Ulepszanie gitary

Dyskusje na temat budowy gitar elektrycznych.

Moderator: poco

Kak

Re: Ulepszanie gitary

Nieprzeczytany post autor: Kak »

Dzięki
Przeczytałem wętek o oknie magnetycznym i eksperymentuję ze starymi przystawkami.
Znalazłem firmę która robi przystawki w których rozstawy biegunów pasuję do zwężajęcych się strun i ponoę w ogóle nie szumię, ale są droższe niż moja gitara, więc ze starymi się bawię. Chcę zobaczyę dlaczego szumię i buczę.
Kinman takie robi. Na samym dole strony jest rysunek.
Napisał też, że to jego wynalazek zrobię Humbuckera o rozmiarach singlecoil, jedna cewka nad drugę i ma na to patent.
https://kinman.com/perfect-guitar.php#magnetstring

Podłęczyłem przystawkę kablem prosto do wzmacniacza i ruszałem nię nad strunami.
Jest duża różnica w sile głosu jak się strunę pomiędzy biegunami ustawi.
Poza tym że moje oryginalne przystawki też są za szerokie, bo maję rozstaw 52mm przy gryfie, ale jest na nich wieczko, więc tego nie widaę ;-)
Najciełsze struny najsłabiej słychaę, więc pewnie dobrze by było żeby pole pod nimi pasowało.

Rozkręciłem też poraz pierwszy przystawkę przy gryfie. Wychodzę z niej 3 kabelki. Druciki cewki były poplętane, nie wiem kto te przystawki robi, ale zauważyłem że cewki maję 4 kołce. Czyli już tam dwie cewki były zlutowane szeregowo.
IMG_20210321_154617.jpg
IMG_20210321_155311.jpg
Więc przelutowałem je na cztero żyłowy kabel, oddzieliłem każdy kolor kabelka osobnę warstwę tałmy izolacyjnej i na koniec okleiłem tałmę miedzianę, do której ekran kabla przylutowałem.
IMG_20210321_170043.jpg
IMG_20210321_173254.jpg
IMG_20210321_173324.jpg
Niedawno nauczyłem się też sprawdzaę, który kabel cewki jest plusem a który minusem, choę nie bardzo to rozumiem, bo pręd z przystawki jest zmienny a nie stały, ale nie wszystko muszę wiedzieę.
Muszę to dopasowaę do moich rysunków i spróbowaę wszystko poprawnie połęczyę i zobaczyę ile szumu to skasuje.

Jeszcze tylko nie wiem czy te 6 bolców/pól magnetycznych, w środku cewki powinny byę podłęczone do masy czy nie, bo buczy jak się ich dotknie palcem i nie są podłęczone do masy.
W humbuckerze S. Duncan wszystkie pola/łrubki są przykręcone do blachy pod spodem, blacha jest podłęczona do masy i nie buczy jak się łrubek palcem dotyka.

Jest już trochę póęšłniej. Wypróbowałem koreałkiego humbuckera z prawidłowo podłęczonę polaryzację cewek.
To samo z ulepszonę "singlecoil" z dwoma cewkami, czyli mogłem ję podłęczyę jak humbuckera, szeregowo i równolegle.
Mniej szumię, ale dziwi mnie, że i jedna i druga, jak są podłęczone szeregowo, czyli powinny buckerowaę hum, to ciut warczę. Przy równoległym połęczeniu można powiedzieę że nie szumię i nie warczę w ogóle.
Awatar użytkownika
SebastianL

Nieprzeczytany post autor: SebastianL »

Słusznie kombinujesz z tymi plusami i minusami. Cewka ma dwa kołce. włęczajęc ję do obwodu jeden koniec podłęczony jest do cięgu sygnałowego, a drugi do masy, czyli do punktu względem którego w obwodzie występuję potencjały. Nazywanie kołców cewki plusem i minusem to brzydkie uproszczenie. W ten sposób można oznaczyę które kołce cewek należy podłęczyę do masy, a które jako sygnałowe, żeby łatwo dało się zorientowaę jak prawidłowo połęczyę ze sobę kilka przetworników.

