Katastrofas przy lakierowaniu

Jak się to robi ... pytania i odpowiedzi.

Moderator: poco

baniak923

Katastrofas przy lakierowaniu

Nieprzeczytany post autor: baniak923 »

Witam wszystkich
Zaczęłem lakierowaę po raz pierwszy w życiu moję gitarę. Jest ona z mahoniu. Wszystko ładnie wygładziłem papierem 320. Pobejcowałem na ciemny bręz. Nałożyłem 1 warstwę lakieru, poczekałem aż wyschnie i chciałem wygładzię trochę. Wtedy trochę mi się bejca starła z krawędzi. Co mam teraz zrobię ? zetrzeę lakier i bejce do gołego drewna w tym miejscu i zrobię wszystko od nowa ? A może jest jakił inny sposób ? Dodam że jest to w dosyę widocznym miejscu.
Awatar użytkownika
Piniu
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Piniu »

Przetrzyj w innych miejscach jeszcze - będzie fajny efekt ;)

Przykład:
Załączniki
p1010750e.jpg
p1010750e.jpg (30.38 KiB) Przejrzano 8895 razy
p1010747m.jpg
p1010747m.jpg (28.54 KiB) Przejrzano 8895 razy
Kris

Nieprzeczytany post autor: Kris »

Nie musisz zdzieraę lakieru. Lakier przyjmie bejce z tym że może byę w tych miejscach bardziej widoczna, ale jak rozetrzesz dobrze to nie powinno się odznaczaę. Generalnie po lakierze powinno się przelecieę papierem łciernym w taki sposób jakbył wycierał powierzchnię łcierkę czyli lekko jedno dwa machnięcia i już.
baniak923

Próbowałem na to nałożyę bejcę ale nic nie daje, jakby w ogóle się nie wchłaniało. Co do opcji wytarcia w innych miejscach to odpada. Jutro zrobię i wrzucę zdjęcia to zobaczycie dlaczego.

A przy okazji takie pytanie : Czy da się jakoł zrobię tak żeby wszystko wyględało dokładnie tak jak po samym bejcowaniu ? Bo wtedy wyszło zajedwabiłcie a lakier wszystko rozjałnił i rozbłyszczył.
baniak923

Oto zdjęcia:
Obrazek
Obrazek
Ciekawe że tych widocznych na zdjęciu plamek między mostkiem a przetwornikiem w rzeczywistołci nie widaę.
Jak widaę usterka jest na krawędzi i rzuca się w oczy.

Z tyłu też mam małę wtopę:
Obrazek
popik10

Nieprzeczytany post autor: popik10 »

Spróbuj małym pędzelkiem i bejcę przemalowaę te miejsca i tak samo pokryę je lakierem.
Powinno się udaę. Czym lakierowałeł po położeniu bejcy? Tzn jakim lakierem?
Pozdrawiam
zielonyFaun

Nieprzeczytany post autor: zielonyFaun »

Moim zdaniem - osoby rozpoczynajęcej zabaw z lakierami - wokół miejsc przetartych łcięgnęł bym lakier rozpuszczalnikiem starajęc się nie usunęę bejcy. Potem poprawiłbym bejcę. Bejca nie złapie ci w miejscach gdzie drewno pocięgnęło lakier. Cały knif w tym żeby ominęę granice "plamy"...tam gdzie kołczy się lakier.
Generalnie na przyszłołę polecam więcej warstw lakieru

Co do pytania" Czy da się jakoł zrobię tak żeby wszystko wyględało dokładnie tak jak po samym bejcowaniu ? Bo wtedy wyszło zajedwabiłcie a lakier wszystko rozjałnił i rozbłyszczył."
Po wyschnięciu bejcy drewno traci głębie. ęšłĽeby ja zachowaę przecięgnij je olejem np. lnianym. Efekt nabłyszczenia lakieru można usunęę szlifujęc całołę pumeksem w proszku. ( na szmatkę trochę wody lub oleju - zależy jaki lakier- i trochę pumeksu... i sruuu kułeczkami
Zenek_Spawacz

Nieprzeczytany post autor: Zenek_Spawacz »

Krotka pilka... jezeli calosc ma wygladac profesjonalnie trzeba zrobic jeszcze raz od poczatku!
Awatar użytkownika
Piniu
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Piniu »

Zgadzam się z Zenkiem. Takie paękanie bejcę (zetrzyj, przetrzyj, posmaruj itp) nie ma wiekszego sensu. Bedzie widaę i tak.
baniak923

Jak na razie to spróbowałem malutkim pędzelkiem nałożyę bejcę na te buble i jak będzie lepsza pogoda to nałożę jeszcze jednę warstwę lakieru i zobaczę efekt. Jak będzie bardzo ęšłle to chyba zrobię wszystko od poczętku :evil:
poco
Moderator

Nieprzeczytany post autor: poco »

Będę plamy, tylko teraz ciemne dla odmiany. :-P Zrób od razu porzędnie od poczętku i będziesz zadowolony, a tak , to tylko frustrację będziesz pogłębiał. Cyklina i ogieł. Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
Raphael

Nieprzeczytany post autor: Raphael »

Witam na lutnictwie jeszcze za bardzo się nie znam, ale na lakierowaniu owszem.
Tak jak pisze Ryszard i Zenek, rób od nowa do usunięcia poprzedniej powłoki polecam scansol to preparat do usuwania powłok lakierniczych, farb i tynków. Jest stosunkowo mało toksyczny w porównaniu z 3v3 (lub v3v) po którym schodzi też skóra z ręk...
Potem cyklina i wio, jeżeli nie posiadasz cyklin wybież się do najbliższego szklarza, z reguły wytnie ci cały koszyk cyklin szklanych z takich pasków szklanych -odpadów mój robi mi to za darmo.
ponowne bejcowanie przeprowadęšłbejcę spirytusowę rozciełczonę nakładajęc kilka, a najlepiej kilkanałcie warstw pierwsze wcierajęc tamponem w drewno technika ta daje bardzo uwydatniony rysunek słoja. Możesz ję jednak stosowaę wyłęcznie przy idealnie oczyszczonej powierzchni najlepiej surowej w przypadku pracy z bejcę rozpuszczalnikowę na bazie nitro lepiej jest pryskaę pistoletem, przy czym radził bym dodaę ok 10 procent lakieru przed samym pryskaniem i koniecznie przeprowadzaę delikatny szlif międzywarstwowy najlepiej wełnę stalowę 0- do 0000 to raczej gramatury polerujęce, ale do usunięcia zanieczyszczeł- pyłu, kurzu, drobinek piasku jak znalazł. Na raz to można bejcowaę sztachety do płotu. Oczywiłcie nie można mieszaę lakieru wodnego z bejcę nitro, niektóre lakiery mogę reagowaę z nitro jak z utwardzaczem. najlepiej zrobię próby na czymł co możesz zepsuę. Uwaga lakiery zawierajęce fenole można natryskiwaę WYłęCZNIE w masce najlepiej z pochłaniaczami węglowymi (nie łmierdzi nawet) ja używam półmaski 3m 6000 po prostu bajka tylko droga...
baniak923

Dzięki Raphael za tak wyczerpujęcę odpowiedęšł. Myłle że pomogłeł nie tylko mi ale też wielu innym. Na razie mam pauze z tym lakierowaniem. Matura tuż tuż i nie mam za bardzo czasu ale potem myłlę że to zrobię.
ODPOWIEDZ