szeroki
Wyjmij 1 próg - pomierz i postaraj sie dobrac podobny. WAęšłĽNE! - grubołę stopki która wchodzi w ta szpare w gryfie! Sprawdz jakę masz bo sa różne.
Ostatnio zmieniony 2012-02-10, 08:49 przez Piniu, łącznie zmieniany 1 raz.
popik10

Nieprzeczytany post autor: popik10 »

Te 300147 - wydaję się byę wystarczajęce.
One w większołci maję grubołę stopki 0.5 mm te mniejsze maję 0,42 mm + zębki oczywiłcie.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
palisander

Nieprzeczytany post autor: palisander »

Na mój widok to już jakił domorosły i niby wszytko wiedzęcy ,, lutnik" to reanimował. Wiedział, że trza dotrzeę i zrobił to... ale o koronowaniu zapomniał bo nie miał czym... Jełli chcesz aby to jakoł wyględało... to sam tego raczej nie wykonasz... Trzeba wyjęę progi, splanowaę podstrunnice, osadzię nowe progi, ponownie je splanowaę, potem koronowanie czyli zaokręglanie, szlif i polerka na gotowo. Przed montażem nowych progów trzeba pogłębię nieco nacięcia i dokładnie je wyczyłcię z wiórów. Do tego potrzebna będzie piłka o odpowiedni rzazie żeby płetwa progu nie wchodziła z ciasno ani zbyt lekko... tu już kłaniaję się ułamki milimetra... i to takie w drugim miejscu po przecinku... Nie jest to takie proste jełli chce się to zrobię dobrze. Najlepiej oddaę to do fachowca jesli naprawdę zależy Ci na tej gitarze. Jełli nie masz zamiaru na niej graę tylko ma wisieę na łcianie to oczywiłcie można to zrobię we własnym zakresie.
podstawa to dokładność
daniello396

Nie mam zamiaru na niej graę. Gitarę kupiłem w celu nauki lutniczego rzemiosła, ewentualnie póęšłniejszej sprzedaży jełli wyjdzie z tego coś sensownego. Dzięki za bogatę wypowiedęšł:)
Awatar użytkownika
palisander

Nieprzeczytany post autor: palisander »

W takim układzie do Dzieła... Jełli chcesz się uczyę i poważnie o tym myłlisz to zainwestuj w pilnik do progów ( u Henglewskich z trzema wymiennymi kołcówkami jakieł 260 zł) i zakup też piłkę japołskę żeby nacinaę wpusty pod progi...
podstawa to dokładność
ODPOWIEDZ