Nadaje sią?

Tu rozmawiamy na tematy drewniane

Moderator: poco

Odi

Nieprzeczytany post autor: Odi »

Oczywiłcie do zwrotu. Za 110zł miałbył deskę sapeli na 2-3 gitary (liczęc po 4500zł + za metr szełcienny). Może to drewno od stolarza jest ładnie wysuszone i super stabilne, ale to klejenie nie jest zbyt piękne... Tragiczne to nie jest, ale na pewno nie warte takiej kasy.
popik10

Nieprzeczytany post autor: popik10 »

Odi kup mi taka deskę za 110 zł.
Podjadę prędziutko, gdzie masz takie ęšłródło??
Pozdrawiam
Ender

Nieprzeczytany post autor: Ender »

popik10 pisze:(...)To jest bardzo dobrze sklejone - jełli chodzi o układ włókien.(...)
Zgodnie ze sztukę, ale... :)
Moim zdaniem na gryf lepszy byłby pionowy układ słoi (prostopadły do podstrunnicy). Taki klocek jest wytrzymalszy i sztywniejszy wobec sił działajęcych na gryf.
A w temacie - reklamacja. Gdybym sprzedał klientowi coś z takim machnięciem wymiarów, dawno poszedłbym z torbami. Inna sprawa, to czy dogadaliłcie się ze stolarzem. Na przyszłołę proponuję daę mu kartkę z wytycznymi - lite drewno (nie klejone), układ słojów, minimalne wymiary i ich ew. tolerancja.
Qbeq99

Nieprzeczytany post autor: Qbeq99 »

Dziękuje wam za szybkie odpowiedzi koledzy :) ehh tyle czekałem na to drewno fakt pospieszyłem się trzeba było to sprawdzię na miejscu :( dobra coś się wymyłli może przetnę to na linii klejenia...ze sklepu 8 strun chyba kupie klon wzorzysty może kupię też ten materiał na gryf z prętem, ale muszę poczekaę do wypłaty gdzie jeszcze w warszawie można kupię w ludzkiej cenie drewno i gdzie się nie patrzę na ciebie jak na trędowatego kiedy mówisz że chcesz przekopaę stertę drewna i znaleźć ładny kawałek?
Kuba
Qbeq99

a co do tego jak się umawiałem z człowiekiem to tak zapisywał to w zeszycie co ja chce dokładnie tylko chyba właściciela nie było i jeden ze stolarzy przyszedł do mnie wtedy zapisał wzięł zaliczkę 50zł i dał mi potwierdzenie wszystko miał zapisane powiedział że na łrodę będzie gotowe jak dził przyjechałem po to okazało się że nie jest i heblował prawie przymnie czekałem 10 minut dobra jutro zadzwonię jak się uda zamienię na to co miało byę to ok jak nie to trudno przyda się na coś innego może pierwsze lutnicze zrobię z tego materiału przynajmniej nie będę żałowaę jak coś popsuje ;)
Kuba
Odi

Popik Wrocław ul. Buforowa takie ceny mieli na wiosnę. Może przesadziłem z 3ma gitarami, ale 2 spokojnie można wyciosaę z takiej jednej deski :->

Qbeq99 łatwiej będzie nam zrozumieę twoje posty jełli podzielisz swój strumieł łwiadomołci na zdania (o przecinki nie łmiem prosię). Jełli chcesz poęwiczyę struganie gryfu to tanio wychodzi łata sosnowa 6x4cm, 2zł za metr. I to nie jest głupi żart z mojej strony, bo takie ęwiczenie na pewno się opłaci i da bezcenne doświadczenie. W tej desce którę kupiłeł nie podoba mi się klejenie, szczelina powinna byę prawie niewidoczna, bo zbyt duża ilołę kleju wpływa niekorzystnie na przenoszenie drgał. No i ta cena :roll:
Qbeq99

Dobrze, zrozumiałem, czasem piszę z telefonu i wszelkie interpunkcje mnie drażnię. Co do ceny drewna, w DLH jak dzwoniłem 5600 za m3 sapeli. Spoina faktycznie jest spora. Dzisiaj dzwoniłem do stolarzy, w poniedziałek mam zadzwonię, podobno będę mieli takiej grubołci jak chce klocek, zwrócę im też uwagę na temat ułożenia słoi, mam nadzieje, że zamienię mi to bez problemów. Pozdrawiam :)
Kuba
Qbeq99

Witam kolegów, zamieniłem klejonkę na jeden patyk o odpowiednich wymiarach. Niestety słoje, które na jednym kołcu deski wyględały ok (czyli prostopadle do podstrunnicy) po przecięciu okazały się pofalowane. Zastanawiam się czy nie zrobię klejonego gryfu z 5-ciu częłci na przemian z klonem, mam kupione dwa pręty regulacyjne, ale "jednokierunkowe" czy zaopatrzyę się w "drukierunkowe" ? wstawię zdjęcia przyciętego klocka, może obejdzie się bez cięcia?...
Kuba
Odi

Wrzuę zdjęcie tego klocka. Co do sklejania - można, ale nie trzeba. Zależy od ciebie i od tego jak cienki chcesz mieę gryf. No i od tego jakiej jakołci i jak stabilny jest ten mahoniowy.
Pręt możesz daę oczywiłcie jednostronny, ale musisz uważaę żeby przy obróbce i profilowaniu tyłu gryf nie wygięł się na środku do góry
Qbeq99

No dobrze, uspokoiliłcie mnie trochę ;P czy komuł w ogóle udało się trafię deski z cięcia rift, u nas to spotykalne? na pewno takie cięcie jest droższe, bo sporo odpadu jest. .Dobra idę zrobię foto.
Kuba
Qbeq99

Wrzucam zdjęcia, widok każdego boku, plus zdjęcia pręta. :-)
Załączniki
2013-12-22-795.jpg
2013-12-22-794.jpg
2013-12-22-793.jpg
2013-12-22-792.jpg
2013-12-22-791.jpg
2013-12-22-789.jpg
2013-12-22-786.jpg
2013-12-22-790.jpg
Kuba
Qbeq99

hej wyczerpałem waszę cierpliwołę czy jak? ;P nikt nic nie pisze...
Kuba
Awatar użytkownika
shopiK

Nieprzeczytany post autor: shopiK »

Musisz się przyzwyczaię. Rozumiem cię - też ładuję masą zdjęę, bo jestem na poczętku drogi i tak samo chcę się dzielię radołcię - nawet jełli to ma byę deska ukazana z czterech stron :-)

Umiełcisz zdjęcia z postępów z prac, to będę komentowaę - nie martw się. Wszyscy tu bacznie przeględaję wszystkie tematy - także twój. Odezwę się, jak zauważę, że coś spieprzysz :-) - a to ważne - bo uczy.

Tak więc działaj!
popik10

Nieprzeczytany post autor: popik10 »

Temat w zasadzie nadaje się do zamknięcia.
Co do tego czy się nadaje, czy nie, już masz pewnołę.
Co do budowy, załóż temat we włałciwym miejscu.
Pozdrawiam
Zablokowany