Warsztat tomasszz'a
Moderator: poco
A właśnie zapomniałem o tym sprzęcie :P Mam 3 kompresory. Jedno malełstwo modelarskie do aerografu, jeden maluch taki ze zbiorniczkiem 15L i dużę krowę 50LZenek_Spawacz pisze:Fajny zestaw narzedzi ... Mi brakuje tutaj calego sprzetu do lakierowania. Kompresor , pistolety itd.

Duża krowa to w okolicach 150l a i to raczej mało. Oczywiłcie do gitar 50l wystarczy. Ale na auto, lub jakieł meble jak był chciał to dobrze zrobię to trochę za małodużę krowę 50L

Ponadto dużo zależy od wydajnołci sprężarki. Z dwutłokowę i pistoletem HVLP już coś można działaę. Ponoę są teraz pistolety które zapotrzebowanie na powietrze maję jak HP a ciłnienie jak HVLP - jakieł hybrydy. Mało kurzę i mało powietrza im trzeba.
coś w sam raz dla nas.
Technologia nazywa się chyba LVMP, z tego co dobrze pamiętam - mogę się mylię
Pozdrawiam
Nie chciałem łmiecię u Shopika pod tematem jego stołu warsztatowego, więc nabałaganię u siebie ;P Mianowicie, zaczęłem projektowaę sobie stolik warsztatowy, nic wielkiego, materiału mi się nieco wala, który na gitary nie pójdzie, ale na taki mebelek się nada
Podrzucam w załęczniku pliczek pdf do analizy, może ktoł coś mi podpowie, co zaprojektowaę inaczej/lepiej
Niestety nie udało mi się załęczyę pliku .dwg
I od razu mówię, to jest mój pierwszy poważniejszy projekt w CAD. Cały czas ogarniam to łrodowisko

I od razu mówię, to jest mój pierwszy poważniejszy projekt w CAD. Cały czas ogarniam to łrodowisko

- Załączniki
-
- stół.pdf
- (43.2 KiB) Pobrany 218 razy
Sugestia do rysunku - zastosuj zróżnicowane grubołci linii: elementy - grubę; osie symetrii, elementy 'niewidoczne' itp. - ciełszę; wymiary, odnołniki opisów - najciełszę. Osobiłcie najczęłciej używam 0,25 - 0,30; 0,18; 0,9. Autocad ma pewnę ułomnołę i w przypadku linii majęcych mniej niż 0,30 wyłwietla je z jednakowę grubołcię, dopiero powyżej zaczyna to stopniowaę i widaę co jest grubsze a co nie. Po takim zabiegu projekt będzie czytelniejszy i można wypułcię go do pdf'a lub wydrukowaę w jednym kolorze. Co wg mnie wyględa bardziej elegancko.
Odnołnie stołu - będziesz przy nim pracował wyłęcznie na stojęco, czy planujesz od czasu do czasu daę odpoczęę nogom? Jełli to drugie, to proponuję pomyłleę o tym że żeby wygodnie się siedziało, to krzesło powinno mieę miejsce żeby wsunęę się pod stół.
Warto też zagospodarowaę przestrzeł pod stołem - jakieł szuflady, półeczki. Zawsze znajdzie się coś co wygodnie tam będzie położyę ...a z czasem zrobi się graciarnia
I jeszcze jedno - poprzeczki dał bym centralnie w osi nóg.
Odnołnie stołu - będziesz przy nim pracował wyłęcznie na stojęco, czy planujesz od czasu do czasu daę odpoczęę nogom? Jełli to drugie, to proponuję pomyłleę o tym że żeby wygodnie się siedziało, to krzesło powinno mieę miejsce żeby wsunęę się pod stół.
Warto też zagospodarowaę przestrzeł pod stołem - jakieł szuflady, półeczki. Zawsze znajdzie się coś co wygodnie tam będzie położyę ...a z czasem zrobi się graciarnia

