Cutaway

Moderator: poco

Awatar użytkownika
Jan

Cutaway

Nieprzeczytany post autor: Jan »

No ludziska temat ciekawy ale mało opisywany i prezentowany na necie. Wiem, że PiotrCh przerabiał ten temat to może się podzieli wiedzę. Wymyłliłem sobie na próbę zrobienie takiego cutawaya bo może zastosuję go w klasyku, który buduję. Jak mi wyjdzie sensownie to pewnie się skuszę by go zrobię w nowo budowanej gitarze. Kerfing i wygięty kawałek drewna to nie będzie kłopot ale binding to będzie wyższa szkoła jazdy. Jak ktoł ma jakieł dobre zdjęcia lub linka do budowy takiego semi to podzielcie się.
Pozdrawiam Janek
poco
Moderator

Re: Semi Cutaway

Nieprzeczytany post autor: poco »

Jeżeli dokładnie obrobisz te cięte krawędzie i to prostopadle do do ich płaszczyzny, podkleisz kerfing w stylu takich klocków trójkętów, po pierwsze stworzysz bazę do każdego działania, a po drugie będziesz miał trudne tylko pasowanie wstawki.
Ten kawałek wstawki zrobił bym z drewna innego koloru, np.orzecha, wygięł do potrzebnego kształtu i spasował tak, aby krawędęšłzewnętrzna była równoległa do krawędzi topu i boczka, a pozostawiajęc stosownę szczelinę stworzysz miejsce na praktycznie dowolny binding. Napisałem dowolny, ale w Twoim przypadku taki, który sobie zaplanowałeł. To będzie coś w stylu dekoracji nazywanej z ang. purfling.
Pytanie, czy sama tylko kolorowa wstawka nie załatwi efektu dekoracyjnego, a wtedy krawędzie topu i boczka łatwo wyprowadzisz jako jednę płaszczyznę łęcznie z kerfingiem.
Rozważysz myłlę wszystkie za a nawet przeciw. ;-) :-D
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
Awatar użytkownika
Jan

Tak Ryszardzie rozważyłem wiele opcji i sposobów jest wiele jedni robię samę wstawkę pasowanę bardzo dokładnie i nie daję bindingu i purflingu a inni robię częłciowy binding lub też binding i purfling w różnych kombinacjach. Widziałem też semi cutawaya zrobionego z kawałka drewna dopasowanego do wyciętego otworu. Różne są metody w zależnołci od tego czy się robi na gotowym instrumencie czy też nowo budowanym. coś tam wymyłlę po przestudiowaniu różnych zdjęę z neta i wrzucę jak mi to wyszło. Nie wiem jeszcze jaka będzie wstawka gdyż muszę pogrzebaę w odpadach lutniczych i coś wybraę na tę łatkę. Kerfing też będzie nieco grubszy ze względu na skos jaki trzeba zakryę żeby wyprofilowaę łuk pod łatkę.
Pozdrawiam Janek
popik10

Nieprzeczytany post autor: popik10 »

Z ciekawołci, jakę masz tam grubołę płyty i boczku?
poco
Moderator

Jak się uprzesz, to możesz wykonaę nawet belkowanie łęczęce top z bokiem, ale nie sądzę, żeby była potrzeba robienia pancernej konstrukcji, bo sama krzywizna załatwia potężnę sztywnołę.
Kerfing z klocków łwierkowych wystarczy w zupełnołci, a i przyjemnie/łatwo da się obrabiaę.
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
Awatar użytkownika
Jan

Top w Jumbo jest 3,5-3,7 a boczki 2,9-3 Defil nie oszczędzał na drewnie😁.
To kolejny poligon dołwiadczalny w moim grzebaniu w gitarach, najważniejsze że coraz pewniej i sprawniej grzebię sobie w tych drewienkach. Przy okazji cutawaya przetestuję barwienie drewna i parę innych czynnołci przy budowie gitar. Uspokajam od razu Piotrka - nie zaniedbuję budowy classica!!!! To, że nic w tym temacie nie pokazuję nie oznacza, że nic w temacie się nie dzieje - będęšłspokojny - dzieje się! Buduję piep....y przyrzęd do gięcia boczków a to kosztowna zabawka.
Pozdrawiam Janek
Awatar użytkownika
Jan

Zamknęłem cutawaya. Całkiem dobrze spasowany wyszedł jak na pierwszy raz.
Pozdrawiam Janek
popik10

