poco pisze:Kurde. Nie dopatrzyłem się błędy w rysunku mola.
Ten rysunek właśnie ma pokazywaę problem. Błęd jest, ale nie jest to mój błęd tylko chciałem pokazaę co się stanie jak powiększymy po prostu szablon do frezowania, a wczełniej sobie nie przetestujemy czy się da w ogóle osięgnęę zamierzony efekt.
Miałem zaproponowaę dwa szablony, ale Ryszard mnie ubiegł
Molu. Jeżeli tak, to jest to lekcja poględowa, która pomoże w projektowaniu szablonów. Tak mi sie wydaje.
Macck. Włałnie o to chodziło. Mam tylko prołbę, żebył postarał się lutowanie przeprowadzię od wewnętrz pierłcienia czyli od strony frezarki, a nie stopy.
Unikniesz tym samym problemu z wysokołcię spoiny, będzie można rurkę przesuwaę w obu kierunkach i zapewnisz miejsce na dowolnę spoinę. Nie będzie ona wymagaę żadnej obróbki, a rurka będzie się prowadzię po całej wysokołci.
Tylko dobrze wycentruj wstępnie!
Pozdrawiam, Ryszard
Jest stanowczo za długa. Ograniczasz głębokołę wypuszczenia freza i zwiększasz grubołę szablonu. Wystarczy 3-5 mm.
To co pisałem wczełniej o wypuszczeniu rurki od strony frezarki dotyczyło zwiększenia wytrzymałołci lutu, czyli tworzył by takę wklęsłę płaszczyznę i powierzchnię styku na obu płaszczyznach stycznych po ok 3mm.
Teraz jak widzę lut trzyma na węskiej płaszczyęšłnie czołowej rurki i rozklapił się na blaszce.
Czoło rurki doprowadęšłdo równołci, bo będzie służyło do centrowania pierłcienia. Przy "kiełbasianym" profilu będzie zakłamywaę i zmniejszaę dokładnołę kopiowania.
Ale to sprawdzisz już przy frezowaniu. Tak jest na oko dobrze.
Pozdrawiam, Ryszard
Macck. Najlepiej jak był miał szablon na raz do kieszeni gryfu i przetworników, bo to będzie ta sama oł geometryczna.
Szablony możesz wykonaę jako osobne detale, które będzie można łęczyę wg stałych punktów.
Ta metoda pozwoli na wykonanie prób i wniesienie ew. poprawek. Potem to już będzie pryszcz.
Pozdrawiam, Ryszard
Mi się wydaje, że ta linia osi gitary schodzi nieco na lewo, w stronę wycięcia pod rękę. Ale może to kwestia zdjęcia, albo złudzenie stworzone przez resztę linii narysowanych obok.
Tego Odi nie zauważysz w gotowcu, bo i jego kształt jest niesymetryczny.
Takie przesunięcie, to pikuł. Ważniejsze są pozostałe elementy i na nich się skup.
Pozdrawiam, Ryszard
Międzyczasie chciałbym zapytaę który sklep sprzedaje poprawnie nacięte podstrunnice bo ta wenge co mam ... No rozstaw progów się nie zgadza tak jakbym sobie tego życzył od produktu opisanego jako podstrunnica 25,5" ... Co do zdjęcia powyżej to przetwornik mostkowy jest za wysoko o 2-3 mm narysowany a reszta jest pi razy oko tak jak ma byę. Ale szablon jest sensownę opcję. Mostek jaki planuje to hart tail wsc stały i struny przez korpus.
Spoko, ja tylko próbuje "ratowaę" coś co zaczęłem majęc 15 lat i gdzie nawet drukarki nie miałem żeby sobie dowolnie wydrukowaę i poprawiaę w nieskołczonołę plan i rysowałem to ręcznie
darek pisze:Cała ta "gitara" jest pi razy drzwi. Szkoda czasu na dalszę zabawę z paęšłdzierzem.
Najpierw pomysł , materiały , narzędzia , częłci i szablony a póęšłniej robota. Inaczej to wyjdzie wszystko jak na załęczonych obrazkach i forumowa pisanina o niczym.
Wklejka w gniazdo nic nie zmieni bo korpus jest za głęboko podcięty i gryf się nie ma prawa z nim zlicowaę .
Jeszcze kolega tego nie zauważył ? ... no chyba , że nie przeszkadza...
Myłlę, że można się bawię, tym bardziej że jest to wykopalisko. Każda praca nas czegoś uczy, a dobrze wykonana daje satysfakcję. ęšłĄle natomiast uczę jak nie popełniaę błędów po raz kolejny
Macck pisze:Spoko, ja tylko próbuje "ratowaę" coś co zaczęłem majęc 15 lat i gdzie nawet drukarki nie miałem żeby sobie dowolnie wydrukowaę i poprawiaę w nieskołczonołę plan i rysowałem to ręcznie
Ja np nie potrafię posługiwaę się programem do projektów i jak chcę coś zmyłlię, to tylko papier i ołówek