I jeszcze jedno - poprzeczki dał bym centralnie w osi nóg.
No rysunek mało czytelny, Ale coś tam widaę. Od siebie dodam, abył nie powielał wymiarów - jełli jakił wymiar wynika z sumy innych, nie trzeba go pokazywaę. Staraj się unikaę przecinania linii wymiarowych.
Wysokołę wyględa dobrze, ale zależy od Twojego wzrostu. Praca na stojęco musi byę po prostu wygodna.
Nogi mocuj bezpołrednio do blatu. W tej chwili to wszystko wisi niemal w powietrzu.
Przesuł punkty mocowania nóg w stosunku do prętów prowadzęcych i łrub. Za mało tam miejsca na gniazda.
Ramę blatu cofnij od frontu w głęb konstrukcji, inaczej nie zamocujesz tam żadnych łcisków ręcznych. Z tego samego powodu zastanów się nad tę doklejkę pogrubiajęcę blat.
Jełli nie przewidujesz krzesła/fotela, dolny ramiak lepiej obniżyę. Pod stołem zrobi się mniejszy bałagan a nie będziesz uderzaę piszczelami o belkę.
Pod samym blatem zachowaj rodzaj półki. Przydaje się na szablony, zeszyty, przybory krełlarskie.
W samę konstrukcję możesz wpasowaę skrzynię z szufladami/szafkami blokowanę dwoma kołkami/wkrętami. łatwiej takie coś przeniełę osobno.
Jak Tanto mówi - nie nacinaj belek do połowy, bo mocno je osłabiasz. Lepiej zrobię mniejsze gniazda i czopy, wytrzyma wszystko.
Rozważ zrobienie z tyłu "półki", zagłębienia na narzędzia, jakie są w strugnicach. Bardzo się przydaje.
Dwa razy sprawdęšłłrednicę pod imaki, bo może się okazaę, że kupne nie pasuję
Wysokołę wyględa dobrze, ale zależy od Twojego wzrostu. Praca na stojęco musi byę po prostu wygodna.
Nogi mocuj bezpołrednio do blatu. W tej chwili to wszystko wisi niemal w powietrzu.
Przesuł punkty mocowania nóg w stosunku do prętów prowadzęcych i łrub. Za mało tam miejsca na gniazda.
Ramę blatu cofnij od frontu w głęb konstrukcji, inaczej nie zamocujesz tam żadnych łcisków ręcznych. Z tego samego powodu zastanów się nad tę doklejkę pogrubiajęcę blat.
Jełli nie przewidujesz krzesła/fotela, dolny ramiak lepiej obniżyę. Pod stołem zrobi się mniejszy bałagan a nie będziesz uderzaę piszczelami o belkę.
Pod samym blatem zachowaj rodzaj półki. Przydaje się na szablony, zeszyty, przybory krełlarskie.
W samę konstrukcję możesz wpasowaę skrzynię z szufladami/szafkami blokowanę dwoma kołkami/wkrętami. łatwiej takie coś przeniełę osobno.
Jak Tanto mówi - nie nacinaj belek do połowy, bo mocno je osłabiasz. Lepiej zrobię mniejsze gniazda i czopy, wytrzyma wszystko.
Rozważ zrobienie z tyłu "półki", zagłębienia na narzędzia, jakie są w strugnicach. Bardzo się przydaje.
Dwa razy sprawdęšłłrednicę pod imaki, bo może się okazaę, że kupne nie pasuję

Dzięki wielkie chłopaki za te wskazówki, sporo mi rozjałniły
Generalnie ma to byę pierwszy z serii stołów
jak brat się wyprowadzi z największego pomieszczenia w piwnicy to robimy tam warsztat i do zagospodarowania jest coś koło 30m2;)
Prezentowany stół jest projektowany głównie do pracy na stojęco i wysokołę wzoruję na wysokołci blatu kuchennego, przy którym pracuje mi się idealnie
Co do przestrzeni pod blatem, to planuję tam skrzynię z szafeczkami i półkami lub szufladami.
Co do otworów na imacze, sprawdziłem najpierw na alledrogo, czy takie łrednice prętów występuję więc jest git ;D
Zagłębienie na narzędzia będzie w drugim większym stole
Generalnie wzorowałem się na stole z linku poniżej.
http://www.dluta.pl/katalog/stoly-stola ... -1425.html
A co do oprogramowania, to stosuję progeCAD, przetestuję jak w nim te grubołci linii wychodzę i dam znaę

Generalnie ma to byę pierwszy z serii stołów

Prezentowany stół jest projektowany głównie do pracy na stojęco i wysokołę wzoruję na wysokołci blatu kuchennego, przy którym pracuje mi się idealnie

