Co sią dzieje w waszej kastom-szopie

Na każdy temat ...

Moderator: poco

Awatar użytkownika
Piniu
Kontakt:

Re: Co się dzieje w waszej kastom-szopie

Nieprzeczytany post autor: Piniu »

Ja dostałem szabloniki co mi Popik zrobił (uczynny ten nasz kolega bardzo) więc będę mógł sie zabraę za stracika. Na pierwszy ogieł pójdzie gryfik, a potem się go odłoży niech czeka na resztę.

W międzyczasie duuuże pudło Takamine Jasmine , które dostałem od jednego klienta do treningowania. Zdjałem rozwalone w drobny mak plecki i pewnie zrobię nowe :)

Odłwieża się też jeden stary Defil Tosca.
Załączniki
IMG_20170208_201536_2.jpg
popik10

Nieprzeczytany post autor: popik10 »

U mnie na ten przykład wiaterek hula po warstacie.
Formujemy się :-)
Awatar użytkownika
molu

Nieprzeczytany post autor: molu »

Piotrek - drzwi do garażu zakosili? :)

T.
venn

Nieprzeczytany post autor: venn »

Loga doleciały :). łykend połwięcam na skołczenie projektu strun siedem. Pozostało złożyę to wszystko do kupy.
20170220_212853.jpg
.... i gDzieł w czelułciach piekieł rodzi się coś nowego :)
20170223_173646-1.jpg
20170223_195314.jpg
venn

Nieprzeczytany post autor: venn »

darek pisze:ładnie :-)
Ciekawi mnie w jaki sposób pozycjonujesz szablon do kieszeni gryfu na wyprofilowanym korpusie?
Wykorzystam do tego oł szablonu i oł korpusu. Mam taki niecny plan ułożyę to tak żeby się zgrywały :)
poco
Moderator

Nieprzeczytany post autor: poco »

A nie rozważałeł możliwołci pozycjonowania wg osi gryfu , tzn. bazowaę na jego powierzchniach bocznych dla ustalenia szablonu? Wszak niby to ta sama oł co korpus, ale struny są w 90% w kontakcie z gryfem. Jak wyjdzie na korpusie , to raczej wynik, bez zwracania szczególnej uwagi na możliwołę przesunięę względem jego osi. Te osie zwykle nie pokrywaję się w 100%.
Mnie głównie chodzi o to, żeby wszelkie pomiary , pozycjonowania były od jednej stałej bazy, co zmniejsza ryzyko występienia na kołcu sumy błędów no i tym samym koniecznołę "tworzenia" coraz to nowych ustawieł kolejnych szablonów. ( per analogia z mierzeniem odległołci pomiędzy progami, czyli ZAWSZE od siodełka do kolejnego progu, a nie pomiędzy progami)
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
poco
Moderator

"Co ma oł gryfu do ustalenia pozycji szablonu kieszeni w korpusie?"- zapytał się , jak zwykle przekornie, kolega darek.
Tak samo mógłbył zapytaę, po co zapinamy struny (ew. sznurki) dla ustalenia pozycji mostka, skoro przecież oł już znamy.
W przypadku gryfu przykręcanego zawsze wprawdzie możesz skorygowaę jego oł w stosunku do korpusu, to prawda, lecz skoro już są powiercone otwory mocujęce i spasowana kieszeł gryfu, to i tak osie często idealnie się nie pokrywaję. Aby uniknęę pomyłki nic nie stoi na przeszkodzie, aby obie osie najpierw zgraę , gdzie i tak ważniejsza jest ta gryfu i to ona jest bazę.
Tutaj istotnym jest sam szablon, czyli inaczej mówięc jego możliwołci pozycjonowania i utwierdzania na czas obróbki
Ale skoro masz darku trudnołci by ogarnęę oczywiste oczywistołci, to ja już nic nie poradzę . ;-) Wszystko jeszcze przed Tobę, a w razie W, to telefon mój masz, lub na priv. :-D
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
Awatar użytkownika
PiotrCh

Nieprzeczytany post autor: PiotrCh »

Ja też nie rozumiem:)
Kieszeł gryfu wykonuje się zawsze względem korpusu i nie zmieniajmy tego. To jest kieszeł w korpusie i musi byę wykonana względem osi korpusu. Po to jest szablon kieszeni na szablonie korpusu i pytanie dotyczyło tego, że łatwiej jest ułożyę prawidłowo szablon na płaskim korpusie niż profilowanym bo krawędzie łatwiej zgraę. Ale Tomasz znajęc życie i tak zrobi to dobrze:)
pozdrowienia
Piotr
poco
Moderator

