Może ja się nie znam ale wydaje mi się że pod lakier to raczej powierzchnię należy odtłułcię. Olej skutecznie to uniemożliwi.Tio pisze:(...) o stosowaniu spalonego oleju silnikowego(...) A przy okazji czy taki olej już sam w sobie może robię za grunt pod lakier?
Jak podkrełlią rysunek drewna
Moderator: poco
Re: Jak podkrełlię rysunek drewna
Hebluj! Hebluj! DziadziuĹ przyjdzie to poprawi siekierkÄ!
pozdrowienia
Piotr
Piotr
Niech ma, Pan każe - sługa musi.Mógłby ktoł zrobię porzędek z tym "słoji" bo co spojrzę to mnie ... chce strzelię.
Dziękuję.

no ok to co w takim razie z tym postem:Dedlof pisze:Może ja się nie znam ale wydaje mi się że pod lakier to raczej powierzchnię należy odtłułcię. Olej skutecznie to uniemożliwi.Tio pisze:(...) o stosowaniu spalonego oleju silnikowego(...) A przy okazji czy taki olej już sam w sobie może robię za grunt pod lakier?
https://www.forumlutnicze.pl/viewtopic. ... tyny#p6232
Olej lniany, olej silnikowy, olej rołlinny. Na moje to jeden pies za przeproszeniem

Poza tym o oleju silnikowym słyszałem od gołcia, który zawodowo od 30 lat skrzypeczki dłubie... i komu tu wierzyę

EDIT:
wzięłem kawałek jaworowego boczku i przejechałem tym olejem, efekt jest taki jak na zdjęciu. Pierwszy od lewej jest czysty, potem zaraz po nasączeniu olejem(wczoraj). Trzeci na dole po nasączeniu i lekkim przejechaniu papierem łciernym. Szczerze mówięc jestem zadowolony z efektu tylko co z tym dalej? Odtłuszczaę, czy poczekaę na wyschnięcie tyDzieł albo dwa i można zabieraę się do lakierowania?

A czym będziesz lakierował? I jaki to będzie instrument?
pozdrowienia
Piotr
Piotr
Oleje dzielimy na schnęce i nieschnęce, przy czym "schnęce" oznacza tak na prawdę że są w stanie polimeryzowaę w sieę pod wpływem ultrafioletu.Tio pisze:
Olej lniany, olej silnikowy, olej rołlinny. Na moje to jeden pies za przeproszeniem![]()
Czy lniany a rzepakowy to jeden pies, no niezabardzo, no bo generalnie wyobraęšłsobie że jest coś takiego jak farby olejne.
Na bazie oleju lnianego da się je robię i co więcej na obrazie olejnym lub na drewnianej ławce w parku one wyschnę.
Na bazie oleju rzepakowego czy margaryny zał może się to nie udaę
Nie zsieciuje nigdy, natomiast zjełczeje.

Wnioski wycięgnij sam.
Skrzypce â?? przyrzÄd do Ĺaskotania wnÄ
trza ucha za pomocÄ tarcia koĹskiego ogona o wnÄ
trznoĹci barana.
Na silnikowym nalełników bym nie usmażył. Tak z zasady chyba, nie mówię, że się nie da. Choę nie wiem kogo by namówię by to zjadł.Olej lniany, olej silnikowy, olej rołlinny. Na moje to jeden pies za przeproszeniem
michqq - ma rację - przezroczysty płyn w szklance to nie zawsze jest woda.
Pomysł z przepracowanym olejem osobiłcie uważam za dołę perwersyjny.
Z drugiej strony jednak oleje mineralne (jak silnikowy) przynajmniej w instrumencie nie zjełczeję.
To już dużo lepiej niż tłuszcze spożywcze łatwo jełczejęce.
Z poważnych tematów zał, to nalełniki najchętniej mi dzieci jedzę "na słodko" i w takiej sytuacji to najchętniej smażę je na oleju kokosowym (podobnie jak racuszki z jabłkami, mniam).