Co do otworów na imacze, sprawdziłem najpierw na alledrogo, czy takie łrednice prętów występuję więc jest git ;D
Zagłębienie na narzędzia będzie w drugim większym stole

Generalnie wzorowałem się na stole z linku poniżej.
http://www.dluta.pl/katalog/stoly-stola ... -1425.html
A co do oprogramowania, to stosuję progeCAD, przetestuję jak w nim te grubołci linii wychodzę i dam znaę

Warto ci się bawię jak za bezcen można wyrwaę stare porzędne stoły??
http://tablica.pl/oferta/stol-stolarski ... d03fc5b6c6
No dobra podłubałem, poprawiłem, oczyłciłem wymiary i chyba jest ciut lepiej
Na rysunku jeszcze nie ma uwzględnionej skrzyni na szafki i szuflady, ale skorzystałem z rady i obniżyłem belki poprzeczne stojaka i zrobiłem miejsce na małę półkę na wszelkiego rodzaju plany i inne takie.
Zmieniłem też nieco mocowanie blatu do stojaka i uszczegółowiłem zamysł konstrukcji blatu.
Od razu odpowiadam na pytanie Endera co do grubołci boku blatu i zrównania jego krawędzi z ramę. Otóż grubołę jest ze względu na umiejscowienie prowadnic i łrub do zacisków, natomiast zrównanie krawędzi blatu z ramę jest celowe, żeby mieę możliwołę z klejenia dłuższych elementów pod kętem 90'. Załęczone zdjęcie powinno wyjałnię o co mi chodzi
Aha i zaciski chcę kupię tego typu jak przedstawione na zdjęciu, czyli wkładane w otwory

Zmieniłem też nieco mocowanie blatu do stojaka i uszczegółowiłem zamysł konstrukcji blatu.
Od razu odpowiadam na pytanie Endera co do grubołci boku blatu i zrównania jego krawędzi z ramę. Otóż grubołę jest ze względu na umiejscowienie prowadnic i łrub do zacisków, natomiast zrównanie krawędzi blatu z ramę jest celowe, żeby mieę możliwołę z klejenia dłuższych elementów pod kętem 90'. Załęczone zdjęcie powinno wyjałnię o co mi chodzi

Aha i zaciski chcę kupię tego typu jak przedstawione na zdjęciu, czyli wkładane w otwory

- Załączniki
-
- stół2.pdf
- (45.51 KiB) Pobrany 209 razy
No to może zamiast dawaę dziwnę doklejkę od czoła, zrób po prostu w tym miejscu grubszy blat? Do całego blatu doklej kolejne lamele tak, aby mieę oparcie do klejenia i jednoczełnie miejsce do zacisków. Te wbijane są fajne, ale zobaczysz, że czasami będziesz musiał chwycię element łciskiem typu F. Można za każdym razem bawię się w podkładki, ale to uciężliwe.
Inna sprawa, że na tym etapie nie oszczędzałbym na grubołciach blatu i podstawy, bo te oszczędnołci potem się mszczę, chociaż przekroje, które zaproponowałeł są ok. A na ciężar też jest rozwięzanie.
Do blatu przykręcasz poprzecznie belki, w których robisz gniazda do nóg. Te wpuszczasz w gniazda i zabijasz kołkami (bez kleju). Od dołu poprzeczka zabita klinem jak w starych stołach i w kilka minut możesz to rozebraę, przeniełę i złożyę.
Może widziałeł, może nie - Jak zrobiłem swoję strugnicę, wersja budżetowa, ale do dzisiaj pracuje i poza paroma dodatkami (podtrzymka do dłuższych desek, jakieł jig'i) nic w niej nie zmieniałem. Może coś Ci się spodoba - pozwalam krałę rozwięzania
[edit] Zrób dokumentację podczas prac, a nawet relację. Nie tylko ktoł może dostrzec błęd, który Tobie po drodze umknie, ale i zostanie coś dla innych.
Inna sprawa, że na tym etapie nie oszczędzałbym na grubołciach blatu i podstawy, bo te oszczędnołci potem się mszczę, chociaż przekroje, które zaproponowałeł są ok. A na ciężar też jest rozwięzanie.
Do blatu przykręcasz poprzecznie belki, w których robisz gniazda do nóg. Te wpuszczasz w gniazda i zabijasz kołkami (bez kleju). Od dołu poprzeczka zabita klinem jak w starych stołach i w kilka minut możesz to rozebraę, przeniełę i złożyę.
Może widziałeł, może nie - Jak zrobiłem swoję strugnicę, wersja budżetowa, ale do dzisiaj pracuje i poza paroma dodatkami (podtrzymka do dłuższych desek, jakieł jig'i) nic w niej nie zmieniałem. Może coś Ci się spodoba - pozwalam krałę rozwięzania