Czytajęc okrełlenie buckerowaę hum zaniemówiłem.

To buck to po angielsku przeciwstawiaę się czemuł, a hum to szum. Nazwa humbucker odnosi się do tego, że w takim przetworniku dwie identyczne cewki są podłęczone w przeciwfazie i dzięki temu ich szumy sumuję się niwelujęc się do poziomu zbliżonego do zera. Przeciwstawiaję się sobie.
informatkot

Nieprzeczytany post autor: informatkot »

Kak - humb to nie będzie. Merlin w podanym linku wyjałnił różnice w konstrukcji tych dwóch układów. Ty masz dwie cewki w jednym biegunie magnetycznym. Czyli coś zbliżonego do humba - co ma za zadanie w jakimł stopniu ograniczyę do akceptowalnego poziomu szumy. Tylko, że to dalej nie jest humb. Swoję drogę Merlin nawija single do strata o identycznych parametrach tylko zmienia biegunowołę pola magnetycznego w zależnołci od pozycji pikapa. Robi to dlatego aby w międzypozycjach uzyskaę najniższe szumy. Aczkolwiek mam teraz single z innej manufaktury i cewki są o innych parametrach - mimo wszystko nie zauważam odsłuchowo jakiejł wielkiej różnicy a w zasadzie żadnej.
Ĺťyczę miłego dnia
Rafał
Kak

Narysowałem wszystkie możliwołci połęczeł łrodkowej przystawki (to ta z trzema kabelkami), i ze złę i z dobrę polaryzację i sprawdzałem czy jest jakieł połęczenie zupełnie bez szumów, ale nie było.
Nie wiem o co konstruktorom tej przystawki chodziło ze zrobieniem dodatkowego wyprowadzenia podczas nawijania cewki.
Pewnie, żeby graę na połowie cewki lub na całej, bo szumów to raczej nie kasuje.

To z bukerowaniem humów to miał byę żart.

Dużo ten Merlin bierze za przystawki? ;-) Nie widziałem żadnego linku do sklepu.
Z tych moich wyględajęcych na singlecoil nie bardzo jestem zadowolony.
Ta z dwoma cewkami nie szumi tylko w połęczeniu równoległym.
Myłlę że szumi szeregowo ( a nie powinna) dlatego, że te dwie cewki za bardzo się róęšłnię od siebie oporem/indukcyjnołcię.
Pewnie ten kto je nawijał nie wzięł pod uwagę, że po nawinięciu pierwszej cewki, łrednica się zrobiła większa i jak na niej nawinęł drugę cewkę z takę samę ilołcię zwoi, to drutu więcej poszło i opór jest inny. Jak by nie było, to 0,3kÎł  różnicy.

Te dwie singlecoil, w których jedna z nich ma innę biegunowołę ( ta łrodkowa), są w sprzedaży.
RW/RP na nie mówię. Reverse Wound / Reverse Polarity.
Patrzyłem na takie, ale draęšłni mnie ten rozstaw łrubek nie pasujęcy do mojej gitary ;-)

Zaczynam myłleę o zlutowaniu tego wszystkiego z powrotem.

Ale teraz natrafiłem na coś prostego, czego nie mogę zrozumieę.
ęšłĽółty kabel wyjęłem z breadbordu, więc tylko do gniazda jack był podłęczony.
Dzieje się coś takiego, że jak wsadzę wtyczkę jack w gniazdo, to buczy.
Jak dotknę palcem miedzianej częłci na wtyczce, to przestaje buczeę.
A jak dotknę palcem ekranu na kołcu żółtego kabla to dalej buczy. Ten ekran na kablu nic nie daje?
Trochę ciężko mi zabraę się za lutowanie, jak już w tym miejscu buczy, zanim przystawki i potencjometry podłęczę.

