Skrzypki 4/4

Skrzypce , altówki , wiolonczele , kontrabasy etc.

Moderator: poco

Awatar użytkownika
palisander

Nieprzeczytany post autor: palisander »

Tak właśnie myłlałem, że masz ,, za plecami" mentora i fachowca, który udziela porad i trochę prowadzi Twoje wrodzone zdolnołci w odpowiednim kierunku... ;-) To widaę ze zdjęę jako żywo. Dobrze, że są młodzi ludzie , którzy mimo tej komercji, konsumpcji, kiczu i tandety która nas zewszęd zalewa i otacza bombardujęc nasze mózgi byle czym , gDzieł głęboko w sobie są w stanie odszukaę piękno i sens właśnie w takich zajęciach jakie wykonujesz. Mimo, że zajmuję one masą czasu, który wielu młodych ludzi woli spędzię na zwykłych dyrdymałach. To bardzo krzepięce. No i ten zamiar pójłcia na AM w Poznaniu łwiadczy, że chyba kochasz to robię. ęšłĽyczę więc dostania się na stosowny wydział tej uczelni. Patrzęc na fotki raczej nie będziesz miał problemów...

Pozdrawiam.
podstawa to dokładność
Awatar użytkownika
DR4MA

Nieprzeczytany post autor: DR4MA »

a skoro z krakowa to pewnie gDzieł w zakopanem sie uczysz tej sztuki? zgadłem?
Pozdrawiam.
DR4MA.
poco
Moderator

Nieprzeczytany post autor: poco »

Palisander. Jak czytam Twoje posty, to słyszę, że nie tylko twoje gitary graję, ale i twoja dusza gra! Piszesz b. od serca. Szacun
Sorry za offtop
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
Awatar użytkownika
Piniu
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Piniu »

palisander pisze:Dobrze, że są młodzi ludzie , którzy mimo tej komercji, konsumpcji, kiczu i tandety która nas zewszęd zalewa i otacza bombardujęc nasze mózgi byle czym , gDzieł głęboko w sobie są w stanie odszukaę piękno i sens właśnie w takich zajęciach jakie wykonujesz
Ja napiszę co innego: Dobrze,że sa ludzie , którzy chcę dzielię się wiedzę na takie tematy, bo co po tym,że ktos będzie chciał nauczyę się sztuki lutniczej jeżeli nie będzie nikogo, kto będzie chciał tę wiedzę przekazaę. Dobrze wszyscy wiemy,że lutnicy niechętnie dziela sie wiedzę i niechętnie zdradzaję rózne swoje techniki i tricki. Niech ktoł spróbuje sie dostaę na np. pomagiera do jakiegoł lutnika w celu nauczenia się czegoś - prawie niemożliwe, a ja tego nie rozumiem w ogóle, bo przecież tacy mistrzowie kiedyś odejda i kto po nich przejmie pałeczke? Tak bardzo chcę, żeby ich wiedza poszła na marne z nimi do grobu?? Wiem - odjechałem od tematu, ale nastrój w tym temacie i zdjęcia mnie do tych przemyłleł zmusiły. I dodam,że chwała temu forum,że powstało i że można się tu tyle dowiedzieę od dobrych ludzi. Mi sie zawsze marzyła taka sztuka, ale do czasu aż tu "wdepłem" żyłem w przekonaniu,że to niemozliwe dla zwykłego człowieczka, który nijak nie ma dostepu do odpowiednich mistrzów i ich warsztatów. Pozdrawiam.
bartek529

Nieprzeczytany post autor: bartek529 »

Jako iż temat jest długoterminowy, jutro zrobię zdjęcia lakieru przed retuszem i cieniowaniem.

A na dowód, że się nie obijam :lol: , i by forum bardziej obfitowało w relację których tak mało
dołęczam zdjęcia tego co się robi tzn #2 i #3 też 4/4. Będę starał się zamieszczaę
więcej zdjęę, o ile nadcięgajęca matura na to pozwoli.

Czy ktoł ma jakieł pytania? Bo szczerze nie wiem o czym pisaę.

Mam nadzieję że wreszcie pokażę się tematy "gitara akustyczna fotorelacja" będęšł
coś podobnego, bo niestety muszę stwierdzię że od jakiegoł czasu pojawiaję
się tylko (z wyjętkami) pseudolutnicze wętki :cry: ale to rozmowa na inny dział.
bartek529

Ok, no więc jeżeli chodzi o lakierowanie skrzypiec lakierem spirytusowym
to ja piernicze.. Lakier przy przypadkowym podwójnym pocięgnięciu
przepala wszystko na wylot. Jako że robię to drugi raz w życiu, masa błędów.
W przyszłym tygodniu czeka mnie retuszowanie barwnikiem spirytusowym
(malutki pędzelek i kropeczka po kropeczce wszystkie brzydkołci)
Przykładem przepalenia tzn wymycia jest lirka (miejsce dużo jałniejsze)
Będzie ona jeszcze traktowana dwa razy lakierem bezbarwnym, póęšłniej
retuszowana.

Komora kołkowa i wewnętrzna strona efów będzie ciemnofioletowa.

A teraz prezentacja moich zmagał :lol: zdjęcia przedstawiaję kolor rzeczywisty.
Kosztowało mnie to masą ustawieł aparatu ale efekt jest zadowalajęcy.

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
michau25

Nieprzeczytany post autor: michau25 »

Jełli są błędy to ich nie widaę. Skrzypce wyględaję pięknie.
A co do lutniczych wętków to przydałoby się tu dodatkowo kilku lutników lub ich uczniów, żeby powstawało takich więcej ;-)
Awatar użytkownika
palisander

Nieprzeczytany post autor: palisander »

No bardzo ładnie Ci to idzie Bartek. Instrument bardzo ładnie się już prezentuje. Cieniowanie jak pójdzie jeszcze będzie cudo. No i widzę, że nie łpisz tylko działasz cały czas dłubięc nowe projekty... Brawo!

Pozdrawiam.
podstawa to dokładność
bartek529

Prace skołczone :mrgreen:
Zdjęcia postaram się dzisiaj zrobię jełli będę odpowiednie warunki fotograficznołwietlne.

I nic nie zastępi pierwszych dęšłwięków z pierwszego instrumentu :shock:
Lutnictwo jest super!

Edit: Pierwszego instrumentu służęcego do grania, a nie wieszania na łcianie.
bartek529

No to foty! (Kolor rzeczywisty)
Awatar użytkownika
michau25

Nieprzeczytany post autor: michau25 »

Piękne. Gratuluje instrumentu.
poco
Moderator

Nieprzeczytany post autor: poco »

Bartek, chapeau bas. Obawiam się , że po obejrzeniu Twoich skrzypiec kilku profesjonalistów się pochlasta, a przynajmniej zawiesi działalnołę. Spodziewam się ich na naszym forum.
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
bartek529

Dziękuje :oops:

Kombinat z tym kolorem rzeczywistym to rzeczywiłcie :lol: masz rację.
Awatar użytkownika
Piniu
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Piniu »

Piękne skrzypki. Bardzo. Brak słów. Jakie bedę twoje następne nawet nie chce myłleę :shock:
Pewnie to wina zdjęę, bo wiadomo,ze nie pokazuję wszystkiego idealnie, ale cienie mogłyby byę troszkę intensywniejsze, ale to kwestia gustu.
ODPOWIEDZ