Pytania dotyczące budowy basu

Dyskusje i prezentacje projektów i planów

Moderator: poco

baniak923

Pytania dotyczęce budowy basu

Nieprzeczytany post autor: baniak923 »

Witam. Zrobiłem już kiedyś gitarę elektrycznę, teraz zachciało mi sie robię basowę. Niestety nie mam dostępu do żadnej, więc mam parę pytał odnołnie basów:
1. Jaka jest szerokołę gryfu przy szyjce ?
2. jaka jest szerokołę mostka (od najgrubszej do najciełszej struny) ?
3. Czy jakbym chciał daę jeden przetwornik to lepiej przy gryfie czy przy mostku (wydaje mi sie że przy mostku) ?
4. Chcę zrobię gryf przez całołę z trzech kawałków drewna - wenge na środku a mahoł po bokach. Czy to dobry pomysł ?

To na razie wszystko, jak coś mi sie przypomni to dopisze.

Bas ten będzie w 100% własnego pomysłu, bez żadnego wzorowania się. Tym razem będę dokumentował budowę więc wszystkie fotki pojawię się na forum :D Niestety budowa potrwa jakił czas, ponieważ nie staę mnie na wszystkie materiały na raz.
Ostatnio zmieniony 2012-05-18, 12:55 przez baniak923, łącznie zmieniany 1 raz.
Zenek_Spawacz

Nieprzeczytany post autor: Zenek_Spawacz »

Baniak , po pierwsze , musisz napisac co to za bas (cztery struny , piec , szesc) . Po drugie nalezaloby wyrazac sie precyzyjnie , co oznacza "grubosc gryfu przy szyjce" (szyjka to okreslenie gryfu stad pytanie mozna odebrac "grubosc gryfu przy gryfie") ?
Standartowy rozstaw strun na mostku przy czterostrunowcu to 19 mm ,od srodka do srodka struny , mozna zrobic mniejszy jezeli ktos chce i ma odpowiedni mostek. Piatki maja zazwyczaj 17 mm rozstawu. Wenge jak i mahon i ich kombinacje jak najbardziej nadaja sie na gryf ...
baniak923

Dzięki Zenek. Zapomniałem dodaę - chodzi o 4 strunowy bas. A co do tej szerokołci - innymi słowami szerokołę siodełka.
Zenek_Spawacz

Jazz bass dysponujacy waskim i cienkim , niejako wyscigowym gryfem posiada szerokosc 38 mm na siodelku , szerokosc siodelka basu precision to 1 i 5/8 cala co daje nam troche powyzej 41 mm . W zaleznosci od preferencji grajacego mozna przyjac , ze szerokosc gryfu na siodelku moze wahac sie od 38 do 44 mm.
Zenek_Spawacz

jezeli chodzi o przetwornik to polozenie takowego jest podyktowane brzmieniem , ktore chcesz uzyskac. Polozenie picka blizej mostka powoduje brzmienie bardziej wysokie niejako druciaste a przemieszczenie go w kierunku gryfu zmieczy ton i zrobi go bardziej "okraglym". Wybor zalezy od Ciebie ...
baniak923

To z tym przetwornikiem to mnie zaskoczyło bo spodziewałem się że "głębsze" brzmienie będzie przy mostku a "jałniejsze" przy gryfie
Zenek_Spawacz

Zycie jest pelne niespodzianek .... :mrgreen:
baniak923

Mam jeszcze jedno pytanie - odnołnie uziemienia. W gitarze mam uziemienie do łruby mostka. A co jak bym chciał mostek tego typu :
Obrazek

Do każdego wkręta pojedynczo ?
poco
Moderator

Nieprzeczytany post autor: poco »

Dokładnie. Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
Awatar użytkownika
Jacek
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Jacek »

Można jeszcze zrobię mosiężne siodełko i wtedy tylko do jednej.
Awatar użytkownika
Piniu
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Piniu »

Zaraz mosiężne siodełko. Wystarczy ładna cienka blaszka ;)
baniak923

Czyli tak i tak trochę zabawy będzie.
baniak923

Czym sie różnie Precision Bass od Jazz Bass ???? Oprócz szerokołci siodełka bo to już wiem i przetworników. Widzę że są różne podrodzaje jeszcze. Czy mógłby ktoł opisaę je po kolei ? Jest to kluczowe do wyboru przetworników. Nie mogę tego jakoł wygooglowaę.
ODPOWIEDZ