To już dużo lepiej niż tłuszcze spożywcze łatwo jełczejęce.
Z poważnych tematów zał, to nalełniki najchętniej mi dzieci jedzę "na słodko" i w takiej sytuacji to najchętniej smażę je na oleju kokosowym (podobnie jak racuszki z jabłkami, mniam).

trznoĹci barana.
dobra Panowie, żarty żartami, ja się tu głodny robię przez was... Popytam jeszcze o ten olej jak on to robił i jak się czegoś dowiem to opiszę tutaj.
Chciałem podkrełlię rysunek na skrzypcach, które remontuje (inny post, inny dział). Na jaworze falistym widaę efekt jaki jest, ciekawi mnie jaki będzie na jaworze oczkowym a to już gorzej sprawdzię bo nie mam żadnego, który chciałbym połwięcię na testowanie
Chciałem podkrełlię rysunek na skrzypcach, które remontuje (inny post, inny dział). Na jaworze falistym widaę efekt jaki jest, ciekawi mnie jaki będzie na jaworze oczkowym a to już gorzej sprawdzię bo nie mam żadnego, który chciałbym połwięcię na testowanie
pomysłowołę ludzka nie zna granic i to jest budujęce, ale, czy w tym wypadku jest to rozsądne podejłcie do wykorzystania mocno zanieczyszczonego oleju ? http://www.twojautoserwis.pl/porady-mot ... wiska.html
Wszem wobec i każdemu z osobna wiadomym jest, że zmianę wybarwienia drewna uzyska się w każdym przypadku użycia substancji wodo-olejo pochodnych, gdyż ich wnikanie/pozostawanie na powierzchni powoduje okrełlone załamanie,pochłanianie i odbijanie więzki łwiatła. Dzięki tym zjawiskom nasz wzrok i dalej układ nerwowy przetwarza ten sygnał na zdefiniowane wrażenia optyczne.
Pozostaje znalezienie odpowiedzi, które i na ile (stosowane specyfiki) pozostaję obojętne lub wpływaję na to, co ma z nimi kontakt.
W przypadku drewna przeznaczonego na instrumenty olej przepracowany może spowodowaę jego degradację. Cyt. 'Takie zastosowanie , to brud smród i cała tablica Mendelejewa z dodatkiem dla wykołczenia siebie i otoczenia.O dekoracyjnym aspekcie tego zastosowania,trudno mówię ".
Ale , jak już tu na forum padło takie stwierdzenie " kto i komu może tego zabronię".
Dalsze pytanie będzie, jak długo będzie trwało schnięcie, kolejne, czy da się przeprowadzię ponownę renowację i czym ; itd.
W kołcu zapytajmy siebie samych, czy nie ma sprawdzonych i uznanych, a głównie bezpiecznych dla instrumentu i muzyka sposobów konserwacji?
Olejem przepracowanym, to można pomazaę płot, a nie instrument.
Takie jest moje osobiste zdanie, z którym się całkowicie zgadzam.
Pozdrawiam, Ryszard
Wszem wobec i każdemu z osobna wiadomym jest, że zmianę wybarwienia drewna uzyska się w każdym przypadku użycia substancji wodo-olejo pochodnych, gdyż ich wnikanie/pozostawanie na powierzchni powoduje okrełlone załamanie,pochłanianie i odbijanie więzki łwiatła. Dzięki tym zjawiskom nasz wzrok i dalej układ nerwowy przetwarza ten sygnał na zdefiniowane wrażenia optyczne.
Pozostaje znalezienie odpowiedzi, które i na ile (stosowane specyfiki) pozostaję obojętne lub wpływaję na to, co ma z nimi kontakt.
W przypadku drewna przeznaczonego na instrumenty olej przepracowany może spowodowaę jego degradację. Cyt. 'Takie zastosowanie , to brud smród i cała tablica Mendelejewa z dodatkiem dla wykołczenia siebie i otoczenia.O dekoracyjnym aspekcie tego zastosowania,trudno mówię ".
Ale , jak już tu na forum padło takie stwierdzenie " kto i komu może tego zabronię".
Dalsze pytanie będzie, jak długo będzie trwało schnięcie, kolejne, czy da się przeprowadzię ponownę renowację i czym ; itd.
W kołcu zapytajmy siebie samych, czy nie ma sprawdzonych i uznanych, a głównie bezpiecznych dla instrumentu i muzyka sposobów konserwacji?
Olejem przepracowanym, to można pomazaę płot, a nie instrument.
Takie jest moje osobiste zdanie, z którym się całkowicie zgadzam.

Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
W pełni zgadzam się ze zdaniem Ryszarda, z którym on też się całkowicie zgadza 
Tio - to, że ludzie robię różne rzeczy, nie oznacza zaraz, że robię je dobrze, nawet jełli trwa to 30 lat. Przykładem są skrzypce, które pokazałeł. Ale Ty możesz im nadaę trochę łwieżołci i ogłady - więc nie rozumiem po co chcesz zapaękaę je starym brudnym olejem.