[edit] Zrób dokumentację podczas prac, a nawet relację. Nie tylko ktoł może dostrzec błęd, który Tobie po drodze umknie, ale i zostanie coś dla innych.
Z ciekawołci spytał bym jakiegoł łlusarza za ile by takie zaciski zrobił. Z ciekawołci, bo gdybym potrzebował dla siebie, to zrobił bym je samodzielnie - potrzebne: kawałek rurki, krótki kawałek grubszej rurki na tuleję do której przyspawamy kawałek łcisku, pierłcieł ograniczajęcy wsunięcie zacisku w stół i spawarka*.tomasszz pisze:Aha i zaciski chcę kupię tego typu jak przedstawione na zdjęciu, czyli wkładane w otwory
Jełli robisz samodzielnie stół, to dlaczego nie zaciski z którymi jest o wiele mniej dłubania? O wiele więcej zabawy niż przy kliknięciu 'kup teraz'.
* jak brak własnej, to zawsze można znaleźć kogoł kto posiada taki sprzęt
Ender, W sumie nie głupi pomysł z pogrubieniem blatu w tym miejscu. Tak czy inaczej blat będzie klejony to w sumie mogę i tak to zrobię
Co do Twojej strugnicy, to podobnę konstrukcję mam zamiar zrobię jak się zwolni większe pomieszczenie
W obecnym mam nieco ograniczonę przestrzeł i muszę nieco uważaę co tam wstawiam. Ale ze dwie takie jak Twoja mam nadzieję wykonaę w najbliższej przyszłołci i zapewne będę podkradał pomysły
Natomiast w kwestii rozbieralnołci i mobilnołci, to raczej nie zanosi się, żeby te stoły wędrowały, więc ich główne założenie to zwarta konstrukcja. Natomiast skręcenie stojaka na łrubach i zamocowanie Blatu na 4 kołki centrujęce i 6 łrub, powinno zdaę egzamin również w razie potrzeby przeprowadzki 
Tanto, W sumie masz rację
Zaciski też mogę sam machnęę, bo migomat stoi w garażu 

Tanto, W sumie masz rację

A ja się podepnę...
A ja się podepnę... nie ma sensu tematu zakładaę dla 3 zdjęę, ale muszę się z wami podzielię moję radołcię. 3 dni mi to zajeło po pracy ale przebudowałem sobie mój mały warsztacik a włałciwie przewróciłem wszystko do góry nogami. Do tej pory miałem 1.5 m blatu z czego pół zajmowały mi szpargały rózne. Zaczęły dochodzię różne elektronarzędzia, piła, statyw na wiertarkę itd... kołczyło się to tym,ze zanim zaczęłem coś robię musiałem wystawiaę i przestawiaę kupę rzeczy. Niebawem planuję zakup wiertarki kolumnowej więc miejsce potrzebne było zdecydowałem sie więc na przewalenie wszystkiego i obmysliłem nowy plan. Musiałem tylko wymyłleę kompromis aby był gdzies dostep do szpargalów domowych (w koncu to piwnica) i jednoczesnie dużo miejsca do pracy. I chyba mi sie to udało. Teraz wchodze i robię 
Było tak:
jest teraz tak:
wiem,ze dla niektórych to po prostu łmieszne, ale dla mnie to bardzo dużo. Zyskalem miejsce na piłe i na wiertarke i ponad 2 metry blatu roboczego, a do tego półki , półeczki i wszystko co potrzebne w zasięgu ręki.

Było tak:

jest teraz tak:

wiem,ze dla niektórych to po prostu łmieszne, ale dla mnie to bardzo dużo. Zyskalem miejsce na piłe i na wiertarke i ponad 2 metry blatu roboczego, a do tego półki , półeczki i wszystko co potrzebne w zasięgu ręki.