No dobra. Widze (polskie znaki mi się wyłęczyły i nie umiem, nie wiem co z tym zrobię!!!), ze czas zakołczyę te zbędnę wymianę "pomysla", dlatego nakrełliłem to, o czym pisałem wczełniej.
W pytaniu nie było zawarte, czy szablon jest taki, smaki, a jedynie temat pozycjonowania. Ja przyjęłem,ze szablony są oddzielne do każdej operacji, a już do kieszeni gryfu czy przetworników na bank, - tutaj propozycje stewmca http://www.stewmac.com/Luthier_Tools/Ty ... Templates/.
Najprołciej było by napisaę, zrób tak, aby było dobrze i tym samym zamknęę sprawę,
Widze,ze czasami tak było by najlepiej lub w ogóle nic nie pisaę, niech się koł martwi ma duży łeb. O to chodzi na forum ? Wszyscy wiedza wszystko i to we wszystkich możliwych kombinacjach ? Posługuję się tymi samymi szablonami i narzędziami oraz materiałami?
Tylko wtedy możemy sobie nie udzielaę rad, gdy będzie urawniłowka. Puki co, zamiast wypisywaę zbędne posty postaraę się przedstawię swoja wersje, wytłumaczyę dlaczego tak uważasz ,poprosię o dodatkowe informacje, bo na odległołę to w ciężę nie zachodzi się w sposób naturalny. A my działamy na odległołę i to najczęłciej na czuja.
Pozdrawiam, Ryszard
ps Sorki, ale korektę zrobiłem wg słownika,gdzie nie wszystkie wyrazy są zgromadzone. Musze poprosię o pomoc jakiegoł kumatego w komputerach
Załączniki
pozycjonowanie szablonu 2.doc
(13 KiB) Pobrany 167 razy
via vita curva est
Awatar użytkownika
PiotrCh

Ryszard, podrzuę jakił film na YT, łatwiej wyjałnię pokazujęc. Ja ni w zęb nie rozumiem po co gryf i jego oł do frezowania gniazda w korpusie? Kieszeł gryfu to skrót myłlowy - kieszeł należy do korpusu i musi byę wykonana zgodnie z osię korpusu. Więc wszystkie szablony jakiekolwiek by nie były - wykonane są tak, żeby zgraę oł kieszeni z osię korpusu.

Jak kieszeł jest gotowa to przykręca się gryf i pozycjonuje most na korpusie. Jełli wszystko poszło dobrze przy frezowaniu - to współosiowołę gryfu i korpusu będzie zachowana z wystarczajęcę dokładnołcię. Potem jest kwestia pozycjonowania mostu - o tym pisał Darek - różne mosty maję różnie umiejscowione otwory montażowe.
pozdrowienia
Piotr
poco
Moderator

No to teraz muszę napisaę od poczętku :-D .
Rzeczywiłcie, nieęšłle namieszało się w tym temacie i to z mojej winy. Pytanie było, jak na profilowanym korpusie pozycjonowaę szablon do wykonania gniazda kieszeni gryfu , a ja nie wiedzieę dlaczego ubzdurałem sobie, że gniazdo jest, a nie ma otworów pod resztę osprzętu ! :oops: :evil: i trwajęc w przekonaniu o słusznołci swoich rozważał próbowałem wpisami ogarnęę temat tak, żeby pominęę kwestię utrudnionego pozycjonowania z powodu kształtu i profilowania korpusu z wykorzystaniem nieinwazyjnych sposobów i stanu zastanego (To już pewnikiem facet o nazwisku spod litery A na poczętku zaczyna mi się kłaniaę. :-( :cry: )
No cóż, za błędy trzeba płacię, więc proszę kolegów o przyjęcie moich szczerych przeprosin :oops: , tak za ten jak i za wszystkie inne, które byę może się trafię, bo takie jest życie.
I tutaj, przy tej okazji kłaniaję się rady wszystkich kolegów praktyków, aby najpierw szczegółowo planowaę kolejnołę operacji, a potem działaę, gdyż tym samym w sposób znaczęcy ułatwiamy sobie realizację. Bowiem jak zwykle przekonujemy się, że diabeł tkwi w szczegółach.
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
Awatar użytkownika
PiotrCh

Ja też nie przyjmuję żadnych przeprosin - bo nie ma za co:) Jak już wiem o czym tłumaczyłeł - to podpisuję się pod tym problemem bo zmieniajęc gniazdo w moim archtopie (pamiętasz go?) miałem te problemy. Włałnie tam ktoł wykonał gniazdo nie osiowo i strunocięg był odsunięty od osi o 2-3cm:) Wypozycjonowanie nowego gniazda gdy żadnej płaszczyzny nie ma, wszystko obłe... :) Ale wyszło bardzo dobrze.
pozdrowienia
Piotr
popik10

Nieprzeczytany post autor: popik10 »

Ja przyjmę przeprosiny, za cokolwiek, jak to mówię od przybytku głowa nie boli. ;-)
A żeby i głównemu tematowi było zadołę, już nie hula u mnie wiater, wróciłem i drzwi domknęłem
Awatar użytkownika
molu

Nieprzeczytany post autor: molu »

A u mnie taka pchełka..

Obrazek

Wzmacniaczyk, całe pół wata.. drżyjcie sąsiedzi :)

T.
Awatar użytkownika
PiotrCh

A wieczko odsłonisz?
pozdrowienia
Piotr
ODPOWIEDZ