marzyciel shopiK

Tu możesz się przywitaę i przedstawię (wymagane)

Moderator: Jan

Awatar użytkownika
shopiK

marzyciel shopiK

Nieprzeczytany post autor: shopiK »

Witam serdecznie!
W temacie napisałem: marzyciel. Znowu zaczynam marzyę o zbudowaniu własnej gitarki... Piszę znowu - bo niechcęcy trafiłem na to forum i marzenia wróciły. A trafiłem przypadkiem, gdyż zamierzałem poprawię swój bas (wymiana przystawki). Zdarzyło mi się już pomalowaę / majstrowaę przy dwóch gitarkach. Choę nie jestem zawodowym lutnikiem, lakiernikiem, muzykiem itp. to muzykę od dawna się interesuję, a wszelkie instrumenta hałałliwe budzę moje zainteresowanie. skompletowałem sobie domowe studio nagrał i wraz z zespołem dzieciaków nagrałem płytę z kolędami (rozeszła się w oszałamiajęcym nakładzie 200 sztuk :-) - a co to za zespół to już możecie się domyłleę :P

Sam gram nieco na basie, nieco mniej na gitarze, i kiedy trzeba wystukam coś na bębenkach. Ale niestety mam pewien problem. Lubię majsterkowaę. Zdolnołci manualne nie są na najwyższym poziomie - ale lubię uczyę się takich rzeczy i kombinowaę. Zdjęcie poniżej pokazuje, że nie wszystko z moję głowę jest w porzędku:
Obrazek
Dokładnie... to co widzicie, jak każdy się domyłlił - jest to panel MCP Boeinga 737. Tak. Przez kilka miesięcy w wolnych chwilach budowałem kokpit symulatora lotu... Wszystkie kontrolki działały można było bawię się w pilota.... Kiedy projekt ukołczyłem, potestowałem i... sprzedałem. Bo frajdę dawało budowanie.

Ale to tak, żebyłcie wiedzieli z jakim cżłowiekiem macie do czynienia. Wracajęc do gitar to pomalowałem już swojego Squiera (wymieniłem elektornikę) i ostatnio pomalowałem znajomemu dzieciakowi basik... prawdopodobnie defila (bas przeorany dłutem, więc kształt do defilów niepodobny, ale osprzęt, główka, elektronika - podpowiadaję, że to defil). Obydwie gitarki widaę na zdjęciach poniżej.

ObrazekObrazek

Niestety moje zdolnołci manualne i brak wiedzy powoduję, że jak to okrełlił ktoł na forum lakierników samochodowych - powinienem zajęę się grafikę komputerowę, bo to znacznie lepiej mi wychodzi. Ale nie... Od komputera czasem trzeba odejłę. Niedługo będę malował gitarkę akustycznę dla wprawy. Niestety trafiajęc na to forum zaczynam marzyę o budowie czegoś własnego chyba skuszę się na gitarę jakęł - bo mam dołę brzmienia squiera (choę gra na przystawkach EMG itp. i... pewnie dopnę swego. Zanim to jednak następi czeka mnie kilka miesięcy czytania forum i zadawania setek pytał... jestełcie gotowi przyjęę takiego 30 letniego pokręcełca?
Zenek_Spawacz

Nieprzeczytany post autor: Zenek_Spawacz »

Czolem !
Mi sie wydaje , ze jestes jak najbardziej we wlasciwym miejscu i wsrod wlasciwych ludzi...
witamy serdecznie i zapraszmy do dyskusji...
Awatar użytkownika
shopiK

Zastanawiam się, w którym dziale rozpoczęę dyskusję. Z tym, że do kołca nie wiem czego chcę i od czego zaczęę. Tzn. Myłlę, że powoli zacznę budowaę gitarkę. Ale mam masą wętpliwołci. W którym dziale założyę taki ogólny wętek, w którym moglibyłcie wybię mi pewne pomysły z głowy. A pytania, które planuję zadaę są typu: czy da radę pierwsze wiosło zbudowaę z arch-topem, albo, czy na poczętek kupię gotowy gryf i resztę do tego budowaę Jakich narzędzi używaę itp itd. Na poczętek bardzo ogólnie.

BTW. Defil na zdjęciu ma wykonanę przeze mnie nowę maskownicę i zmienionę elektronikę (przetworniki zostały). Teraz konkurs: z czego wykonana jest maskownica? Kto zgadnie otrzyma... wiadomołę na priv z gratulacjami :-)
Zenek_Spawacz

Nieprzeczytany post autor: Zenek_Spawacz »

W "plany i projekty" mozesz zalozyc temat niejako "koncepcyjny" , tzn jakie sa opcje , co wybrac , jakie narzedzia do czego itd itd , slowem wszystko co Cie interesuje lacznie z watpliwosciami , jestem pewien , ze cos sie z tego wyloni...
Awatar użytkownika
Andrzej

Nieprzeczytany post autor: Andrzej »

Witam . Ten basik to nie jest czasem przerobiona Luna ?
Awatar użytkownika
shopiK

Zenek. Dziękuję - zastosuję się.

Co do basiku. Przyniósł mi go chłopak w opłakanym stanie. Włałciwie surowe drewno było (gdzieniegdzie resztki lakieru). Podobno ktoł to przerabiał i mu się znudziło... tzn. widaę łlady dłuta czy czegoś... Nawet się szlifowaę gołciowi nie chciało.

Ale to faktycznie defil luna:
Wszelkie elementy łwiadczę o tym: taka sama była oryginalna płytka - połamana w trzy d..y
Ta sama elektronika defilowska - wyrzuciłem to i zastosowałem schemat z jazzbassa (2xvol i 1xtone)
przetworniki takie same jak na zdjęciu poniżej (tylko czerwony papierek się wytarł - zastępiłem czarnę izolację). Maskownicę wykonałem sam w ramach eksperymentu z... no właśnie to jest zagadka konkursowa) Całołę zaszpachlowałem, zapodkładowałem i pomalowałem bazę i klarem samochodowym - akrylowym (hehe. właśnie doczytałem na forum, że akryl to najgorszy wybór :-), ale takim się nauczyłem i wygodnie jest dobraę kolor w mieszalni).

Jakby ktoł pytał: Ten bas miał po prostu zaczęę graę i daę frajdę dzieciakowi. On nie miał brzmieę - chociaż brzmi fajnie oldschoolowo.

Obrazek
ODPOWIEDZ