Cutaway

Moderator: poco

Awatar użytkownika
Jan

Re: Cutaway

Nieprzeczytany post autor: Jan »

Zawsze przejmuję się wilgotnołcię powietrza a w zasadzie od momentu jak dowiedziałem się, że ma to duże znaczenie. Jednak u mnie w pracowni jest sucho jak pieprz jak nie otwieram okna i wilgotnołę jest wtedy ok 40% więc mogę łmiało kleię. Jednak ważniejszym parametrem od wilgotnołci pomieszczenia jest wilgotnołę materiału i to ile czasu był sezonowany.
Kiedyś skleiłem drewno z większę wilgotnołcię z takim, które było bardzo długo sezonowane i suche, długo leżęce w pracowni i tył gitary mi się powyginał dosyę dziwnie i było to widaę. Gitara miała w widoczny sposób wklęłnięte plecy i rzucało się to w oczy. Na szczęłcie po przyniesieniu gitary do mieszkania gdzie jest dużo większa wilgotnołę wszystkie elementy nabierajęc wilgoci wyprostowały się i przybrały normalne kształty ale od tego czasu zanim cokolwiek skleję to leżakuję w jednej temperaturze i wilgotnołci elementy, które będę kleił kila tygodni tak by ich rozszerzalnołę cieplna była taka sama i pracowały jednakowo, żeby posiadały podobne stopnie naprężeł.
Oczywiłcie te zabiegi maję sens jak drewno jest sezonowane kilka lat, drewno ze składu drzewnego a nie ze sklepu lutniczego nawet jak ma wilgotnołę 10% to i tak ma duże naprężenia więc musi poleżeę nie kilka tygodni ale lat.
Pozdrawiam Janek
Awatar użytkownika
PiotrCh

Re: Cutaway

Nieprzeczytany post autor: PiotrCh »

Dokładnie, jak ktoł nie chce kłopotów - to tylko drewno odleżane. Przed klejeniem elementy leżę we wspólnych warunkach najlepiej przy obniżonej względem normalnej wilgotnołci.
Używane osuszacze powietrza kosztuję w granicach 300 zł, warto się zaopatrzyę.
pozdrowienia
Piotr
ODPOWIEDZ