Preclodłźez Bass

Dyskusje na temat budowy gitar basowych.

Moderator: poco

Awatar użytkownika
Pitor

Preclodżez Bass

Nieprzeczytany post autor: Pitor »

Witam,

Nazywam się Piotr, od jakiegoł czasu w rożny sposób modyfikowałem gitary, jednakże w ostatnim roku postanowiłem zrobię gitarę basowa według własnego pomysłu (było to tez spowodowane tym ze w moim starym basie zepsuł się pręt regulacyjny i trzeba by dorobię nowy gryf). Ale do Dzieła.

Mała specyfikacja:
Korpus - Góra klon, dół mahoł, w proporcjach około 50:50
Gryf - Gotowy kupiony, klon z palisandrowę podstrunnicę, plastikowe siodełko
Progi - 20
Klucze - Jin Ho
Mostek - Sung Il
Elektronika pasywna - 1 volume, 1 tone, 1 przełęcznik

Wczoraj odebrałem korpus od Pana Jarka (na forum Commel/Commelina), i wielkie ukłony i podziękowania kieruję w jego stronę! Choę nie obyło się bez problemów, ale się udało. :-)

W załęcznikach dodałem małe zdjęcie podględowe jak to wyględa na ten moment, ale jełli jest za duże to dodam także linka bezpołredniego:
http:/www.forumlutnicze.pl/files/zdjecie_001_298.jpg

Teraz czeka mnie wykończenie korpusu, i tu pojawiaję się pytania do Was:
1. W jaki sposób mogę ładnie zaokręglię krawędzie? Myłlałem nad podobnym promieniu jak w starym basie, tylko jak to wykonaę w domowych warunkach? Stworzyę prosta frezarkę dolnowrzecionowę?
2. Musze także zrobię otwory od przetworników do komory elektroniki, czy można gDzieł dostaę długie wiertla o małym fi?I w jaki sposób wy wykonujecie takie otwory?
3. Jeden otwór od elektroniki będę musiał powiększyę, jednakże nie chce postrzępię drewna. Powiększyę wiertłem na wolnych obrotach?
4. Jakie wykończenie polecacie na takie drewno?

No, i to chyba wszystko. Mam nadzieję że dostanę szybkę odpowiedz. ;-)

Pozdrawiam,
Piotr
Załączniki
PJ Bass
PJ Bass
Ostatnio zmieniony 2012-03-06, 09:16 przez Pitor, łącznie zmieniany 1 raz.
poco
Moderator

Nieprzeczytany post autor: poco »

Frezarka górnowrzecionowa (GW), frezy w komplecie, szablony pod osprzęt sam wykonasz i to załatwi wszystkie problemy. Jeżeli nie posiadasz, to weęšłzrób sobie drewniany klocek jako szablon z powierzchnia wklęsłę o łuku jakim chcesz zaowalię krawędzie , papier łcierny na płótnie i ognia. Wstępnie możesz przyłamaę krawędzie tarnikiem. Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
Awatar użytkownika
Jacek
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Jacek »

ad2. Takie długie wiertła do drewna są dostępne za niewielkie pieniędze w Castoramie (np. 4mm/500mm). Ja wiercę w taki sposób, że zaczynam lekko pod kętem prostym, żeby wiertło mi nie uciekło, a potem zwyczajnie skosem do celu.
ad3. Jełli chodzi Ci o powiększenie otworu od potencjometru, to wiertłem nie ryzykowałbym. Lepiej użyę małego pilniczka, albo zwinęę w rurkę kawałek papieru łciernego i tak go ręcznie powiększyę.
popik10

Nieprzeczytany post autor: popik10 »

Co do wiercenia, to dobrze jest narysowaę sobie na topie kreskę skęd dokęd ma prowadzię otwór, i według niej osiowo prowadzię wiertarkę.
W ten sposób możesz wywiercię kanał dwustronnie krótkim wiertłem.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Pitor

W ostatnich tygodniach popełniłem kilka prac nad gitara. Zostały zaokręglone krawędzie za pomocę frezarki ręcznej, powiększyłem otwór na przełęcznik, wywierciłem otwory od pickupów do komory. Pozostało zrobię otwór na uziemienie mostka, cały korpus ładnie wyszlifowaę, muszę także wyszlifowaę stopę gryfu żeby ładnie weszła w kieszeł. Załęczam kilka zdjęę jak to wyględa na ten moment.

http://img690.imageshack.us/img690/360/zdjecie003n.jpg
http://img841.imageshack.us/img841/2900/zdjecie002.jpg
http://img4.imageshack.us/img4/4337/zdjecie004m.jpg
http://img26.imageshack.us/img26/6526/zdjecie005c.jpg

Pozdrawiam,
Piotr
Awatar użytkownika
Pitor

Po wielu problemach z gryfem przeszedłem do mocowania mostka, chciałem się was zapytaę, jak poprawnie ustawię mostek na korpusie (menzurę mam zaznaczona na korpusie), tak aby strój dla każdej struny był zachowany (kompensacja), oraz żeby nie zabrakło możliwołci regulacji menzury dla rożnych grubołci strun?

Pozdrawiam
Piotr
Awatar użytkownika
Piniu
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Piniu »

A już gDzieł było napisane. Tak mniej więcej na środku co by regulacja w jednę i drugę była.
Awatar użytkownika
Pitor

Mały update, po długim czasie pokazuje już częłciowo złożonę gitarę, pozostało jedynie zabezpieczyę korpus, zaekranowaę i założyę struny
Załączniki
Zdjecie 001.jpg
Zdjecie 002.jpg
Zdjecie 004.jpg
Zdjecie 005.jpg
Zdjecie 006.jpg
popik10

Nieprzeczytany post autor: popik10 »

No i bardzo ładnie to wyględa, gartulacje
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Piniu
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Piniu »

No elegancko i czyłciutko. Czemu założyłeł już elektronikę jak ekranów w komorze jeszcze nie ma?
Awatar użytkownika
Pitor

Na poczętku polutowałem układ poza gitara, i po włożeniu do niej podłęczyłem tak jak ma byę. Potem polutowałem sygnał i uziemienie mostka na krótko do gniazda, wiec mogę teraz spokojnie wyjęc potki i przełęcznik z gitary. Chciałem zobaczyę czy układ działa a także jak to wszystko wyględa. ;-)
Awatar użytkownika
shopiK

Nieprzeczytany post autor: shopiK »

A możesz już podzielię się wrażeniami odnołnie do tego mostka firmy Sung il. Zastanawiam się, czy do mojej pierwsze gitary taki (tej "marki") by wystarczył? Czy to solidna konstrukcja?
ODPOWIEDZ