To już było,ale dla utrwalenia.....
---------- Wiadomołę przekazana dalej ----------
Od:
OSTRZEęšłĽENIE!!!
Przyjeżdża do Ciebie kurier i ołwiadcza, że ma dla Ciebie paczkę za
zaliczeniem. Koszt około 500 zł.
Na paczce jest Twoje imię, nazwisko i poprawnie napisany adres.
Nadawcę jest firma .X., której nie znasz i w której nic nigdy nie zamawiałeł..
Kurier ołwiadcza, że nic mu na ten temat nie wiadomo, jego zadaniem
jest tylko dostarczenie paczki i pobranie pieniędzy, ale skoro są wętpliwołci , to można je wyjałnię od ręki telefonicznie.
Kurier pyta, czy w takim razie może zadzwonię od Ciebie do firmy
i szybko się wszystko wyjałni... 99% ludzi, nie podejrzewajęc podstępu, wpuszcza kuriera do domu i wskazuje mu, gdzie jest telefon, albowiem chce jak najszybciej sprawę wyjałnię...
Kurier wykonuje KRę?TKI TELEFON (1 min) i niby sprawdza w firmie, czy nie zaszła pomyłka , po czym informuje Cię, że faktycznie jest to pomyłka, przeprasza grzecznie
i wychodzi!
(bajki o pomyłkach są różne w zależnołci od oceny reakcji wrabianego...).
Po miesięcu przychodzi rachunek telefoniczny... około 10.000 dolarów w przeliczeniu na złotówki.
Dlaczego?
Ponieważ ten jeden nie winny krótki telefonik obleciał w międzyczasie cały łwiat przez przekierowania komercyjne (Seszele, wyspy Bali, Kajmany i wiele innych - wszystko automatycznie), aby w kołcu trafię na sex linię w Australii.
Jak to możliwe?! . zadasz samemu sobie pytanie.
Przecież patrzyłeł kurierowi na ręce i było widaę, że wykręca numer telefonu stacjonarnego...
Tak, to prawda . kurier wykręcił numer telefonu stacjonarnego, który jest zainstalowany gDzieł w jakimł wynajętym (po cichu)mieszkaniu
(na dodatek, na lewe papiery) i w tym właśnie mieszkaniu stoi sobie
małe, niepozorne urzędzenie, które natychmiast dokonuje przekierował, jak się tylko do niego dodzwonisz.
Podoba Ci się?
Czy masz szansą na reklamacje w TPSA?
Nie, ponieważ połęczenie wyszło z Twojego numeru telefonu, a co za tym idzie za Twoję zgodę więc nawet w sądzie przegrasz...
Numer "na Tepsą" Dzwoni do Ciebie człowiek i podaje się za pracownika
Telekomunikacji Polskiej SA.
Informuje Cię o tym, że właśnie wymieniono: skrzynkę kablowę, rozdzielczę lub cokolwiek innego. W zwięzku z powyższym monterzy TPSA testuję połęczenia i proszę o potwierdzanie ich poprawnego funkcjonowania poprzez naciłnięcie
klawiszy: 9, 9#, 09, 09#, 90,90# Nie naciskaj! Niczego nie potwierdzaj!
Jeżeli to zrobisz . jesteł. przekierowany na sex linię (NA TWę?J koszt oczywiłcie) do Wielkiej Brytanii przez pół łwiata na Pacyfiku (Wyspa Niua w tym procederze króluje!!) i nawet jeżeli natychmiast rzucisz słuchawkę na widełki .
NIC CI TO NIE DA!!! . połęczenie nie skołczy się przed upływem 5min.
Podoba Ci się? Koszt . około 1500 zł.
Jeżeli ktokolwiek do Ciebie zadzwoni i powie, że coś wygrałeł
rzuę natychmiast słuchawkę i niczego nie naciskaj! żadnych cyfr,
gwiazdek lub krzyżyków.
Jeżeli zadzwoni do Ciebie ktoł, kogo nie znasz nieważne czy będzie to firma, czy osoba prywatna i poprosi Cię o oddzwonienie w dowolnym czasie...
NIE Rę?B TEGO! . nie znasz osobiłcie . nie oddzwaniasz bo może Cię to kosztowaę
320 zł za samo połęczenie! Pamiętaj, że oszułci bardzo często podszywaję się pod różnego typu instytucje lub wydziały spółdzielni mieszkaniowych.
Jak administracja lub inna instytucja będzie miała do Ciebie sprawę
to wyłle Ci pismo!
A teraz: Jak się bronię?
1. Myłleę i nic na huraa.. Niczego nie naciskaę i niczego nie potwierdzaę.
2. Zadzwonię do swojego operatora np. TP SA (9393!? Moja uwaga , tu też występuję dziewiętki!!!) i zażędaę zablokowania wszystkich numerów komercyjnych: 0-700...,0-300..., 0-400..., jak i możliwołci przekierowania na nie.
