Barwienie drewna na czarno.

Czyli chemia w lutnictwie.

Moderator: poco

Awatar użytkownika
tata_perkusisty

Barwienie drewna na czarno.

Nieprzeczytany post autor: tata_perkusisty »

Włałnie jestem w trakcie wykałczania cajona na czarno, myłlałem że będzie łatwo, bejca, capon, poliuretan.
Ale nie. Kupiłem bejcę, jedyna jaka w markecie wyględała na czarnę to "Bejca rustykalna" firmy Dragon, dodatkowym atutem była niska cena, jestem po dwóch warstwach z przeszlifowaniem a od czerni dzieli mnie przepałę.
Wprawdzie cajon jest robiony na zamówienie mojego syna, no ale ma byę czarny :mrgreen:
Jak i czym barwicie drewno na czarno? Jełli w ogóle się to komuł zdarza.
Pozdrawiam Radek tata Ernesta.
Wirowanie pędzli: http:/www.forumlutnicze.pl/forum/viewtopic.php?p=9249
Awatar użytkownika
palisander

Nieprzeczytany post autor: palisander »

No stary uważaj żebys sobie roboty nie narobił nie potrzebnej.... Jełli jesteł na etapie bejcowania i chcesz uzyskaę głębokę czerł musisz nałożyę kilka warstw bejcy i to dobrej.

JedęšłgDzieł gdzie dostaniesz bejcę CZARNę nitro firmy Sopur. I koniecznie nitro żadna inna. Tylko ona dobrze penetruje i przesącza włókna drewna. Musisz byę łwiadom też, że postanie Ci jednak w usłojeniu negatyw. Ciemne naturalne słoje wyjdę Ci jałniejsze niż cała reszta...
Tę bejcę Dragon wyczyłę dokładnie papierem najlepiej na zero żeby jej nic nie zostało.
podstawa to dokładność
Awatar użytkownika
tata_perkusisty

NO... Włałnie skołczyłem trzecię warstwę, nałożyłem tak dużo, że buteleczka jest już tylko w połowie pełna :lol:
Powoli pojawia się czerł tylko że ma jakił dziwny odcieł nawet nie czerwony a rudy. Tego cajona jak pisałem nie sprzedaję, ale myłlałem też o czarnych na sprzedaż i bejca z Dragon'a zdecydowanie odpada. Dzięki za namiar na firmę, wypróbuję. Znalazłem w necie info że bejca Sopur będzie się rozpuszczaę pod wpływem Caponu. Jełli Capon nakładamy natryskowo, to wszystko jest OK. Jełli pędzlem, to robię się smugi.

Z nitro mam kilka kolorów firmy "colours" wyrób z Castoramy i bardzo spoko, no ale jakoł mi ta czarna Dragon'a wyględała lepiej. Moim zdaniem próbka w markecie nie była robiona tę bejcę z półki, ale mogę się mylię.

EDIT: Znalazłem bejce Nitro firmy Sopur, ale w opakowaniach 2l. na stronie jest info o 0,5l. poszukam.

Cajon napił się caponu, jutro dostanie poliuretanu.
Ale jełli jeszcze ktoł ma sprawdzone sposoby na ładnę czerł, to proszę pisaę.
Oczywiłcie chodzi o czerł z naturalnym rysunkiem drewna, a nie o kryjęcy lakier.
poco
Moderator

Nieprzeczytany post autor: poco »

Nie ma takiej możliwołci. Trzeba wiedzieę, że czerł jakę widzimy w farbach jest składanka kilku kolorów, ale nigdy nie będzie czarne. ( widziane jako czarne elementy wiecznych piór np. Parkera, Pelikana są w rzeczywistołci ciemno-zielone) Naturalnę czernię jest sadza, ale nie daje się wykorzystaę jako pigment. Poza tym jak chcesz uzyskaę czerł, skoro to ma byę bejca? Bejca nie kryje kolorem, a jedynie nadaje barwę wnikajęc w ligninę. Nawet po wielu warstwach niewiele będzie więcej koloru w kolorze. Bejca ma za zadanie podkrełlię jedynie rysunek drewna i nieważne czy wodna , czy spirytusowa. Koniec, kropka.
Jedynie farby i lakiery kryjęce daję nadzieję na uzyskanie czerni. Zwróęcie uwagę na fortepianowę czerł. Ta farba jest cholernie droga, receptury są często chronione, a uzyskanie takiego efektu wymaga potężnych przygotował przed samym lakierowaniem.
Tak, że myłlę, że jeżeli uzyskasz quasi czarny kolor, to będzie dobrze. Głębie koloru podnosi lakier bezbarwny , który działa jak raster. Dlatego skup się na położeniu dobrego lakieru bezbarwnego, a nie ma co kombinowaę z czernię.
Zdaniem lakierników kolor czarny jest najtrudniejszym do położenia kolorem.
Sam zresztę pisałeł wczełniej, że masz doświadczenie w tej materii, więc dziwie się, że walczysz z wiatrakami. Niemniej łledzę poczynania, bo przecież nie ma rzeczy danych raz na zawsze i może coś wyczarujesz. ęšłĽyczę powodzenia.
Pozdrawiam, Ryszard
PS przypomniało mi się, że można też użyę holenderskiej tempery lub tusz krełlarski czarny Rotringa, Pelikana ew chiłski do kaligrafii
via vita curva est
Awatar użytkownika
tata_perkusisty

poco pisze:... można też użyę holenderskiej tempery lub tusz krełlarski czarny Rotringa, Pelikana ew chiłski do kaligrafii
I o takie rady/sposoby mi chodziło, z tuszem to może byę to. Każdy ma jakieł swoje sposoby i o takie pytałem. A co do mojego doświadczenia maluje głównie natryskiem i w większołci wypadków farbami kryjęcymi. Drewno to dla mnie nowy temat, majsterkuję od dziecka, ale ostatnio się wkręciłem w te cajony i cięgle coś odkrywam. Dla lutnika moje dylematy mogę byę łmieszne, rozumiem, dla mnie to wyzwanie ;-)

Co do tego "czarnego" nic już nie wyczaruję, jutro poliuretan i zobaczymy jak to będzie.
Jeszcze będę logo trzaskał i tu też mam zagwozdkę bo mam głównie akryle i jakieł chemoutwardzalne żywice, trzeba by próbki zrobię...

EDIT: No i jest jutro, czyli dzisiaj. Poniosłem klęskę. Folia szablonowa po przyklejeniu na capon zostawia klej, a na dodatek miejscami zrywała capon, próba zmycia kleju zakołczyła się zmyciem "malunku" - porażka na całego, czeka mnie robota od nowa :-/
Wczełniej, z powodzeniem, stosowałem tę metodę na lakierach i podkładach akrylowych, a tu katastrofa.
Przy okazji wypróbowałem czarny tusz. A logo chyba sobie odpuszczę no może na koniec...
Jakby piaskowaę ostatnię warstwę, już z szablonem, to można by psiknęę.

Efekt zmieszania 50/50 czarnego tuszu roting, do pieczętek z bejcę, po prawej przed,
jeszcze mokre, słoje to przeszłołę, nic nie wdaę, zobaczymy czy się lakier będzie trzymał:
Załączniki
malowanie_tuszem.jpg
malowanie_tuszem.jpg (14.94 KiB) Przejrzano 9288 razy
ODPOWIEDZ