Druga gitara

Relacje ,opisy i zdjęcia z budowy.

Moderator: poco

Awatar użytkownika
SebastianL

Re: Druga gitara

Nieprzeczytany post autor: SebastianL »

Montaż - częłę 1

Kluczowy etap budowy w stylu hiszpałskim. To właśnie teraz, z przygotowanych wczełniej częłci, składamy gitarę.
1.JPG
2.JPG
3.JPG
4.JPG
5.JPG
6.JPG
7.JPG
8.JPG
9.JPG
10.JPG
11.JPG
12.JPG
13.JPG
14.JPG
15.JPG
16.JPG
17.JPG
18.JPG
Awatar użytkownika
Jan

Nieprzeczytany post autor: Jan »

No to jest tradycyjne lutnictwo 👍 każda gitara jest lepsza ale tak to w życiu jest, że praktyka popycha nas do przodu. Zrób sobie formę do składania by za każdym razem zachowaę wszystkie wymiary lub przynajmniej takie kołki przesuwane do linii obrysu gitary.
Pozdrawiam Janek
Awatar użytkownika
SebastianL

Montaż - częłę 2
1.JPG
2.JPG
3.JPG
4.JPG
5.JPG
6.JPG
7.JPG
8.JPG
9.JPG
10.JPG
Awatar użytkownika
SebastianL

Janie, póki co, każda kolejna z moich gitara ma inne wymiary, więc nie mam form do wszystkiego.

Jełli kiedyś będę budował gitary z myłlę o ich sprzedaży, to prawdopodobnie postaram się wyrobię jakił swój model i porobię formy do każdej operacji, w której będę przydatne. Wcięż poszukuję włałciwych kształtów główki, pudła i tak dalej.

A kołki miałem zamontowane, ale było ich tylko kilka, tak by nadaę gitarze pożędany kształt. Zdjęłem je po wklejeniu peones.
Awatar użytkownika
Jan

Nieprzeczytany post autor: Jan »

Od dawna obserwuję twoje gitary i robisz je coraz lepiej. Jak był potrzebował kiedyś formę to do Raciborza masz rzut beretem.
Pozdrawiam Janek
Awatar użytkownika
PiotrCh

Nieprzeczytany post autor: PiotrCh »

A co to za AKG tam wpięte?
pozdrowienia
Piotr
Awatar użytkownika
SebastianL

To moje stare słuchawki AKG k514. Służyły mi ponad 9 lat.
Awatar użytkownika
SebastianL

Pudło zamknięte, czas na

Ranty - częłę 1

Ten etap należy do najtrudniejszych w budowie gitary. Po zamknięciu pudła trzeba wycięę jego krawędzie i wkleię tam rant z ozdobami, czyli tak zwany binding. Oprócz walorów estetycznych, rozwięzanie to wzmacnia również konstrukcję gitary.
Cała trudnołę polega na tym, by pracę tę wykonaę estetycznie.

Gdy budowałem pierwszę gitarę, ranty przyklejałem klejem skórnym, przy użyciu tałmy malarskiej. Zwykła tałma okazała się za słaba. Ponoę do tej pracy istnieję jakieł specjalne, ale nie wgłębiałem się w temat.

Tym razem, zamiast tałmy użyłem sznurka i wyszło o wiele lepiej. Pozostałem za to przy kleju skórnym.
Awatar użytkownika
SebastianL

Ranty - częłę 1
Awatar użytkownika
PiotrCh

Pięknie żyłkowanie wyszło, na prawdę klasa :)
pozdrowienia
Piotr
Awatar użytkownika
SebastianL

Podstrunnica - częłę 1
Awatar użytkownika
PiotrCh

Napisz proszę więcej o tym etapie "cieniowania podstrunnicy" Jełli jest tam kęt względem płyty to wydawałoby się, że potrzeba jest podklejenia, a nie zbierania materiału. Wyjałnisz nam ten etap?
pozdrowienia
Piotr
Awatar użytkownika
SebastianL

Podstrunnica - częłę 2
Awatar użytkownika
SebastianL

Już tłumaczę.

W załęczonym pliku obrazku są trzy schematyczne rysunki gitary.

Rysunek 1
Gryf wklejony jest pod kętem. Odchylenie narysowane jest zielonę linię. Czarna linia to przedłużenie płaszczyzny płyty wierzchniej. Po co tak się robi? Chodzi o to, by robięc podstrunnicę o względnie równej grubołci na całej jej długołci, uzyskaę prawidłowę wysokołę strun nad płytę wierzchnię, w miejscu, w którym są one oparte na mostku.

Nie chodzi tutaj o akcję strun, tylko o odstęp między strunę a powierzchnię gitary. Jest on ważny, od niego zależy tembr gitary. Przyjmuje się, że dla gitary klasycznej powinno to byę około 10 mm, a dla flamenco 8 i mniej mm. Flamenco powinno mieę nisko zawieszone struny, by łatwo dało się graę golpe.

Struny zawieszone zbyt wysoko, spowoduję duże odkształcenie się płyty wierzchniej, wszakże im wyżej są one oparte nad płytę, tym silniej staraję się ję odkształcię.
Również trzeba braę to pod uwagę, majęc na względzie sztywnołę ożebrowanej płyty wierzchniej. Jełli jest ona lekka, to zalecana jest mniejsza wysokołę, a jełli jest ona dołę sztywna, to większa.

Na to, jak wysoko wypadnę struny ma wpływ wiele czynników, które należy wzięę pod uwagę budujęc gitarę. Sę to:
- Kęt wklejenia gryfu
- Wypukłołę płyty wierzchniej
- Wysokołę podstrunnicy
- Wysokołę progów

Każdy czynnik należy wzięę pod uwagę. Zwykle gryf wkleja się pod takim kętem, że w miejscu prożka, jest on odchylony od płaszczyzny płyty wierzchniej o 2 mm. W ten sposób na mostku redukujemy wysokołę również o 2 mm.
Taki sposób wklejenia gryfu został zaprezentowany na rysunku 2 i dlatego trzeba łcieniowaę podstrunnicę. Ale zaraz? Czy trzeba? Niekoniecznie. jedni lutnicy to robię, a inni nie, wklejajęc podstrunnicę "na siłę". Sam próbowałem obu metod i wyszło tak samo dobrze.

Powyżej opisany sposób jest tradycyjny, lecz można też wkleię gryf bez kęta, a podstrunnicę wykonaę w formie rampy, obrazuje to rysunek 3. W tym wypadku podstrunnica będzie idealnie pasowaę bez użycia siły. Niektórzy robię to w ten sposób.
Awatar użytkownika
SebastianL

Podstrunnica - częłę 3
ODPOWIEDZ