Ekranowanie.jpg

Jest już póęšłniej. Domyłliłem się że gniazdo jack może byę jakoł zajechane po tylu latach. A że mam nowe to wymienię.
Widzę też że w gnieęšłdzie nie ma żadnej sprężynki dociskajęcej minus to wtyczki. Suwmiarka pokazuje łrednicę otworu 6,35mm a łrednicę wtyczki 6,3mm więc styk masy musi byę malutki. Zapewne spowodowany przez naciłnięcie sprężynkę z plusem czubka wtyczki, który wygina całego jacka w jednę stronę w gnieęšłdzie. Skoro tak jest, to może dobrze ustawię sprężynkę z plusem w odpowiednię stronę, żeby nie walczyła z wagę kabla cięgnęcego za jacka.
Awatar użytkownika
Milu78

Nieprzeczytany post autor: Milu78 »

To jest singiel tylko z wyjsciem na 3 kable + gnd i gnd odseparowany. Takie odseparowane pitrzebne jest naprzyklad w telecasterze na 4 pozycje. Zeby miec "normalnie" połęcz oba gnd i podlacz jakbys mial tylko dwa.
Buczec ci bedzie zawsze, nawet humbacker. Nie bucza jedynie aktywy( w wiekszosci)
Jak nie sprbujesz to się nie nauczysz :idea: Bo wszystko jest trudne ale nie niemozliwe :roll:
Kak

Dzięki, ale ja już nie wiem co tam jest plusem a co minusem.
Zależy pomiędzy którymi cewkami mierzę.
Tak to wyględa:
IMG_20210328_154749.jpg
Narysowałem taki schemat na on-off-on przełęcznikach. To ta łrodkowa przystawka.
Czarny jest cały czas plusem.
A przełęcznik zmienia czy czerwony, czy żółty jest połęczony do masy.
Czyli albo połowa cewki (z większym oporem) jest podłęczona, albo cała cewka.

IMG_20210328_163323.jpg
Po moich testach wszystkich możliwołci połęczeł tej przystawki, zauważyłem że ma bardziej wyrazisty dęšłwięk, jak połowa cewki jest podłęczona, a ten trzeci kabelek do niczego nie jest podłęczony.
Jak ten trzeci kabelek połęczę z masą, dęšłwiek jest bardziej stłumiony. Więc nie podłęczyłem go do niczego na schemacie.
Słuchałem szumów, siły głosu i dęšłwięku. I czy szumy znikaję po dotknięciu masy palcem.
Rysunek wszystkich (chyba) możliwołci połęczeł.
Zero to jest kabelek wiszęcy w powietrzu, nie podłęczony do niczego.
I wiem że kilka razy narysowałem połęczenie Ground/Ground/0 i inne nie dajęce dęšłwięku,
ale rysujęc myłlałem o kombinacjach a nie o znaczeniu literek ;-)
IMG_20210324_233741.jpg
IMG_20210326_140833-001.jpg
Kak

Mam kłopot z elektrykę.
Wszystko zlutowałem i wypróbowałem.
Wszystkie nóżki przełęczników z masą są połęczone razem - czarny kabelek
i wszystkie "plusy" przełęczników są połęczone razem - czerwony kabelek

Zanim je przylutuję do potencjometru siły głosu, wszystko działa jak trzeba.
W łrodkowej pozycji przełęczników każda przystawka jest odłęczona.
Wszystkie kombinacje zgadzaję się z oporami połęczeł cewek - mierzyłem jak na zdjęciu, na kołcach czerwonego i czarnego kabelka.

Ale jak przylutuję ten czarny i czerwony kabelek do potencjometru, to coś jest nie tak.
Przystawka pierwsza z lewej " Neck/gryf" jest włęczona w łrodkowej pozycji przełęcznika a nie powinna.
Odlutowałem czarny i czerwony kabelek od potencjometru, żeby sprawdzię i wszystko było dobrze.
Po przylutowaniu znowu jest ęšłle.

