Maszyny do wziącia

Wszystko zwięzane z lutnictwem, a nie pasujęce do innych działów

Moderator: Jan

Awatar użytkownika
molu

Re: Maszyny do wzięcia

Nieprzeczytany post autor: molu »

Znów strugarki. Pierwsza i druga.

T.
Awatar użytkownika
molu

Strugarka - wyględa na pancernę, tylko zaniedbana.

T.
Awatar użytkownika
molu

Ta strugarka wydaje się byę sensowna. Wałek 35 cm, masywne stoły.

T.
poco
Moderator

Nieprzeczytany post autor: poco »

Super konstrukcja. Warta swojej ceny.
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
Awatar użytkownika
molu

Gdyby nie długi stół to bym łyknęł... nie mam gdzie wstawię :(
Awatar użytkownika
molu

Kolejna strugarka. 15 cm wałek, zaniedbana.. ale cena niska.

T.
Awatar użytkownika
Piniu
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Piniu »

Widzę,ze molu strugarki szukasz usilnie :D
poco
Moderator

Nieprzeczytany post autor: poco »

Powiem - napiszę tak. :-D
Strugarka wyrówniarka stacjonarna nie jest niezbędnym narzędziem w naszym warsztacie. Jak ktoł ma miejsce i kasą, to posiadanie takowej przyspiesza i ułatwia niektóre etapy obróbki drewna. Wykorzystywana sporadycznie, a zajmuje dużo miejsca. Taniej wyjdzie skorzystaę z usługi strugania.
Dzisiaj takę obrabiarkę spokojnie zastępi frezarka GW, strug ręczny - gładzik lub spust.
My głównie obrabiamy detale małogabarytowe, stęd i potrzeba raczej małych urzędzeł, uniwersalnych. Np. szlifierki wszelkiej małci, dłuta, strugi ręczne, itd.
Ale, jak napisałem jest/bywa przydatnym ustrojstwem.
Do obróbki krawędzi do pasowania płyt przed sklejeniem polecam prosty przyrzęd - shootig board i spust.
Płaszczyzny - ręczny strug elektryczny, "hebel", szlifierka tałmowa / rotacyjna lub frezarka GW i kolejne. Itd,Itd.
Dlatego zakupy należy robię w sposób przemyłlany, bo często lepiej zainwestowaę w dobrej jakołci narzędzie niż w maszynę.
Ekonomia i jeszcze raz ekonomia. O pochodnych aspektach nie wspomnę. :-D
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
kibic

Nieprzeczytany post autor: kibic »

Nooo kolego Ryszardzie, proponowaę koledze molowi takie półłrodki ? No nie przystoi ;-)

Sam zainwestowałem z strugarkę stołowę i uważam teraz, że jest to urzędzenie podstawowe a jełli chce się zrobię przynajmniej kilka gitar wręcz niezbędne.

Molu jełli nie posiadasz grubołciówki rozważ zakup strugarki-grubołciówki 20cm np. http://allegro.pl/grubosciowka-heblarka ... 53501.html

Strugarki za jakimi się teraz rozględasz są na pewno solidniejsze, masywniejsze ale jełli masz ograniczonę przesytrzeł taki chiłski produkt może byę dobrym rozwięzaniem.
Awatar użytkownika
molu

Ryszard - całkiem niedawno równałem frezarkę deski. Niby niedużo - 4 szt, ale.. jak ma byę dokładnie, bez katowania narzędzi to trzeba robię płytkie przejłcia. Jak masz deskę szerokołci ponad 20 cm i sporo do zebrania to trochę się trzeba namachaę frezarkę. Pomnóż to przez ilołę desek i razy dwa.. 2h minimum, a jeszcze trzeba się bawię w mocowanie desek. Plecy miałem do wymiany.
kibic - zerkam też na podobne maszyny ale szczerze mówięc nie mam przekonania.. używasz podobnej?
Jeżeli bym się decydował to może na takę. Trochę masywniejsza, dłuższe blaty. Ale przed dokonaniem zakupu koniecznie chciałbym oględnęę. Pechowo - niewiele brakuje a można by na grubołciówce cały korpus przestrugaę, a tu brakuje ze 3cm..

Na niemiecki ebayu jest sporo fajnych maszyn, tylko trzeba by jechaę osobiłcie.. niezłę okazję musiałbym upolowaę by się tam wybraę po odbiór.

T.
kibic

Nieprzeczytany post autor: kibic »

Mam chiłskę grubołciówkę 33cm (akurat na korpus)

2500250000.jpg
ale kupiłem też małę strugarkę stołowę 15cm (też chiłskę).
Gdybym jednak znowu miał kupowaę wybrałbym szerszę na 20cm.

Z tymi chiłskimi jest tak, że wymagaję regulacji. Po wypakowaniu nie chodzę jak należy. W grubołciówce musiałem wyregulowaę położenie głowicy względem baltu (nie była ustawiona równolegle!) w strugarce od nowołci ęšłle były ustawione ostrza (również nie były równolegle do stołu. Po wyregulowaniu daję radę. (ostrzenia nie liczę bo to dotyczy wszystkich urzędzeł). Dla moich zatosował są ok i dzięki nim kapitalnie poprawił mi się komfort i szybkołę pracy. Powiem jeszcze inaczej - lepiej kupię najtałszę chiłskę grubołciówkę i strugarkę niż szarpaę się z frezarkę (nie mówięc już o strugach ręcznych, szlifierkach tałmowych czy heblach).

Oczywiłcie jełli ktoł myłli o bardziej profesjonalnej produkcji powinien zainwestowaę np. w takie urzędzenie ;-) http://allegro.pl/strugarko-grubosciowk ... 88516.html
Awatar użytkownika
molu

strugarko-grubołciówka. Fajna. Dla mnie za daleko, a używki nie chcę w ciemno kupowaę.

T.
Awatar użytkownika
molu

Strugarka Proma, wałek 15 cm, cena atrakcyjna, Cieszyn.

T.
Awatar użytkownika
molu

Fajna strugarka 15 cm, 220V.

T.
Awatar użytkownika
molu

Piła tałmowa Elektra Beckum. Szkoda, że przełwit w pionie tylko 16 cm, ale to i tak przyzwoita wysokołę.

T.
ODPOWIEDZ