Szablon linijka do oznaczania odległołci progów

Jak się to robi ... pytania i odpowiedzi.

Moderator: poco

Tanto

Nieprzeczytany post autor: Tanto »

Piniu pisze:
Tanto pisze:Będę jednak upierał się że przy pomocy linijki nałwietlonej na filmie można uzyskaę podobnę precyzję (ale trzeba się bardziej postaraę), przy dużo prostszym wyznaczaniu odległołci niż za pomocę suwmiarki.
Zaraz zaraz... zapomniałeł,że majęc już gotowy szablon i przyrznię twoja praca ogranicza się do naklejenia podstrunnicy na szablon i nacięcia slotów ;)
Piszęc powyższe myłlałem o sytuacji w której nie mamy zrobionego szablonu w postaci listwy z punktami do blokowania jej w korytku do nacinania.
Piniu pisze:Wiesz... majęc do dyspozycji ręczne narzędzia, suwmiarki i lupy może aż takiej idealnej dokładnołci rzedu 0.01 nie osięgniesz ale jak najbardziej zbliżonę tak.
Coraz bardziej się zgadzamy :-)
Piniu pisze:Generalnie może powinniłmy nazwaę cały temat np. "Jak najprecyzyjniej wyznaczyc sloty lub zrobię szablon" ;-)
...a tu już nie ;-) Moim zdaniem temat z takim tytułem powinien mieę formę poradnika opisujęcego w zwięzły i dokładny sposób podstawowe techniki, może ktoł z wiedzę i doświadczeniem kiedyś się tego podejmie. To co tu wrzuciłem, to jedynie ciekawostka.
szlifek

Nieprzeczytany post autor: szlifek »

Witam.
O tych setkach to piszę może dlatego że raczej obracam się w metalu .
Sę do kupienia takie liniały ( w sumie nie aż tak drogie ) - coś jak suwmiarka .
No i przy takich długołciach linijki trzeba by braę pod uwagę ( chcęc złapaę setki ) rozszerzalnołę cieplnę stali .
Ale czy ma to sens ?
Poszukaę kogoł z cnc i powierci otworki fi 0.6 - w stosownych odległołciach .
Oczywiłcie nie w alu ani mosiędzu .
Ileż tych menzur potrzeba ( realnie ) ?
Pozdrawiam.
pamiątaj o cyklinie !
ODPOWIEDZ