Może ktoł coś zauważy, co tam jest nie tak, bo zaczyna mi brakowaę pomysłów.
Przełęczniki to On-Off-On.

IMG_20210401_170734.jpg
IMG_20210331_165651.jpg
IMG_20210331_174023.jpg
IMG_20210331_182602.jpg
informatkot

A jakbył narysował obok neckowego przełęcznika schemat jak zawierane są styki w pozycjach on of on. Bo nie widzę tego połęczenia. Nie rozumiem w jakiej pozycji łęczę się cewki w przetworniku.

W pozycji up. Masz dwie cewki równolegle. W pozycji midle jedna cewka w obwodzie. W pozycji down dwie cewki w obwodzie. Chyba że coś pokiękałem.
Ĺťyczę miłego dnia
Rafał
Kak

Dzięki że chciałeł popatrzyę.
Ja tego nie rozumiem, dlaczego przylutowanie czerwonego i czarnego kabelka do potencjometru, załęcza przystawkę Neck w łrodkowej pozycji.
ęšłĽeby ta przystawka grała w pozycji łrodkowej, czyli Off, to żółty lub czerwony kabelek z cewki musiał by do masy byę podłęczony.
Np zwarcie z ekranowaniem.
Muszę spróbowaę ekran odlutowaę i zobaczyę czy będzie dobrze. Bo ekrany z wszystkich kabli przylutowałem razem na obudowie potencjometru.
Połęczenia przystawek.jpg
Ostatnio zmieniony 2021-04-01, 19:02 przez Kak, łącznie zmieniany 1 raz.
informatkot

To cięgnij linie od masy do wyjłcia sygnału i sprawdęšłczy jest obwód. Może zrób tak jak na moim schemacie. O ile układ połęczeł przełęcznika jest jak na rysunku. Z tego co zamieszczałeł wczełniej to tak. Nie wchodzęc w â??plusy i minusyâ?? cewek :) mój układ to up jedna cewka, midle brak obwodu, down cewki szeregowo.
Ĺťyczę miłego dnia
Rafał
informatkot

Narysuj dla pewnołci sam przełęcznik, jak się łęczę jego styki w układach up midle i down. Jełli jest inaczej niż narysowałem.
Ĺťyczę miłego dnia
Rafał
Kak

Niestety to nie te przełęczniki, które narysowałeł ;-)
Zrezygnowałem z nich, to były On On On.
Teraz używam On Off On i każda przystawka ma swój przełęcznik.
Takie:
On Off On switch.jpg
Przed chwilę odlutowałem ekran kabli z przystawek od masy, żeby sprawdzię czy jakieł przebicie czerwonego kabelka na ekran było, ale przystawka w dalszym cięgu jest włęczona w pozycji Off. I strasznie szumi i buczy.

Może w ogóle tę przystawkę odlutuję.

Jest jeszcze taka możliwołę że lutownicę roztopiłem coś w środku przełęcznika, bo widzę że niektóre nóęšłki trochę wygięte są.
Zwracałem trochę uwagę żeby za długo nie grzaę, ale może takim tanim przełęcznikom tyle wystarczyło.

Trochę póęšłniej...
Odlutowałem przystawkę neck, zmierzyłem wszystkie kabelki na przystawce, przejłcia na masą, wszystkie możliwołci, to samo z przełęcznikiem, wszystko działa poprawnie.
Teraz jak gitarę podłęczam do wzmacniacza, na pozostałych dwóch przystawkach, to słychaę że gra bardzo cicho, mimo że przełęczniki są off i nie powinna graę.
No i gra głołniej jak przełęcznikiem kliknę do góry albo na dół.
Nie mam pojęcia jak pręd z przystawek dostaje się do wzmacniacza, mimo rozłęczonego przełęcznika.

