Witam

Tu możesz się przywitaę i przedstawię (wymagane)

Moderator: Jan

Raphael

Witam

Nieprzeczytany post autor: Raphael »

Witam użytkowników forum. Od razu napiszę, by nie było wętpliwołci, nie jestem żadnym lutnikiem, z zawodu jełli można tak powiedzieę jestem stolarzem (szkoły w tym kierunku nie robiłem uczyłem się sam) zawsze interesowały mnie wyzwania i zlecenia których nikt inny nie podejmował się robię. Od jakiegoł czasu zaprzestałem tych działał z wielu różnych względów. Obecnie zajmuję się nauczaniem gry na gitarze ,oraz renowację instrumentów ,a także "tuningowaniem" chiłskich wynalazków. Jednym z powodów rezygnacji z produkcji i renowacji mebli był fakt że mam dołę "obsesyjne" podejłcie do dokładnołci. Co samo w sobie kosztuje wiele czasu, a "docenione" bywa w tej branży niezmiernie rzadko. Chciał bym jednak skanalizowaę i wykorzystaę swoję obsesję przy budowie instrumentów. Mam nieodparte wrażenie że w tym wypadku będzie to miało "znaczenie".
Pozdrawiam wszystkich.
poco
Moderator

Nieprzeczytany post autor: poco »

Witam Raphael i sądzę, że tutaj, a raczej w tej dziedzinie będziesz normalnie oddychał. Meble rób dalej, bo to jest potrzebne i raczej w wersji solid, a do tego potrzeba właśnie pasji i dokładnołci. Powodzenia i zadowolenia ze współpracy z nami. Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
Raphael

Dzięki za wsparcie, ale warsztat zlikwidowałem maszyny sprzedałem, resztki towaru spaliłem w piecu, koniec! kręgosłup nie daje rady, a nigdy więcej pracowników. Wolę uczyę, to też wyzwanie, powołanie i pasja.
Przeględam to forum jako "gołę" już od kilku tygodni, nie mogę jednak doszukaę się paru informacji mianowicie: Mam zamówionę kantówkę z jawora o wymiarach 1060mm na 100mm na 120mm idzie pocztę. muszę ję jeszcze dosuszyę w suszarni u kolegi (bez parowania) powinno mi tego towaru wystarczyę na ok 4 gryfy (teoretycznie) mój problem i pytanie dotyczy tego jak cięę ten jawor (bardzo drobne słoje duża i wyraęšłna fala) chciał bym go "skanapkowaę" z mahoniem który mam przeznaczony na elektro/akustyczny (piezo) bas mahoł mam w obłogach ok 5mm pytanie czy klejenie kanapki z 4 grubszych kawałków jawora i 3 obłogów to dobry pomysł ? technicznie dla mnie to żaden problem. czy może lepiej skleię obłogi ze sobę i wstawię 2 promienie po 10mm i 3 kawałki jawora. druga rzecz czy wręgi -wzmocnienia płyty czołowej można wykonaę z jawora
oraz (teraz popisuję się kompletnę niewiedzę ) wzmocnienia przy łęczeniach płyty czołowej i tylnej z bokami wykonaę np z nacinanego jawora, czegokolwiek nacinanego -jak w indonezyjskich klasykach yamahy, czy może lepiej zrobię je z klejonych egzotyków (sklejka profilowana jak w polmuzie) wszystkie opcje "wykonalne" co, lepiej. zależy mi na dobrym nasyceniu tonu podstawowego i długim sustainie bogatym w alikwoty składowe stęd taki dobór materiałów choę byę może się mylę.
Zenek_Spawacz

Nieprzeczytany post autor: Zenek_Spawacz »

Moment , najpierw musisz napisac co dokladnie robisz ... czy chodzi tylko o bas elektroakustyczny ? Czy bedziesz wycinal z tego drewna material na jeszcze inne instrumenty? Jaka menzura jest tego basu , ma byc z trussrodem ? No i jeszcze jedno , najlepszym miejscem na tego rodzaju rozmowe jest np dzial "Wykonanie i techniki" . Rozpoczniemy tu dyskusje a potem zainteresowani jej nie znajda.
poco
Moderator

Nieprzeczytany post autor: poco »

Rzeczynawiłcie :shock: :-D tyle informacji na raz, że trudno ogarnęę. Ja wiem, że Ty wiesz, ale jeżeli mamy Ci pomóc w rozwięzaniu problemu, to dobrze gdybyłmy także wiedzieli o co chodzi. :-P Tak, tak, to proste, ale..... Najprołciej , to wykonaj jednokreskowy rysunek dotyczęcy kombinacji klejenia i zestawienie gryfów, które masz zamiar wykonaę. I jeszcze jedno. Przenieł temat do konkretnego działu.Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
popik10

Nieprzeczytany post autor: popik10 »

Przypominam o zakładaniu wętków we włałciwych zakładkach i odpowiednim ich nazywaniu.
Tu się witamy :-D
Pozdrawiam
PS. żebym to ja marny żuczek upominał adminów :lol:
Raphael

Racja, proszę o nie odpowiadanie w tym temacie, założę odpowiedni temat we wskazanym dziale,ale dopiero po próbie, na kilka pytał znalazłem odpowiedęšłjuz sam.
Jestem pod wrażeniem ile osób chce pomóc biednemu żuczkowi.
Do sklikania Pozdrawiam Rafał
ODPOWIEDZ