Nieprzeczytany post autor: popik10 »

Nie o Twoje wykonanie mi chodzi, ale jak by nie rozumiem stosowania takiego czegoś. Rozumiem że dorabiasz do gitary istniejęcej, ale jełli ktoł robi taki nowy instrument, to czemu nie z cutewayem?
Awatar użytkownika
Jan

Czytałem gDzieł, że semicutawaya robi się jako kompromis między dostępnołcię do wyższych progów a utratę brzmienia. Pełny cutaway ponoę zbyt dużo zabiera gitarze i stęd ktoł wpadł na to, że można jak najmniejszym kosztem zmiany kubatury pudła uzyskaę dostęp do górnych pozycji. W sumie ma to jakił sens. Samo wykonanie takiego wycięcia nie jest takie trudne. Myłlałem, że będzie gorzej z wykonaniem tego cuda ale okazało się jednak mało skomplikowane w porównaniu z innymi pracami przy tworzeniu gitary. Teraz zrobił bym to trochę inaczej. Prze przyklejeniem kerfingu można zrobię kanał na purfling ale bez purflingu też jest dobrze. Kolejna sprawnołę skauta zaliczona :-) Taki rodzaj cutawaya jest naprawdę wygodny i daje swobodny dostęp do trudno dostępnych progów więc jestem pozytywnie nastawiony do takiego rozwięzania zwłaszcza jak chcemy zachowaę maksymalnie walory brzmieniowe gitary. No i najważniejsze w tego typu rozwięzaniu jest to, że nie ma problemu z gięciem ciasnych łuków cutawaya, tutaj nie ma obawy o pękanie materiału na zgięciach a wykonanie na pewno jest o wiele prostsze niż wyginany cutaway. Wycinany do szpica cutaway z kolei zabiera bardzo dużę częłę kubatury pudła więc semi cutaway jest naprawdę wart rozważenia - plusów jest sporo. Mnie takie rozwięzanie przekonuje zwłaszcza, że łatwołę jego wykonania jest bardzo duża podobnie jak użytecznołę przy zachowaniu minimum strat na wielkołci pudła.
Pozdrawiam Janek
Awatar użytkownika
Jan

Dzisiaj wyginałem cutawaya florenckiego tak się nazywa ten rodzaj. Gięłem jesion wzdłuż włókien i zajęło mi to prawie 40min. Bałem się że pęknie gdyż ma mały promieł. Udało się.
Cutaway jaki stosuje się w archtopach jest nazywany Weneckim a łcięcie pod skosem semicutawayem tyle w kwestii terminologii.
Pozdrawiam Janek
poco
Moderator

Re: Cutaway

Grubałny /tłusty ten kawałek wygniony w uk. :-D Przy takiej krzywięšłnie, to spoko wytrzyma dużo ciełszy kawałek, a resztę zrobi i tak kerfing. Tym sposobem nie stracił był tyle czasu na gięcie. No polookamy dalej , co tam pokombinujesz z resztę.
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
Awatar użytkownika
Jan

Gdybym gięł w poprzek słojów to też by było dużo łatwiej ale chciałem, żeby słoje biegły tak jak w boczkach. Jesion jest pięknym drewnem lutniczym pod każdym względem, również pod względem gięcia to jeden z najlepszych wyborów. Nie bez przyczyny w meblarstwie tak chętnie jest używany właśnie do konstrukcji giętych.
Pozdrawiam Janek
Awatar użytkownika
Jan

Wycięłem klin który będzie stabilizował szpic gitary i dopasowałem go tak że nie musiałem wycinaę kerfingu. Element będzie wpasowany między płyty topu i plecków. Już znalazłem drogę do celu 😁 teraz to już z górki z cutawayem.
Pozdrawiam Janek
Awatar użytkownika
Jan

Wstawka wymaga solidnego połęczenia z elementami gitary. Teraz doklejam kerfing.
Pozdrawiam Janek
informatkot

Nieprzeczytany post autor: informatkot »

Pytanie z innej dziedziny jak sobie radzisz z aktualnę wilgotnołcię powietrza. Od kilku dni jest dołę wysoka - przynajmniej na Warmii. Na tym etapie budowy przejmujesz się wilgotnołcię powietrza??
Ĺťyczę miłego dnia
Rafał
ODPOWIEDZ