Tio - to, że ludzie robię różne rzeczy, nie oznacza zaraz, że robię je dobrze, nawet jełli trwa to 30 lat. Przykładem są skrzypce, które pokazałeł. Ale Ty możesz im nadaę trochę łwieżołci i ogłady - więc nie rozumiem po co chcesz zapaękaę je starym brudnym olejem.
pozdrowienia
Piotr
Piotr
dobra, muszę chyba przyznaę Wam trochę racji. Uznałem pomysł z olejem po prostu za ciekawy. Pobawię się z jakęł bejcę, zobaczę co wyjdzie.
czołgiem!
czołgiem!
Wodo-olejo, heh, ale nie w dowolnej kolejnołci.poco pisze: Wszem wobec i każdemu z osobna wiadomym jest, że zmianę wybarwienia drewna uzyska się w każdym przypadku użycia substancji wodo-olejo pochodnych, gdyż ich wnikanie/pozostawanie na powierzchni powoduje okrełlone załamanie,pochłanianie i odbijanie więzki łwiatła. Dzięki tym zjawiskom nasz wzrok i dalej układ nerwowy przetwarza ten sygnał na zdefiniowane wrażenia optyczne.
O ile dobrze rozumiem sprawę, to jest tak, że jeżeli zagruntujesz drewno olejem lub też położysz coś bazujęce na oleju, to drewno robi się hydrofobowe, i potem na wierzch w kolejnych krokach czy warstwach już nie powinieneł używaę łrodków bazujęcych na wodzie, no bo nie będę się chciały zachowywac jak spodziewane tylko będa usiłowały "kropelkowaę".
Jeżeli zał zagruntujesz/uzyjesz na drewno łrodki bazujęce na wodzie (jak roztwór kleju lutniczego albo wodny roztwór żelatyny, albo bejce wodne) to po nich w dalszym cięgu możesz kłałę następne łrodki bazujęce na wodzie. Albo i na oleju.
Tak więc, o ile dobrze rozumiem, łrodki bazujęce na wodzie można stosowaę/kłałę przed łrodkami bazujęcymi na oleju, ale w odwrotnej kolejnołci to nie.
trznoĹci barana.
Nie wyjałniałem tych zagadnieł zwięzanych ze słowem "wodo-olejo", gdyż przyjęłem za pewnik, iż ten, co wykonuje prace wykołczeniowe dysponuje wystarczajęcę wiedzę w tej materii.
Ale wyręczyłeł mnie w tej kwestii.
Dodam tylko, że w kwestii pokrywania dowolnego przedmiotu trwałę powłokę należy zawsze braę pod uwagę to, co nazywaję "adhezję" cyt. Adhezja (łac. adhaesio â?? przyleganie) â?? łęczenie się ze sobę powierzchniowych warstw ciał fizycznych lub faz (stałych lub ciekłych).
Użył bym też innego słowa, byę może trochę dyskusyjnego, a mianowicie - powinowactwo, przeszczepione z chemii.
Temu celowi -zwiększania adhezji służy m.in. matowanie powierzchni, odtłuszczanie - o innych nie będę pisał, bo już wiele, wielu pisało o tym na forum, chociaż niekoniecznie używano tego słowa.
Mniejsza o słowa, a może i nie?, bo głównie trzeba mieę na względzie cel, jaki chcemy osięgnęę przy użyciu tego lub innego łrodka bez szkody dla obiektu.
Pozdrawiam, Ryszard
Ale wyręczyłeł mnie w tej kwestii.

Dodam tylko, że w kwestii pokrywania dowolnego przedmiotu trwałę powłokę należy zawsze braę pod uwagę to, co nazywaję "adhezję" cyt. Adhezja (łac. adhaesio â?? przyleganie) â?? łęczenie się ze sobę powierzchniowych warstw ciał fizycznych lub faz (stałych lub ciekłych).
Użył bym też innego słowa, byę może trochę dyskusyjnego, a mianowicie - powinowactwo, przeszczepione z chemii.
Temu celowi -zwiększania adhezji służy m.in. matowanie powierzchni, odtłuszczanie - o innych nie będę pisał, bo już wiele, wielu pisało o tym na forum, chociaż niekoniecznie używano tego słowa.
Mniejsza o słowa, a może i nie?, bo głównie trzeba mieę na względzie cel, jaki chcemy osięgnęę przy użyciu tego lub innego łrodka bez szkody dla obiektu.
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est