Zabrałem się za składanie cajona z zestawu firmy Schlagwerk i planuję wykołczyę go sposobem innym niż lakierowanie. Dla tych, którzy nie znaję tego instrumentu tłumaczę, że jest to prostopadłołcienny instrument perkusyjny, w którym jedna ze łcian służy do uderzania w nię.
W zwięzku z tym, że na cajonie się siedzi i uderza w przednię łcianę, mam pytanie do speców: jakie wykończenie jest najlepsze, a konkretniej czy woskowanie jest tutaj dobrym rozwięzaniem? Chodzi o to, czy nie będzie brudzię ubrał podczas siedzenia na nim oraz czy nie wpłynie negatywnie na przednię łcianę grubołci 3-4mm?
Całołę instrumentu to sklejka brzozowa. Przy okazji chciałbym zapytaę, czy można woskowaę/olejowaę takę sklejkę, która zostałaby zabejcowana na inny kolor?
Michmis. Na poczętek, jak wchodzisz do cudzego domu, to mówisz Dzieł dobry,witam, czełę. Jak nie znasz jeszcze nikogo, to przedstawiasz się w stylu kto, po co dlaczego itp., itd. Potem szukasz bratnich dusz, aby porozmawiaę o tematach wspólnych, nawet na sucho. Na naszym forum przestrzegamy, a przynajmniej staramy się przestrzegaę kindersztuby i niech tak pozostanie. Na temat cajon jest cały jeden temat, więc poszukaj, Pozdrawiam, Ryszard
Ok, wybaczcie mi brak takiego wstępu. Witam was, mam na imię Michał i moim hobby jest gra na instrumentach muzycznych, głównie gitarach, choę ostatnio chcęc poszerzyę nieco zestaw instrumentów sięgnęłem po narzędzie i zajęłem się budowę cajona. Temat o tym instrumencie tutaj nie zawierał zbyt wielu informacji, więc założyłem nowy temat na temat wykołczenia, mam nadzieję, że nie macie mi tego za złe. Pozdrawiam.
Ja wykonalem Cajon dla znakomitego perkusisty i perkusjonisty dominikanskiego Augusto Acosty. Skrzynka byla wykonana z drewna mahoniowego (boczki i podstawa) oraz sosnowego plyta tylnia z otworem rezonasowym i siedzenie. Cajon zawieral dwie struny strojone stroikami gitarowymi. Przednia czesc ("uderzeniowa") zostala wystrugana z plyty orzechowej ... Plyta ta jako jedyna czesc cajona nie zostala polakierowana , reszte pokrylem matowym lakierem nitro...
Mialem w planie (moj pomysl) wykonac jeden z boczkow u gory w centrum cieniej , jako dadatkowa powierzchnia uderzeniowa ale ta idea zostala zaniechana , nastepny instrument bedzie jednak w ten detal wyposazony aby zobaczyc czy rzecz ma sens...
Serdecznie dziękuję za odpowiedęšł Lakierowanie wydaje mi się czynnołcię, która wymaga dołę dużej wiedzy i doświadczenia, aby osięgnęę satysfakcjonujęcy efekt, więc biorę pod uwagę woskowanie/olejowanie? Czy poleciłby Pan mi takie rozwięzanie do cajonu?
Woskowanie jako metode wykonczenia skreslilem juz przed laty z arsenalu sposobow wykonczenia gdyz rzecz absolutnie nie chroni instrumentow przed zmianami wilgotnosci. W strefie klimatycznej umiarkowanej byc moze ten sposob wykonczenia ma sens , w tropikach zawodzi jednak kompletnie. Zmiany wilgotnosci podczas pory deszczowej sa tak duze , ze drewno zabrawszy wilgotnosci peka przy suszeniu gdy zaczyna operowac slonce.
Czasami lakieruje dlatego rowniez podstrunnice z drewien twardych.
W sklepie muzycznym oględałem cajony firmy Schlagwerk, które w większołci maję satynowe wykończenie, które nie kojarzyło mi się wcale z lakierem. Znalazłem tu na forum wiele informacji na temat lakierowania nitro i możliwe, że również spróbuję tak wykołczyę cajon za wyjętkiem łciany przedniej.