I jeszcze trochę póęšłniej...
Odłaczyłem łrodkowę przystawkę, czyli tylko Humbucker został i też było ję cicho słychaę, mimo przełęcznika na Off.
Ostatnia możliwołę to odłęczyę humbuckera i podłęczyę łrodkowę przystawke. O dziwo, na niej wszystko działało dobrze.
Tylko coś nie słyszę żeby potencjometr barwy tonu na tej przystawce coś zmieniał.
Starczy lutowania na dził ;-)
informatkot

Układ regulacji tonów na twoim schemacie wyględa raczej dobrze. Choę ja kondensator dałbym na wejłciu potencjometra tone a dopiero wyjłcie od potka połęczył z obudowę. Czy noga kondensatora na wyjłciu z potencjometra nie jest zwarta do jego obudowy ? - tego dokładnie nie widzę na zdjęciu - sprawdęšłto.
Od strony samych obwodów - twój schemat jest poprawny - tak powinien działaę. Proponuję abył zmontował sobie ten układ jeszcze raz ale z pominięciem przełęczników zlutuj przewody z pikapów tak jakby połęczone były w pozycji przełęczników OFF. Zobacz czy jest przydzwięk czy cisza. Sprawdęšłkondensator czy nie zwiera do obudowy potencjometra. Może przełęczniki są bardzo niskiej jakołci i przewodzę - gDzieł pojawił się węgiel. Na temat łęczenia cewek faza - przeciwfaza nie wypowiem się. Dla lepszego poględu podsyłam schemat łęczenia humba szeregowo i równolegle, ale przy przełęczniku on on.
http://merlinpickups.com/data/uploads/i ... ontazu.jpg
Ĺťyczę miłego dnia
Rafał
Awatar użytkownika
SebastianL

Nieprzeczytany post autor: SebastianL »

Jełli podejrzewasz uszkodzenie przełęcznika, to odlutuj go i sprawdęšłczy problem działania instrumentu w pozycji wyłęczonej zniknie. Sprawdęšłto dla każdego pojedynczego przełęcznika.

Ile sekund masz na myłli piszęc, że starałeł się nie grzaę zbyt długo?

Pochwal się jak wykonałeł połęczenia, zrób czytelne zdjęcia komory. Może masz gDzieł zworki niechciane.
poco
Moderator

Nieprzeczytany post autor: poco »

Co do przegrzania styków lutowanych miejsc , to ja wiem tylko tyle, że im krócej wysoka temperatura działa na łęcze, tym trudniej tego dokonaę. Czyli, wywal te gówniane lutownice do druków i kup zwykłę z porzędnym miedzianym grotem, tak o mocy 60 - 80 W. Używaę tylko kalafonii jako topnika. W sytuacji łęczenia detali ocynkowanych , stalowych można posłużyę się kropelkę topnika typu woda lutownicza, ale potem należy usunęę pozostałołci. Grot będzie się zużywał, "wypłukiwał", ale dla celów doraęšłnych nigdy go nie zużyjesz. Jako przykład https://allegro.pl/oferta/kolba-lutowni ... 0568060940 https://allegro.pl/oferta/lutownica-del ... 0442322995 . Temperaturę grota daje się regulowaę w pewnym zakresie poprzez jego wysunięcie lub wsunięcie w grzałkę. Do czyszczenia grota przed roztopieniem cyny gębka nawilżona. Bardzo cienkie druty , np. pickupów lutuj stosujęc sposoby jeszcze z hoho ho, jak dawnych czasów! - cyt. https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic ... ml#2333867 lub szerzej tutaj https://stroysystems.ru/pl/installation ... ering.html. Nie ma bata , aby coś się nie zlutowało. Dodatkowo , grot możesz dowolnie sobie kształtowaę.
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
ODPOWIEDZ