JazzB
Moderator: Jan
JazzB
Witam wszystkich
przedstawiam moję drugę gitarę basowę jak widaę jest wzorowana na jazzbasie
jednak wszystkie kształty są zmodyfikowane.
Materiały to:
Korpus: lipa
Szyjka: klon 3 kawałki
Podstrunnica: palisander (panel podłogowy)
Mostek: TAKEUCHI (guitar projekt)
Klucze: Gotoh
Przetworniki: Seymour Duncan Antiquity II
Pickguard: własnej roboty klejony z laminatów grawerskich
Siodełko: własnej roboty z mosiędzu
Ponowne podziękowania dla twórców tego forum
Pozdrawiam
Marek
przedstawiam moję drugę gitarę basowę jak widaę jest wzorowana na jazzbasie
jednak wszystkie kształty są zmodyfikowane.
Materiały to:
Korpus: lipa
Szyjka: klon 3 kawałki
Podstrunnica: palisander (panel podłogowy)
Mostek: TAKEUCHI (guitar projekt)
Klucze: Gotoh
Przetworniki: Seymour Duncan Antiquity II
Pickguard: własnej roboty klejony z laminatów grawerskich
Siodełko: własnej roboty z mosiędzu
Ponowne podziękowania dla twórców tego forum
Pozdrawiam
Marek
Siodło wycinałem z płaskownika mosiężnego. Główny kształt wycięłem na CNC frezem palcowym,
jednostronne załamanie frezem grawerskim (stożkowym). Nacięcia pod struny piłowałem pilnikami.
Nie mam specjalistycznych pilników do strun za to wiele różnych jubilerskich więc udało się wszystkie dopasowaę. Na koniec polerka i grawerka. Bez problemu można coś takiego zrobię bez CNC. Pozdrawiam Marek
jednostronne załamanie frezem grawerskim (stożkowym). Nacięcia pod struny piłowałem pilnikami.
Nie mam specjalistycznych pilników do strun za to wiele różnych jubilerskich więc udało się wszystkie dopasowaę. Na koniec polerka i grawerka. Bez problemu można coś takiego zrobię bez CNC. Pozdrawiam Marek
no wlasnie zakupilem sobie jakis czas temu kawal grubej (4mm) blachy mosieznej i nie bardzo wiem jak sie do niego zabrac. po prostu chyba wiecej cierpliwosci niz do drewna jest potrzebne. dzieki za info. kilka sztuk mnie czeka do zrobienia. bas jest super.. gratuluje. pokaz w wolnej chwli probki jakies, jak to hula.
ęšłĽeby uzyskaę taki gruby kawałek mosiędzu na siodełko, to najlepiej weęšłzlutuj pakiet z tej 4-mm blachy i obrób go ładnie/ wystarczy pakiet 2-3 szt. x 4 mm/. miejsca lutowania, a raczej cyny nie będzie za bardzo widaę jeżeli po wstępnym połęczeniu blach łciłniesz ten pakiet w imadle i podgrzejesz palnikiem lub duuużę lutownicę do temperatury topnienia cyny, jednoczełnie dociskajęc szczęki. Siodełko wykonaę w poziomym układzie warstw mosiędzu.
Dalsza obróbka j.w.. Pozdrawiam, Ryszard
Dalsza obróbka j.w.. Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
Ja polecałbym jednak kupno kawałka płaskownika mosiężnego, po pierwsze to naprawdę nie kosztuje wiele.
W każdej hurtowni metali kolorowych można kupię cięte z metra, po drugie jest to zawsze mosiędz twardy
przeważnie symbolu MO58 lub 59 ten mosiędz doskonale się skrawa. Natomiast blacha mosiężna najczęłciej występujęca w naszych hurtowniach ma symbol MO 63 jest to mosiędz półtwardy naprawdę dużo gorzej się go obrabia. Myłlę że twardołę mosiędzu też ma znaczenie przy przenoszeniu drgał.
W każdej hurtowni metali kolorowych można kupię cięte z metra, po drugie jest to zawsze mosiędz twardy
przeważnie symbolu MO58 lub 59 ten mosiędz doskonale się skrawa. Natomiast blacha mosiężna najczęłciej występujęca w naszych hurtowniach ma symbol MO 63 jest to mosiędz półtwardy naprawdę dużo gorzej się go obrabia. Myłlę że twardołę mosiędzu też ma znaczenie przy przenoszeniu drgał.
Witam. Bardzo ładnie wykonany i ten mostek. Sam przymierzam sie do budowy pierwszego jazz bassu. Nie znalazłem jeszcze czytelnego dla mnie projektu. Nie wiem gdzie rozmiełcię przetworniki. Mam bez punktowe JBCD-F-BLK http://www.mayshop.pl/product-pol-544-P ... -JBCD.html To chyba nię nie zmienia w ich ustawieniu?
Mosiężne odpady płaskowników można dostaę na złomie. Nie trzeba szukaę hurtostalu i kupowaę całego metra. Czy siodełko można zrobię z kwasówy?
Mosiężne odpady płaskowników można dostaę na złomie. Nie trzeba szukaę hurtostalu i kupowaę całego metra. Czy siodełko można zrobię z kwasówy?