Lakiery z efektem satynowym /czasami mat, półmat nazywane/ można kupię w marketach budowlanych i sklepach z farbami. Ja często używam lakieru wodnego - hydrolakier, który jest rewelacyjnym łrodkiem wykołczeniowym na bazie żywic z rozciełczalnikiem wodnym. Pozdrawiam, Ryszard
Bardzo dziękuję, za podpowiedzi, które przekonały mnie do tego, żeby cajon lakierowaę, oczywiłcie za wyjętkiem płyty przedniej. Mam tylko nadzieję, że przez to nic złego się jej nie stanie, chociaż jeżeli chcę zachowaę jej sprężystołę, to lepiej ję zostawię tak jak jest. Poszukam na forum informacji na temat lakierów nitro i lakierów wodnych i wybiorę jednę z tych metod.
Cajon buduje z zestawu firmy Schlagwerk, model CBA-2. Przednia łciana ma "na oko" 3-4mm (jestem teraz w pracy, a nie mierzyłem grubołci płyty w domu). Cajon z tego zestawu to dołę prosta konstrukcja o wymiarach 500 x 300 x 300 mm, w tylniej łcianie otwór, którego łrednica to według zaleceł producenta 100-130mm. Od połowy w dół płyta wierzchnia ma zostaę przyklejona do korpusu, a od połowy w góre trzymaę będę ję wkręty. Do zestawu dołęczona jest jedna sprężyna, taka werblowa, przecięta na pół do zamontowania wewnętrz tak, aby struny opierały się na przedniej łcianie w górnej częłci.
Całołę przypomina trochę składanie mebli ze sklepu IKEA, bo wszystko przychodzi w płaskim kartonie. Całołę trzeba kleię, no i zadbaę o odpowiednie wykończenie
Rysiu to prawda
ale jełli o [url=http:/www.forumlutnicze.pl/viewtopic.php?t=18 ... +del+maipo]ten wętek[/url] Ci chodzi to niewiele tam jest.
Ja tez popełniłem swego czasu cajon'a w całołci sklejkowego z dostępnych gDzieł w necie planów, ale warto by temat pocięgnęę bo nie tylko strunowymi łwiat stoi. Interesuję mnie tu głównie zastosowane systemy sprężyn. Ja miałem nacięg strunowy strojony oczywiłcie.
Nie robiłem wtedy fot a szkoda, bo to nauka dla innych dla tego właśnie prosiłem Michmis o zdjęcia szczegółów w/w żeby ludzie wiedzieli co i jak. A żeby nawięzaę do tematu
Lakierowałem półmatem wodnym, po wczełniejszym barwieniu. Pamiętam że całołę materiału na cajon (sklejka) kosztowało około 50-60 zł.
Pozdrawiam
Teraz przypomniało mi się , że to na forum stolarskim jeden z uczestników zwrócił sie do mnie z zapytaniem o wykonanie takiej zabawki. Podałem mu adres strony , gdzie jest to opisane w detalach oraz polskiego dystrybutora takich instrumentów. Podobny jest on do djembe i pod takim hasłem tez można go znaleźć. Poniżej link znaleziony w mojej poczcie. http://www.chevauchonde.net/chevauchond ... ?article56,
Do lakierowania hydrolakierem można użyę barwionego lakieru przy pomocy bejcy w proszku. Ja tak barwiłem lakier na podłogi w domu. Jednak trzeba uważaę przy wielokrotnym malowaniu, bo tony kolejne się dodaję. Natomiast łatwo potem jest usunęę taki lakier, ponieważ nie wnika w strukturę drewna na dużę głębokołę, a nakładany na Capon można cyklinę usunęę. Jest dosyę drogi, ale łatwy i przyjazny w użyciu.
Pozdrawiam, Ryszard
Popik, skoro jesteł zainteresowany procesem składania Cajon, może po prostu jak go skołczę, opiszę wszystko w innym dziale tego forum? Tutaj chciałem tylko zapytaę o wykończenie. Wczoraj zakupiłem bejcę rustykalnę, na którę przyjdzie lakier