Druga gitara

Relacje ,opisy i zdjęcia z budowy.

Moderator: poco

Awatar użytkownika
SebastianL

Druga gitara

Nieprzeczytany post autor: SebastianL »

W tym wętku opowiem jak zbudowałem druga gitarę. jest ona co prawda gotowa od maja zeszłego roku, ale opiszę budowę po kolei w odcinkach. Mam prawie trzysta zdjęę, więc muszę je trochę dawkowaę.

W tej częłci opiszę jak wykonałem rozetę.

Zacznę od fotografii przedstawiajęcej większołę częłci gitary na stosie. Niech was nie przerazi fakt, że drewno spoczywa na piecu kaflowym. Nie był on używany od 1992 roku. A w dniu dzisiejszym, to jest 25 czerwca 2020 roku, pieca już nie ma.
0.JPG
Budujęc pierwszę gitarę rozeta w ogóle mi nie wyszła, więc postanowiłem zrealizowaę ten sam pomysł w kolejnej gitarze. Trochę go zmodyfikowałem oraz dodałem kolor zielony. Pierwotnie rozeta miała się składaę tylko z częłci jasnych oraz ciemnych. Wzór składa się z pierłcieni oraz trzech rzędów mozaik. Wewnętrzna i zewnętrzna mozaika to zygzaki. łrodkowa mozaika przedstawia ptaki. Musiałem ję podzielię na cztery segmenty. Projektujęc rozetę trzeba braę pod uwagę, że poszczególne częłci będziemy składaę na okręgu. Kwadraty łatwiej wpasowaę w okręg niż prostokęty.

Mozaikę zrobiłem w następujęcy sposób:
- Podzieliłem ję na kolumny i wykonałem je z forniru
- Kolumny połęczyłem se sobę
- Uzyskałem pałeczkę, z której wycięłem poszczególne segmenty
1.JPG
2.JPG
3.JPG
4.JPG

Gdy te wafelki wyschły, to z każdego wycięłem kolumny, a następnie łcieniowałem je do grubołci 0,5 mm.
5.JPG
6.JPG
7.JPG

Kolumny skleiłen ze sobę. Ja robię to między dwoma kętownikami aluminiowymi.
8.JPG
9.JPG
10.JPG
11.JPG

Oprócz mozaik rozeta składa się też z pierłcieni. Wycięłem je z długich pasków forniru.
12.JPG
13.JPG

W kołcu mogłem zaczęę sklejaę rozetę. Rozetę zbudowałem na kole, o łrednicy równej łrednicy wewnętrznej krawędzi rozety. To czasochłonny proces - idealne zajęcie na długie zimowe wieczory.
14.JPG
15.JPG
16.JPG
17.JPG
18.JPG

Tak wykonałem pierwszę udanę rozetę. Wyszła ładnie. Lepiej będzie ję widaę w kolejnym odcinku, połwięconym budowie płyty wierzchniej. Praca nad rozetę zajęła kilka tygodni.

Rozetę skleiłem klejem skórnym i nie polecam go do tego celu. Jasne częłci mozaiki pociemniały, myłlę że od kleju. W zależnołci od łwiatła efekt jest prawie niewidoczny lub dostrzegalny zdecydowanie. Inny problem polega ne tym, że klej skórny zastyga na kamieł. Po wyschnięciu rozeta skurczyła się nieco, zmniejszajęc łrednicę i musiałem ję nacięgaę, by pasowała do kanału dla niej przeznaczonego. Podgrzewanie nic nie dało.

Kolejne rozety wykonuję klejem Titebond. Częłci nie ciemnieję, a po podgrzaniu rozecie można nadaę włałciwy kształt, robi się ona wręcz miękka. Michael Thames na jednym z opublikowanych przez siebie filmów pokazywał, że rozetę umieszcza do kanału, a następnie podgrzewa ję żelazkiem, by dopasowała się do płyty. Dopiero potem ję wkleja.

Koniec częłci połwięconej rozecie.
Niebawem opiszę jak zrobiłem płytę wierzchnię.
poco
Moderator

Re: Druga gitara

Nieprzeczytany post autor: poco »

No, super opowiełę. To może byc poczętek never ending story zwięzanej z budowa gitary w wersji polskiej. ęšłĽe po naszemu, to i lepiej, bo zrozumiale.
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
Awatar użytkownika
Jan

Nieprzeczytany post autor: Jan »

Planowałem zrobię rozetę samodzielnie ale te gotowe są tak piękne i tanie, że szkoda mi było czasu na robienie, zawsze mi brakuje czasu więc wstawiam gotowe. Na pewno jednak pokuszę się o zrobienie kiedyś jakiejł własnoręcznie. Dzięki takim relacjom możemy unikaę podstawowych błędów jak chociażby użycie niewłałciwego kleju. Ciekawie się oględa takie zmagania. Podoba mi się jak Sebastian relacjonuje swoje działania z takiej relacji będzie mogło skorzystaę wiele osób, które będę chciały zbudowaę gitarę.
Sebastian a przy politurowaniu topu ten kolor barwionej rozety nie rozmazuje się?
Pozdrawiam Janek
Awatar użytkownika
SebastianL

Najbardziej czasochłonne jest wykonanie mozaik. Rozeta może się składaę z samych pierłcieni, albo pierłcieni i prostych motywów typu drabinka lub jodełka. Takę z samych pierłcieni da się zrobię w jeden Dzieł. Jodełka i drabinka zajmuję więcej czasu, ale nie aż tyle co mozaika.