3. Zablokowaę wszystkie numery: międzymiastowe, międzynarodowe i komórkowe. Każdy operator ma obowięzek udostępnię Ci kod aktywujęcy takie połęczenia i drugi kod dezaktywujęcy takie połęczenia.
Nie ma innego wyjłcia!
Dostaniesz od operatora dwa osobiste hasła i nikomu ich nie pokazuj.
Pamiętaj!
Zapisz datę i godzinę połęczenia się z operatorem w celu zablokowania powyższych numerów.
Zapisz imię i nazwisko osoby przyjmujęcej zgłoszenie.
Zapisz numer?? zgłoszenia.
Potem żędaj od operatora pisemnego potwierdzenia faktu, że zgłaszane przez Ciebie zadania zostały zrealizowane.
Jak to będziesz miał na piłmie, to jakby co wygrasz w każdym sądzie.
To jest wiadomołę, którę przekazał pracownik działu reklamacji w TPsie!
Jełli zadzwoni jakił gołę, że wygrałeł coś w konkursie (przeważnie ekskluzywnę wycieczkę) i w dodatku poprosi o naciłnięcie klawisza 9, żeby potwierdzię wiadomołę, i jełli to zrobisz, to jesteł załatwiony na cacy- łęcznołę z tę linię kosztuje 20funtów za minutę, ponieważ rozmowa przekierowana jest przez Kajmany do sex linii w Anglii. Nawet jak natychmiast rzucisz słuchawkę na widełki, to dużo nie da, bo rozłęczy Cię za 5 minut.
Ale jełli dasz zrobię się w balona i dasz im swoje dane, to możesz już strzelię sobie w łeb,
bo po następnych dwóch minutach dostaniesz potwierdzenie, że oczywiłcie nic nie wygrałeł.
Koszt takiej rozmowy to około 260 funtów. Jedyne, co można zrobię, to natychmiast po odebraniu takiej rozmowy rozłęczyę się. I to jak najszybciej.
Jeszcze jedno.
Może zadzwonię ktoł podajęcy się za technika TP SA i poprosię o potwierdzenie numeru telefonu poprzez naciłnięcie klawisza 9.?
Efekt jak powyżej.
Problem dotyczy też komórkowców.
Nigdy nie należy naciskaę 9, lub 9,0,#, lub 0,9,# w tych kombinacjach.
Przeważnie numer dzwonięcy to: 07090203840.
Numer może się różnię ostatnimi 4 cyframi. Pojawia się na poczętku jako nieodebrane.
Nie oddzwaniaę na ten numer, bo połęczenie kosztuje 320 zł/min .sex linia w Australii.
Ponieważ w Anglii ten proceder jest już nielegalny, to farmazony tego typu przeniosły się do Polski.
Tak więc nie gadaę z kim., kto wciska Ci kit, że coś wygrałeł...
Proszę o rozpowszechnienie tej informacji włród swoich znajomych!
Pozdrawiam, Ryszard
ostrzełźenie
Moderator: poco
ostrzeżenie
via vita curva est
Nie trzeba byę wcale debilem. Grałeł kiedyś w trzy karty lub bękle? To jest podobny mechanizm oddziaływania na psychikę, czyli obiecanki wygranej, pomoc dzieciom, naprawa linii. itp. To są bezczelne, bezkarne sztuczki, o których skutkach dowiadujesz się często przy rachunku. Ja np. nie wiedziałem o takim procederze, bo przez myłl by mi nie przeszło, że ktoł tak bezczelnie robi mnie w konia. To jest także przestroga dla rodziców, aby uczyli swoje dzieci stosownych zachował. Ja tylko w poczcie i reklamach natychmiast likwiduję wszystkie informacje, ale wystarczy często nie trafię w stosowna ikonkę, a są fałszywie oznaczane - klikasz w krzyżyk jako usuł, a załęcza Ci się i tak ta reklama. Niech dzieci siedzę przy kompie i niech przypadkiem natknę się na takie sidła i co? Będę wiedzieę to, o czym jest napisane? Takiego, jak Batorego komin, a Tobie przyjdzie rachunek do zapłaty i nie ma przeproł.
Ja się czuję ostrzeżony.
Pozdrawiam, Ryszard
Ja się czuję ostrzeżony.

via vita curva est
A ja nie mam dziecipoco pisze:Ja się czuję ostrzeżony.

Generalnie chodziło mi o to,że np:
a) kurier ma swój telefon
b) jak nie ma to nich sobie radzi
c ) jak cos zamawiam to wiem co i za ile i takie sztuczki z paczka to nie na mnie

d) totalne kretyłstwo z tymi 9-tkami i #-szami. Jak mozna dac sobie wcisnęc takie brednie o wciskaniu klawiszy podczas rozmowy
itd.. itp.. itd... Ja ktos ma troche oleju w głowie i logicznego myłlenia to nie da sie nabrac i dzieci swoje też nauczy