Solera

Moderator: poco

poco
Moderator

Nieprzeczytany post autor: poco »

Przeględajęc plany gitar akustycznych i klasycznych pokazanych w linku
https://sites.google.com/site/guitarbui ... stic-plans , są podane wielkołci tego wgłębienia w solerze, a mianowicie promieł 25 ft dla góry i 15 ft dla dołu pudła. W schematach Carlosa Jumbo są też podane różnice w rozłożeniu tej krzywizny w zależnołci od częłci pudła i są to spore wielkołci - pokazane na geometrii wręg , albo dotyczy to samej ich geometrii przed przyklejeniem; za słaba widocznołę grafiki. Tutaj palisander będzie miał więcej do dodania.
Jednoczełnie na tym planie pokazany jest rozkład grubołci płyty wierzchniej /plan pt. guitareclassicuea4 Legeay / czyli to o czym pisał już palisander.
łledzęc wszystkie plany można albo przyjęę jeden plan, albo zrobię miksa w poszczególnych - chodzi tylko o tę krzywiznę. ;-)
Płyta górna dodatkowo jest wyprofilowana w stosunku do gryfu, co też jest widoczne na planach i dlatego trzeba opieraę się dokładnie na planach, bo inaczej wyjdzie kaszana. Tak myłlę.
Polecam lekturę tych planów. Kopalnia informacji umożliwiajęcych zrozumienie konstrukcji klasyka.
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
Awatar użytkownika
Jan

Re: Solera

Nieprzeczytany post autor: Jan »

Sprężanie wstępne znane jest i stosowane w budownictwie od kilkudziesięciu lat. Dzięki zastosowaniu wstępnego naprężenia zbudowano najdłuższy jednoelementowy betonowy most łwiata, gdzie wstępne naprężenie uzyskano dzięki napiętym strunom stalowym zatopionym w betonie. łciskanie wstępne betonu następowało po odcięciu naprężonych strun kiedy beton już zastygł. Podobnież wstępne naprężenie uzyskuje się w wklęsłej solerze gdzie wygięte belki i płyta chcę powrócię do poczętkowego kształtu ale nie mogę gdyż klej jako spoiwo utrwaliło inny kształt.
Pozdrawiam Janek
michqq

Nieprzeczytany post autor: michqq »

No właśnie. A w przypadku skrzypiec:
https://www.forumlutnicze.pl/viewtopic.php?f=22&t=3688
Ukłony
Skrzypce â?? przyrzęd do łaskotania wnątrza ucha za pomocę tarcia kołskiego ogona o wnątrznołci barana.
Awatar użytkownika
Jan

michqq pisze:No właśnie. A w przypadku skrzypiec:
https://www.forumlutnicze.pl/viewtopic.php?f=22&t=3688
Ukłony
Krótko i zwięęšłle a na dodatek prosto wyjałnione. Patent wykorzystywany w budowie wielu konstrukcji nadajęcy im sporo większę wytrzymałołę i jak czytamy zmieniajęcy akustykę.
Pozdrawiam Janek
Awatar użytkownika
PiotrCh

Nieprzeczytany post autor: PiotrCh »

O widaę, że kolega budownictwo zgłębiał :)
pozdrowienia
Piotr
Awatar użytkownika
Jan

O tak budownictwo pożarło mi trochę życia (choę nie tak bardzo dużo) dlatego dla odprężenia teraz mam ochotę popracowaę z pięknym materiałem jakim jest drewno. Konstruowanie i tworzenie instrumentów to takze spora wiedza techniczna a mistyczna otoczka dodaje tej wiedzy ciekawy wymiar.
Pozdrawiam Janek
Awatar użytkownika
PiotrCh

I tu się zgadzam - mnie też w tej "zabawie" urzekł ten splot sztuki i inżynierii:) Dużo jest tu już wymyłlone i przetestowane i ciężko o sensowne modyfikacje czegoś co ewolucyjnie doszło do punktu optimum. Ale wiadomo, że optimów może byę sporo nawet tuż pod nosem: http://plato.asu.edu/pictures/Optima96Fig.gif
:)
pozdrowienia
Piotr
Awatar użytkownika
PiotrCh

:D :D Nie;)Ale będęc na jednej górce może się komu wydawaę, że jest na jedynej, bo dookoła równia pochyła;)
pozdrowienia
Piotr
Awatar użytkownika
Jan

Mała solera do ukulele. Powstaje ze sklejki gDzieł z zakamarków komórki.
Załączniki
solera1.jpg
solera1.jpg (4.25 KiB) Przejrzano 10711 razy
Pozdrawiam Janek
popik10

Nieprzeczytany post autor: popik10 »

Hmm mam mieszane uczucia.
Solera ok. Ale dla concerto to bedzie pewnie około 1-1,5 mm.
Nie lepiej zrobię podkładki krawedziowe?
Awatar użytkownika
Jan

A jak te podkładki krawędziowe miałyby wyględaę?
Pozdrawiam Janek
popik10

Znalazlem taki przykład.
Pokazana zasada.http://6course.blogspot.com/p/techniques.html?m=1
Awatar użytkownika
Jan

Moja solera będzie bardzo podobna wsparcie boczków się już klei, może dorobię jeszcze z dwa otwory pod wsparcie boczków dla lepszego odwzorowania kształtu. Gołę w tej solerze z linka klei mostek i gryf do topu co mnie nie przekonuje bo nie ma możliwołci osiowania i ustawiania gryfu i mostka kiedy sklei się top z dołem, choę pewnie robi to już ustawiajęc osiowołę na płycie jednak po sklejeniu może jeszcze drewno minimalnie się powyginaę. Ja zrobię pudło i póęšłniej przykleję gryf i mostek, chociaż nie wiem jeszcze jaki będzie gryf byę może wycinany w całołci z przednim wzmocnieniem.
Pozdrawiam Janek
popik10

Chodziło mi o pomysł budowy solery na bazie warstw, kwestia mostka jest rzeczę wtórnę.
Awatar użytkownika
Jan

Nawet sprytny pomysł na zrobienie soczewki ale tę wyskrobię cyklinę.
Pozdrawiam Janek
ODPOWIEDZ