Rozeta wykonana jest z jaworowego forniru, barwionego przemysłowo. Alkohol nie rusza barwnika, nie trzeba się baę o rozmazanie.

W takiej metodzie tworzenia rozety jak w tym wętku, jest jeden problem. Otóż trudno jest wykonaę rozetę tak, by miała takę samę szerokołę na całym obwodzie. Gdy wycinamy kanał na rozetę, zwykle krełlimy idealne okręgi i zdarza się, że po wpasowaniu nierównej rozety, gDzieł zostaję szpary.

Rozwięzania tego problemu są różnie, ja znam dwa:
- Kanał na rozetę zaznaczyę przykładajęc ję do płyty.
- Zmontowaę rozetę w kanale. Tę metodę planuję w przyszłołci stosowaę.

Więcej o wycinaniu kanału na rozetę opowiem przy okazji opisu tworzenia płyty wierzchniej.
Awatar użytkownika
SebastianL

Płytę wierzchnię wykonałem ze łwierka. Użyłem tego samego szablonu co przy pierwszej gitarze. Płyta jest cienka, nawet chyba za cienka, lecz nie pamiętam do jakiej grubołci ję zestrugałem. Koliste nacięcia pod rozetę czy też otwór rezonansowy wycięłem cyrklem tnęcym. Nie polecam tej metody. Nóż bardzo łętwo ucieka i nie wychodzi idealny okręg. Dził takie rzeczy robię przy użyciu płaskiej deski i nożyków
1.JPG
2.JPG
4.JPG
5.JPG
6.JPG
7.JPG
8.JPG
9.JPG
10.JPG
11.JPG
12.JPG
13.JPG
14.JPG
15.JPG
16.JPG
17.JPG
18.JPG
19.JPG
Awatar użytkownika
SebastianL

Dził kręgi wycinam takim sposobem.
Tanio i łatwo.
abc.JPG
Awatar użytkownika
Jan

Ja pierwszy otwór rezonansowy też wycinałem dokładnie takim samym cyrklem Olfa 😁 Teraz rowek od razu wykonuję frezarkę z cyrklem i nie muszę dłubaę dłutem, na całym obwodzie mam idealnę głębokołę rowka. Zaletę frezarki jest to że stosujęc cienki frez np 1,5mm możesz robię rowek pod samę żyłkę np 5-6mm od rozety.
Pozdrawiam Janek
Awatar użytkownika
SebastianL

Ożebrowanie płyty wierzchniej

Ożebrowanie wykonałem ze łwierka. Jest to tradycyjny pięcioramienny wachlarz z dwoma poprzecznymi żebrami, kawałek przed oraz kawałek za mostkiem. Płyta jest bardzo cienka, więc musiałem zostawię dołę wysokie żebra. Nie pamiętam dokładnie ich wysokołci, ale każdy element ma takę samę wysokołę. Belka pod otworem rezonansowym jest wysoka na większołci swej długołci, a na kołcach jest bardzo niska. Cieniujęc kołce zauważyłem że częstotliwołę rezonansowa płyty spada.
1.JPG
2.JPG
3.JPG
4.JPG
5.JPG
6.JPG
7.JPG
8.JPG
9.JPG
Ciekawostka odnołnie dziewiętej fotografii - Widaę że światło po przejłciu przez płytę załamuje się. Kęt załamania jest różny dla prawej oraz lewej strony. Spójrzcie na cieł poprzecznych belek wachlarza. Te po prawej stronie rzucaję cieł wyżej, a te po lewej niżej.
Awatar użytkownika
SebastianL

Płyta tylna

Pudło wykonałem z jaworu. Materiał nie jest wysokiej jakołci. To niesklasyfikowany jawor, który kupiłem bardzo tanio w Maderas Barber. Płyta miała sąk, ale nie przeszkodził on bardzo. Podoba mi się jasne drewno. Myłlę że w przyszłołci będę robił więcej takich gitar. Powszechnie uważa się, że gitara klasyczna powinna mieę pudło palisandrowe. Tanie instrumenty są budowane z sapeli lub z innego materiału, który jest zwykle barwiony na ciemny kolor. Widaę więc, że jasne gitary nie cieszę się popularnołcię. Masowy konsument często uznałby takie instrumenty za nietypowe.
Awatar użytkownika
Jan

Pamiętasz jakie grubołci miała płyta wierzchnia i jakie grubołci belek?

A dostrzegłem na zdjęciach grubołci topu ale one nie są jakieł małe, nawet powiedział bym, że całkiem spore jak dla klasyka. Ja podobne grubołci topu robię teraz dla akustyka a tam z dwaDziełcia kilo nacięgu jest więcej.
Pozdrawiam Janek
Awatar użytkownika
SebastianL

Boki

Poprzedni post chciałem połwięcię również boczkom, ale nie mogłem wrzucię tak wielu zdjęę.
1.JPG
2.JPG
3.JPG
4.JPG
5.JPG
6.JPG
7.JPG
Awatar użytkownika
SebastianL

Grubołę topu to było coś około 2,2 na środku oraz 2,0 lub 1,9 mm na krawędziach. Grubołę żeber to jakieł 4,0 mm.
Awatar użytkownika
PiotrCh

Nieprzeczytany post autor: PiotrCh »

Czytam z zaciekawieniem :)
pozdrowienia
Piotr
Awatar użytkownika
SebastianL

Gryf - częłę 1