Druga gitara

Relacje ,opisy i zdjęcia z budowy.

Moderator: poco

Awatar użytkownika
PiotrCh

Re: Druga gitara

Nieprzeczytany post autor: PiotrCh »

Dziękuję. Nie spodziewałem się kęta skierowanego ku górze. Myłlałem, że z uwagi na wypukłołę płyty kształtowanej na solerze, potrzebny będzie kęt skierowany ku dołowi, a wówczas do podstrunnicy trzebaby raczej doklejaę klin. Czyli pomimo wypukłołci płyty w strefie łrodkowej - nadal potrzeba jest obniżyę struny poprzez kęt dodatni (ku górze) ?
pozdrowienia
Piotr
Awatar użytkownika
SebastianL

Nieprzeczytany post autor: SebastianL »

Na ogół tak. Mimo to, tak jak napisałem, metod uzyskania włałciwej wysokołci jest wiele.
Sama wypukłołę nie jest duża. Zwykle jest to od około 1 do 2 mm. W praktyce, wypukłołę może byę minimalna, albo bardzo duża. Wszystko zależy od wyobraęšłni i preferencji budowniczego.

Spotkałem się kiedyś z regułę, że dla typowej podstrunnicy o grubołci 6-7 mm, suma wypukłołci oraz odchylenia gryfu powinna byę równa 3 lub 4 mm, czyli na przykład 2 mm odchylenia gryfu oraz 2 mm wypukłołci.

Takie równania są dobre jako wymiary wyjłciowe, lecz w praktyce, każdy powinien się sam przekonaę jak to działa. Trzeba budowaę gitary i zdobywaę umiejętnołci.
Ostatnio zmieniony 2020-07-02, 17:41 przez SebastianL, łącznie zmieniany 1 raz.
popik10

Nieprzeczytany post autor: popik10 »

Bardzo mi się podoba Twoja praca, ale mam jedno pytanie. Sę jakieł powody dla których nie używasz elektronarzędzi?
Awatar użytkownika
SebastianL

Używam wiertarki elektrycznej.
Na Dzieł dzisiejszy mam nawet wiertarkę stołowę. Może spróbuję zaczęę jakieł małe frezowanie dremelem, na przykład kanałów na struny w główce, które są dużo trudniejsze do wycięcia, niż wyględa to na zdjęciach.
Nie potrzebuję więcej elektronarzędzi. Jakbym kiedyś miał zajmowaę się lutnictwem zawodowo, to na pewno kupiłbym porzędnę piłę tałmowę.

Faktem też jest, że bardzo podobaję mi się takie tradycyjne metody, bez hałasu. Praca prostymi narzędziami jest bardzo przyjemna. Uczy kreatywnego myłlenia i rozwija wyobraęšłnię. Poza tym dobre elektronarzędzia są drogie, więc budujęc trzy gitary rocznie, raczej nie zdecydowałbym się na taki zakup.
Awatar użytkownika
Jan

Nieprzeczytany post autor: Jan »

To należymy do nielicznych co robię ręcznie gitary. Ja już kupiłem frezarkę ręcznę i szlifierkę mimołrodowę ale pierwsze pudła robiłem całkiem ręcznie😁

Pozwoliłem sobie usunęę parę offtopów.
Pozdrawiam Janek
Awatar użytkownika
SebastianL

Mostek

Mostek wykonałem z palisandru. Mostek jest typowy, choę ma bardzo płaskie skrzydła. Ich grubołę nie przekracza dwóch milimetrów.
Awatar użytkownika
SebastianL

Gotowy mostek
popik10

Krawędzie strunocięgu muszę byę zabezpieczone kołcię lub innym twardym materiałem, żeby struny nie wrzynały się w drewno.
Przekonałem się o tym organoleptycznie. Kiedy w ukulele. Struna prawie przecięła mostek z wenge.

Ile waży?
Awatar użytkownika
SebastianL

łał, aż takiej wrzynki nigdy nie widziałem. Niestety producenci olewaję temat i gitarzyłci też chyba rzadko zwracaję na to uwagę. Wystarczy wzięę pierwszę lepszę gitarę ze sklepu, niekoniecznie tanię, by zobaczyę mostek z koleinami od strun. Kluczowa jest tylna krawędęšł. Niektórzy tylko ję zabezpieczaję, jak w zdjęciu pod postem. Zdjęcie pochodzi ze strony www.stollguitars.de.

Mostek waży 12 gram.
popik10

Dokładnie. Niestety nie mam zdjęcia tego mostka.
Można to miejsce wzmocnię też prętem węglowym. Spotkałem takie rozwięzanie.

To waga kompletnego mostka razem z kołcię? Czy sam palisander?
Awatar użytkownika
SebastianL

12 gram waży mostek razem z kołcię, ale bez politury i siodełka.
Awatar użytkownika
Jan

Nieprzeczytany post autor: Jan »

Ja swój mostek robiłem frezarkę ręcznę i zanim zrobiłem to poprawnie to zepsułem dwa kawałki drewna :-( Teraz już opanowałem etapy pracy frezarkę i jest mniej stresu. Frezarka nie wybacza błędów.
Pozdrawiam Janek
Awatar użytkownika
SebastianL

Kanały w ostatnich dwóch mostkach wyfrezowałem, ale za pomocę wiertarki stołowej. Niestety nie wyszły one idealne. Kolejnym razem poszukam innych rozwięzał lub wrócę do ręcznego wycinania.
Awatar użytkownika
SebastianL

Wykończenie gryfu i przygotowanie do politurowania.
popik10

Na jednym z ostatnich zdjęę widaę doskonale odcięcie krawężnika od boku gitary.
W jaki sposób kleisz węskie paski okleiny do węskich krawędzi krawężnika przed gięciem?
U mnie to wyględa tak że listwę grubę na 6 mm i szerokę na 25/30 podklejam okleinami. A potem tnę na pile. Ale ręcznie tego nie widzę. Stęd moje pytanie.
ODPOWIEDZ