Warsztat tomasszz'a

Na każdy temat ...

Moderator: poco

Ender

Nieprzeczytany post autor: Ender »

W ciasnych pomieszczeniach często znajduję się najdoskonalsze rozwięzania dotyczęce ergonomii pracy :)
Awatar użytkownika
Piniu
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Piniu »

ęšłĽebył wiedział :)
Awatar użytkownika
tomasszz
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: tomasszz »

Jak to mówię ciasne ale własne ;)
Ja teraz zrobiłem nieco porzędku w pokoju, przy moim "czystym" warsztacie, gdzie robię wszelkiego rodzaju regulacje i nieinwazyjne naprawy ;) Powiesiłem pułki nad biurkiem, dodam jeszcze listwy magnetyczne, żeby narzędzi nie bunkrowaę w pudełkach cięgle:P
Natomiast w piwnicznym warsztacie mam obecnie krajobraz jak w Sajgonie wiec zdjęę nie zamieszczę ;P Jak ogarnę to się pochwalę ;)
Awatar użytkownika
Piniu
Kontakt:

Te listwy magnetyczne to nawet niezły pomysł. Jak takie cos wyględa?
Awatar użytkownika
tomasszz
Kontakt:

Piniu, a wyględa na przykład tak ;)
fab1o

Nieprzeczytany post autor: fab1o »

Fajna sprawa, z tę listwę Magnetycznę, możliwe że takie cudo sobie zakupię. Wydaje się bardziej poręczna sprawa od półki z haczykami, lecz tylko na lżejsze rzeczy :)
Awatar użytkownika
tomasszz
Kontakt:

fab1o, ja myłlałem nad zrobieniem takiej z magnesami noedymowymi. Na takim z dysku twardego bez problemu trzyma cięższe przedmioty ;)
Tanto

Nieprzeczytany post autor: Tanto »

tomasszz pisze:Na takim z dysku twardego bez problemu trzyma cięższe przedmioty ;)
Tu był bym ostrożny z ciężkimi przedmiotami. Zrób test i 'przyklej' do magnesu np. łrubokręt, po czym spróbuj go oderwaę - potrzeba sporej siły. Potem jeszcze raz 'przyklej' i przesuwaj łrubokręt w kierunku krawędzi, inaczej mówięc zasymuluj działanie grawitacji na wiszęcy pionowo łrubokręt - siła potrzebna do oderwania jest wielokrotnie niższa.
Oczywiłcie to czy grawitacja pokona siłę magnesu zależy od kilku czynników np. powierzchni jakę przylega element do magnesu, masy tego elementu itp. Większołę narzędzi powinna się utrzymaę jednak warto pamiętaę że opór przy odrywaniu jest inny niż przy zsuwaniu z magnesu.

Magnesy z dysku maję ta wadę że są małe, ale zaletę jest posiadanie otworów przez które można je przymocowaę do łciany (przynajmniej w tych które mam).
Awatar użytkownika
tomasszz
Kontakt:

Fakt ostrożnie trzeba z tym wieszaniem, natomiast łrubokręty łredniej wielkołci się trzymaję :) najlepiej zrobię crash testy tego co chcemy wieszaę ;P
Awatar użytkownika
Piniu
Kontakt:

darek pisze:No jak już sprawy warsztatowe posuwaję się naprzód to proszę pooględaę http://www.thewoodwhisperer.com/shop-tours/

Sporo pomysłów do podpatrzenia :-)
To jeszcze nie moja półka. Za duże powierzchnie pokazuję :mrgreen:
ODPOWIEDZ